Filosofem (1996)
23 éve, 1996. január elsején jelent meg a Burzum negyedik nagylemeze a Filosofem, aminek merengős dallamait Varg Vikernes már 1993 márciusában rögzítette, de hivatalosan csak évek múltán mikor már börtönbe került jelent meg. Az album felvételei mindössze 17 óra alatt készültek el. A felvételek már akkori viszonylatban is rossznak mondhatóak voltam, amikhez Varg mindössze egy sima sztereóerősítőt, egy fuzz pedált, egy olcsóbb szintetizátort és egy multimédiás fejhallgató gyenge minőségű mikrofonját alkalmazta. Az album borítóján az 1800-as évek egyik legnépszerűbb norvég művészének Theodor Kittelsen-nek Op Under Fjeldet toner en Lur című alkotása látható. 
 

A Filosofem nem igazán sorolható a Burzum erősebb albumai közzé. Varg "Count Grishnackh" Vikernes ezen albumán már nem a korábbi fiatalos lázadás harcias indulatát szólaltatta meg. Helyette egy ultra-hipnotikus ambient meditációval jött, ahogyan ő mondta: "A saját belső keresése". Nos, hogy ez a saját belső keresése mennyire befolyásolta bandatársa Øystein "Euronymous" Aarseth meggyilkolásában, ezt inkább most ne firtassuk. Elég legyen annyi, hogy a tragikus eseményre az album befejezése után öt hónappal került sor, ami miatt (és néhány fatemplom felgyújtásért) 21 éves börtönbüntetésre ítélték (amiből 16-ot ült le), ahol is leginkább az északi mitológiával, történelemmel, illetve a saját világnézetével foglalkozott. Ez idő alatt több könyvet is megjelentetett, és két újabb Burzum (Dauði Baldrs és Hliðskjálf) albumot is összehozott.
 

De visszatérve a Filosofem albumhoz. Az album címe: "Filozófiám", ami Varg sajátos filozófiai doktrínáira, javaslataira utal, dalai pedig "politikai filozófia", amik politikai és vallási témákról szólnak. Az album dalai is egyfajta hosszabb, kifejtős monumentumban szólalnak meg, mint például a 25 perces Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität dungeon ambient vonulata. De még ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük csak az elején.


A rideg atmoszférikus nyitású Dunkelheit egyfajta missziós keresztkénk vezet be bennünket a Burzum, illetve Varg minimálizált mizantróp világába. A szabbatista ízű fekete meditatív dallamok eredetileg még az előző Hvis Lyset Tar Oss albumhoz készültek, de az ottani fémes hangzásba nem igazán illeszkedtek bele ezek a borongós, belső atmoszférával és gyér billentyűkkel átjáratott témák. Az ezt követő Jesus Tod talán az album egyetlen dala, ami a korai fekete fém hangulatában készült. Sebesebb tempó, sivító tremoló és pumpálós ütemek, amik némileg visszahozzák a fiatalkori agresszió tüzét és a társadalom pukkasztó lázadás értékét. Ezzel ellentétben az Erblicket Die Töchter Des Firmaments visszább fog a tempóból. A sebesebb vágták helyett lassan, rozsdásan egymásnak súrlódó ütemek és egy suttogós, vágyakozásokkal teli ének jellemzi ezt a zeneszámot.


A Gebrechlichkeit I ismételten a régiesebb hangzás felé kacsingat. A gonosz sikálású riffekbe, amolyan cseppenként hullnak bele a várbörtönszerű rideg szitni hangok, amik mondhatni az örök dicsőség hangjaiként vizhangoznak át a monumentális hosszúságú Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität cseppkőképzetű személyes kozmoszába. A dal első 10-15 perce új, és újabb hangok fokozatos kibontakozásával épül fel és indít útjára egy misztikus, elmerengős, meditálós dallam folyamatot. Megvannak a maguk jellegzetes, gyönyörűséges pillanatai ezeknek a minimál atmoszféráknak, annak ellenére, hogy egy idő után túlzottan is elvesznek agyunk lezsibbadt nyugalmában, amikből némileg a záró Gebrechlichkeit II zajos ambient szálai zökkentenek ki. A dallam az album 4. tételének egyenes folytatásának is mondható, bár itt inkább egy nyugisabb sodrás érezhető mind tematikailag, mind a fentebb említett dicsőség hangjainak halványulásában. Mintha távolodnánk magunktól, hogy egyre jobban be tudjuk fogadni ezt a jellegzetesen egy személyre szabott filozófiát.


A Filosofem-t nevezhetjük egyfajta előre mutatásnak, vagy útmutatásnak is az utána érkező Burzum anyagokhoz és eszmékhez, amik elkészítéséhez Varg csak szintetizátort és megafont használt. Ezeknek hatására inkább még középkori hangulatú lett a zenéje, egy amient, neo-klasszikus programzene, aminek alapjellegét a későbbiekre is meghagyta. A Filosofem valóban lehet mondani egy belső merengésnek, vagy egy önismereti útnak. Válaszokat kaphatunk a magunknak feltett kérdésekre és mindarra a felhalmozott (bár ezt ki-ki maga dönti el, hogy mi is van benne) sérelmekre, kiábrándulásokra, amiket az utóbbi időkben szenvedtünk el. Lehet átértékelés, vagy újratervezés… Néha el kell merengeni azon, hogy mint is adott és mi mit is adhatunk annak a magunk által formázott sorsnak.
 
