Beerzebub
MMXVIII (2018)
Kezeket fel, ki emlékszik még a svéd Clawfinger Deaf Dum Blind lemezére, és persze a banda munkásságára?
Nos, a mosonmagyaróvári Beerzebub nevű banda (projekt?) tagjai biztosan, ráadásul vélhetően olyan szinten beléjük ívódott ez a rap/hiphop/industrial metal keverék, hogy természetesen, erőlködés nélkül jön belőlük.
Sőt, vállaltan teszik ezt, bemutatkozásukban így fogalmaznak:
“ A Beerzebub egy rap/metal formáció, ahol groove-os metal riffek, ugrálós beatek, rappelõs szövegek, és a 90'-es hatásvilág fúzionál. Cél legalább egy pillanatra visszahozni a '90-es évek underground zenei közegét és egységét.
90's! Mowar! Béke!”


Nos, ebben nincs vita, ez az öt számot, valamint egy intrót tartalmazó digitális EP-jük alapján egyértelműen sikerült is az álnevek mögé rejtőzködő csapatnak.


Az anyag tehát egy amúgy kellemes, visszafogott billentyűs introval (MMXVIII) indul, amiből berobban a kvázi ars poetica-nak is beillő BZB. Igazi Clawfinger ihlette dal, a svédek legjobb pillanatait idézi meg benne a zenekar úgy zeneileg, mint vokális téren.


A Kínképző is ezt a vonalat viszi tovább, igaz, ebben Lord Beerzebub már a Zakk Tell-t idéző rappelés mellé megmutatja, hogy énekelni is tud. Ez a dal ráadásul szöveges klipet is kapott.


Az Oligarcha talán szövegileg érdekesebb. Nomen est omen, szóval elég politikus töltetű. Zeneileg kissé már eltávolodik a kezdeti iránytól, ez inkább groove metal, némi Biohazard ízzel.

Az Inkorrekt egy teljesen ideillő bejátszással indul, ebben kicsit mintha korai Machine Head-íz is lenne.


Az EP-t záró Vice-versa-ban némi thrash (csipetnyi Slayer), ismét egy adag Machine Head-féle groove metal, no meg egy kis hardcore is befigyel, de van itt scratch is, meg van némi dallamosabb vokál is, bár természetesen a szavalós, hadarós dominál.

Összegeznem kell, így azt tudom mondani, hogy ez az alig húsz perces EP egy nagyon kompakt, üresjáratok nélküli vállaltan a ‘90-es éveket megidéző bemutatkozó kiadvány, ami ha akkor jelenik meg, még sikereket is hozhatott volna a bandának. Így szerintem csak kellemes perceket szerez a hozzám hasonlóan abban az érában felnőtt és a sttílust kedvelők számára.
Hallgassátok és ha tetszik szerezzétek be kazettán, CD-n vagy digitálisan:

Beerzebub_MMXVIII_2018
Kiadó:
Stílus:
rap/metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.MMXVIII (intro) (01:23)
2.BZB (02:00)
3.Kínképző (03:41)
4.Oligarcha (04:02)
5.Inkorrekt (03:02)
6.Vice-versa (03:42)
Írta:
9000Sanyi
2018. május 21., hétfő, 07:44
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render