Ea Taesse (2006)
Egy újabb a Solitude Productions égisze alatt tevékenykedő Funeral Doom zenekarral állunk szemben az EA személyében. A nagy százalékban orosz bandák útját egyengető kiadó így egy amerikai fekete bárányt is dokumentálhat a soraiban. A booklet nem tartalmaz semmilyen információt a zenekar felől, a számcímek is csak a hátoldalon fedezhetők fel. Kizárólag egy rövid szöveg fed fel valamennyit az amerikai felállás sejtelmes hátteréről: ,,EA Taesse szent írásokon alapul, amelyek ősi, elfeledett civilizációktól eredeztethetők. Ezen szövegek holt nyelven lettek lejegyezve, többségük régészeti kutatómunka eredménye."

Ilyen szigorú underground hozzáállást tapasztalva kíváncsian viszonyultam ehhez a formációhoz.
A Laeleia a három számra korlátozott nagylemez nyitótétele. A szintetizátorra épülő vezérdallamot melankólikus akkordok kíséretében hallhatjuk. Ezenkívül a szimpla dobjáték tartozik a ritmusszekció körébe. A billentyűs érzelmes játéka szakrális, szentimentális érzést kölcsönöz a tengerentúli horda zenéjének. A Laeleia-ban is elhangzanak az ősi, rituális, holt nyelven megírt szövegek.
A Mea Ta Souluola kísérteties melódiákkal teremt egyfajta misztikus aurát. A dal első felében nem hallhatunk vokált, csak a depresszív üresség transzcendens megzenésítését. A rovott múlt feltárul ezekre a dallamokra, EA szerzeménye komor víziókat teremthet a hangulatával, így tehát a műfajra kihegyezett nézőpontból tekintve eléri a célját.
A harmadik, egyben leghosszabb tétel a maga 21 perces idejével az EA Taesse. Itt és most a gitár is domináns szerepben díszeleg, de a műfajnak megfelelően a szintetizátor is előkelő helyen hallható. A zenei koncepció szélesebb skálán mozog, az előző két számhoz képest egy fokkal komplexebb témákat hallhatunk, de még így sem nagy a választék. A vérszegény hangulat valamelyest élénkülni látszik, de továbbra is a lemondó, fájdalmas atmoszféra honol. Egy eléggé eltalált szólóval is megörvendeztet ez a szerzemény.

54 perc halálos komorsággal néz szembe az, aki vállalkozik az EA zenéjének közelebbi megismerésére. Aki itt virtuóz zenei fordulatokat, netán élvezetes váltásokat vár, az csalódni fog. Maga a csalódás érzésének zenei kivetülése az EA zenéje, afféle igazi szertartási hangulati aláfestés. A Comatose Vigil, Skepticism zenéjét kedvelőknek figyelmébe ajánlva.
EA_Ea_Taesse_2006
Stílus:
Funeral Doom
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Laeleia
2.Mea Ta Souluola
3.Ea Taesse
Írta:
Infam
2007. május 13., vasárnap
Facebook:
Ea - A Etilla (2014)
Kritika, Nagaarum @ 2014. április 6., vasárnap, 16:27
Ea - Ea (2012)
Kritika, Nagaarum @ 2012. június 4., hétfő, 09:25
EA - Au Ellai (2010)
Kritika, haragSICK @ 2010. május 5., szerda, 20:42
Ea - Ea II (2009)
Kritika, haragSICK @ 2009. augusztus 2., vasárnap, 19:09
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.008 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'oijanacck8p7rpt0b6kaji6pb2','','szoveg|s:7:\"LWNJNPZ\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:6:\"tc.php\";lyricsrow|i:1;','52.23.219.12','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1