Burzum_Filosofem_1996
Kiadó:
Stílus:
dark, ambient, black metal
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Vékony
Dalok:
1.Dunkelheit (Burzum)
2.Jesus' Tod (Jesu Død, Jesus' Death)
3.Erblicket Die Töchter Des Firmaments (Beholding The Daughters Of The Firmament)
4.Gebrechlichkeit I (Decrepitude I)
5.Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität (Rundtgåing Av Den Transcendentale Egenbetens Støtte)
6.Gebrechlichkeit II (Decrepitude II)
Írta:
Armand
2019. január 4., péntek, 13:03
Facebook:
Armand 2019. január 5., szombat, 12:32
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
Válasz McFrost1977 üzenetére:Te írtad: A Filosofem nem igazán sorolható a Burzum erősebb albumai közzé.

Továbbra sem sorolom az erősebb albumai közé, és számomra nem alapmű és az én top 10 black metal albumomban ez nem lenne benne. Sorry… ahogy mondtam a hangulata az, ami megfog, a sivársága, a nihil ridegsége nekem ezért lett „alapmű”. De ezt mindenki a maga szemszögéből dönti el.
Armand 2019. január 5., szombat, 12:29
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
Válasz nascence üzenetére:

A Filosofem számomra is a black metál egyik sarokköve.
A hangzásra végre megkaptam a magyarázatot (hrhr) :
"egy fejhallgató gyenge minőségű mikrofonját alkalmazta"

Igaz, ma már nem tudom ezen hangzás nélkül elképzelni ezt az albumot. Így tökéletes.

Úgy jobb, hogy multimédiás fülhallgató :-) \m/
ensomhet 2019. január 5., szombat, 09:25
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2307
Nekem a Jesu Død a valaha készült legjobb Burzum dal (utána a My Journey to the Stars), viszont mostanában már csak a Hliðskjálf lemezt szoktam hallgatni, ami a maga módján nagyon jól sikerült.
Zoolixius 2019. január 5., szombat, 06:25
Zoolixius
Csatlakozott:
2018. április 23.
Hozzászólások: 316
A 6/10 objektív pontszámnak tűnik a megjelenés évében, de így 2019-ben kicsit már más a helyzet. Ettől függetlenül, csak boymester-t tudom ismételni: "Hvis lyset tar oss szerintem a legjobb dolog, ami Burzum név alatt kijött, sem előtte, sem utána nem volt meg az a bizonyos léc zeneileg, hangulat meg nem minden." - Talán még annyival egészíteném ki, hogy amikor megjelent számomra közel hallgathatatlan volt, jó tíz évbe került, mire újrahallgattam. Majd újabb három-négy év telt el mire előbukkant valahonnan. Ergo, számonként meg bírom hallgatni, de egyben nehéz falat még mindig. (S van aki még mostanság is rátesz erre a nyerseségre. (hrhr) )
--
- In Grind We Trust -
boymester 2019. január 4., péntek, 20:41
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Hvis lyset tar oss szerintem a legjobb dolog, ami Burzum név alatt kijött, sem előtte, sem utána nem volt meg az a bizonyos léc zeneileg, hangulat meg nem minden.
--
Youtube csatorna
McFrost1977 2019. január 4., péntek, 17:11
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1846
Válasz Armand üzenetére:


Az alapmű értéke adott! Az írás nem is ezt firtatja... bár ez a kijelentés nem szerepel benne, és nem is ebből a szemszögből közelítettem meg. A hangulat, az csupasz egyszerűsége, ami a merengésbe vitt.


Te írtad: A Filosofem nem igazán sorolható a Burzum erősebb albumai közzé.
--
"Ha eljő a Farkas vihara, ne egyél a sárga hóból!"
Armand 2019. január 4., péntek, 14:14
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
Válasz McFrost1977 üzenetére:

Ez pedig egy alapmű!
Dallamai, atmoszferája, hangulata, monotonítása és hangzása utánozhatatlan!
Benne van a black műfaj 10 megkerülhetetlen lemeze között!

Az alapmű értéke adott! Az írás nem is ezt firtatja... bár ez a kijelentés nem szerepel benne, és nem is ebből a szemszögből közelítettem meg. A hangulat, az csupasz egyszerűsége, ami a merengésbe vitt.
nascence 2019. január 4., péntek, 14:13
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1008
A Filosofem számomra is a black metál egyik sarokköve.
A hangzásra végre megkaptam a magyarázatot (hrhr) :
"egy fejhallgató gyenge minőségű mikrofonját alkalmazta"

Igaz, ma már nem tudom ezen hangzás nélkül elképzelni ezt az albumot. Így tökéletes.
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render