Variola
Sötét a csillagod (2006)
Koromnál fogva elég nehéz dolog erről a lemezről írnom. Miért is mondom ezt? A Variola Szegeden alakult még 1988-ban. (amikor én még két évesen csipás szemmel bámultam a világba). Abban a korszakban indultak, amikor épp elkezdte bontogatni szárnyait az akkori magyar alternatív mozgalom. Egyeseknek összejött az áttörés lásd, Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál utcai fiúk, míg mások eltűntek a süllyesztőben. Így járt a Variola is, pedig a fent említettekkel elég sokat turnéztak. A tagok szétszéledve olyan zenekarokban folytatták mint, Nevergreen, Freshfabrik, Heaven Street Seven stb.

Azonban jó két évvel ezelőtt néhány régi tag úgy érezte, hogy nem hagyja veszni a régi dalokat. Az elhatározást tett követte és tavaly évvégén megjelent a Variola első albuma a Sötét a csillagod. A lemez szerzői kiadásban látott napvilágot és a következő felállás készítette: Varga Zoltán gitár, ének, Dula Sándor gitár, Hímer István basszer, Gajda Ferenc dob. Az albumon nyolc régebbi szám mellett két újabb darab is helyet kapott (Vesztes, Forró hullám), valamint bónuszként a Gyűrött kis kép angol verziója. A zene pedig egyfajta dark wave találkozik az alternatívval. Ennek megfelelően borongós szövegek és lebegőseb gitárok jellemzik, és itt érkezünk a bajokhoz. Nekem hiányoznak a harapósabb gitárok amiből csak elvétve találhatunk egy-két kísérletet (Meghalt a remény, Elég volt) Mondjuk az egész lemez hangzása se a legjobb. Valahogy tompa. Ennek ellenére átszűrődik a füstös kocsmák illata, rég letűnt kor érzése, melyeket mi fiatalok már csak hallomásból ismerhetünk. Dalokat nem tudnék kiemelni, mert mindegyik egy–egy emlékdarab és a maga módján mind értékes.

Minden tiszteletem a zenekaré, hogy ennyi idő után is képes volt elkészíteni ezt a lemezt, mely egy nagyszerű korlenyomat. Elsősorban azoknak ajánlott, akik részese lehettek annak az időszaknak, illetve akik tudni akarják, hogy honnan jött a mára eléggé felhígult dark stílus.
Variola_Sotet_a_csillagod_2006
Stílus:
dark wave/alternatív
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Vékony
Dalok:
1.Hangodat nem hallom
2.Forró hullám
3.Túlsó part
4.Felejtsd el a múltat
5.Ez van
6.A legjobb mozi
7.Meghalt a remény
8.Gyűrött kis kép
9.Elég volt
10.Vesztes
11.Bonus
Írta:
kacsarock
2007. június 10., vasárnap
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render