Kikelet (2007)
Megérkezett 2007 legjobban várt magyar albuma a Kikelet. Az időközben tagcseréken és névváltoztatáson átesett Dalriada elkészítette harmadik nagylemezét. Az előző Jégbontó albummal magasra tették a mércét. Nehéz az olyan slágereket felülmúlni, mint amilyen a Téli ének, vagy az Igaz hittel. Mindenesetre a nagyközönség mellett én is hatalmas várakozással tekintettem az album elé.

Ami elsőre szembetűnő az a még erősebb és még tisztább hangzás. Lényegében hasonló a Jégbontó sound-jához, csak a gitárokon variáltak, és ezt sikerrel tették. Erős, vastag, tiszta. Sokat javult Binder Laura énekhangja. Sokkal tisztábban, érettebben, és ami a legfontosabb, s ami az előző lemez egyik gyenge pontja volt, érthetőbben és artikuláltabban énekel. Gyönyörűen hozza a már-már védjegyévé vált „dalriadás” énekdallamokat. Amiben Laura javult, abban a másik énekes Ficzek András kicsit visszalépett. Minden egyes dalban, amiben Ő énekel, olyan énektémákat pakol oda, hogy attól azonnal hátast dobok. Neki is van egy jellegzetes néhol, magas, néhol középtartományban mozgó senkivel nem összetéveszthető orgánuma.

Mivel magam is a ritmusszekcióhoz kötődöm inkább, ezért Rieckmann Tadeusz ütős játékát mindig is tátott szájjal hallgattam. Amit ez a srác lemezről lemezre feljátszik az egyszerűen fergeteges. Fantáziadús, dinamikus, mégis finom és kimunkált. A magyar dobosok nagy része ott bukik el, hogy a technikai tudása megvan ahhoz, hogy valamit eljátsszon, de egyszerűen nem bír új dolgokat kitalálni. Na, Tadeusznál ezzel semmi gond sincs, bár a zenei környezet is hozzájárul ehhez.

A megszokott Dalriada hangzás mellé, most kiegészítésként megjelent a hegedű. Fajczák Attila szólamai remekül illeszkednek a zenekar elképzelési közé.

A szerzemények most jóval töményebbek, sokkal több hallgatás kell hozzá, mire beérnek, és együtt lehet énekelni a szövegeket a bandával. De ugyanúgy itt vannak a nagy slágerek, mint a Vándor-Fohász, a Táltosének, vagy akár a Tűzhozó.

Érdemes belegondolni, hogy míg északi barátainknál a viking és pogány hagyományok ápolása a metal bandák mindennapi tevékenységévé vált. Rengeteg hasonló olyan zenekart találni, mint mondjuk a Finntroll, az Ensiferum, vagy Korpliklanni. Míg nálunk a Dalriada-n kívül, szinte nem tudok megemlíteni más olyan csapatot, akik a magyar népzenét életben tartanák, közvetítenék a nagyközönség felé, a metal zenén keresztül.

A Walesi bárdok demó óta visszhangzik a metal színtér a Dalriada nevétől és ezek a hangok még jobban felerősödnek majd, ha a Kikelet kibontakozik a fejekben.

Honlap: http://www.dalrida.hu
Dalriada_Kikelet_2007
Stílus:
folk metál
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Búcsúzó
2.Vándor-Fohász
3.Táltosének
4.Szentföld
5.Tavasz Dala
6.Néma Harangok
7.Kikelet
8.Tűzhozó
9.Szondi Két Apródja II.rész
Írta:
Skinner\
2007. április 15., vasárnap
Facebook:
25. Rockmaraton - Dunaújváros, Szalki-sziget, 2015.07.13-19
Koncertbeszámoló, Xhavael @ 2015. július 28., kedd, 20:29
Rockmaraton Előparty I.
Koncertbeszámoló, tündérmetálány @ 2011. március 29., kedd, 21:24
Dalriada, Rómeó Vérzik, Wisdom - 2010.11.13. Pécs, Zion Klub
Koncertbeszámoló, tündérmetálány @ 2010. november 19., péntek, 11:20
Metalfest 2010 - 2010. május 22., Csillebérc
Koncertbeszámoló, ensomhet @ 2010. május 30., vasárnap, 18:55
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render