Sheep in Wolves' Clothing
s/t (2017)

Ezt a formációt koncerten volt szerencsém megismerni. Ritka dolog ez nálam. Mivel a terem nem volt kellőképpen kitöltve publikummal, így az oda-vissza verődő hangokból nem volt könnyű összerakni néha a történéseket. A katyvasz hangzást általában a gitár és az ének szívja meg, és itt is pont ez történt. Azt viszont már az esemény helyszínen levágtam, hogy Ati nagyon jól keni az ütemeket, nem éri be a tipikus punk galoppozással, blast beateket is beszúr időnként. Tempóban is szigorú, na meg hangerőben. A koncert "Danika férfivá érése" szlogennel volt felvezetve, ami az enyhén kettyós szigonyosoknál tudja a fene mit is jelenthet. A P.F.A. Például a szokásos "Pina, Fing, Anarchia" helyett akkoron "Please Fart Againként" volt kifejtve. A koncerten aztán kiderült előttem is, hogy Danika nem más, mint a trió basszere, nem mellesleg aznap tizennyolc éves, vagyis épp férfivá érik... Hát lássuk... döngölő, húzós, pontos játékát időnként több hang fogásával fűszerezte, okosan támogatva ezzel a gitárt, amikor az éppen arra rászorult. A koncert után felmentem a felsőbb szintre, mivel a P.F.A. szetbontotta a helyiséget hangerővel, meg tudni szerettem volna az előző csapat nevét.


Másnap rákerestem a felhők között, hátha van valahol streamjük, mert kiváncsi voltam rá, hogy a kiváló ritmusszekció mellé mit tesz a gitár. És ja...
A bándi AMP Stúdió (Pallagi Atesz bunkere - Octobersun - megint csak kicsi a világ) bitang jó munkát végzett, a felvételen minden nagyon jól szól, így most már Tomival kapcsolatban is képben voltam. Szimpla hangszedős cuccot használ - mint a punkok általában - ez pedig nagyon jó a kosz szempontjából, és a szépen csilingelő magasak felől, viszont jobb hangosítást is igényel(ne). A hangfelvételen viszont szépen adja, mi több, visszavisz a hetvenes évek pszichedelikus világába, ami engem már megint kiütött.
Az igazi meglepetést viszont a szövegek adták. Gyakorlatilag szerelmes versek vannak itt megzenésítve, de a zene groteszkségéhez és agressziójához igazítva. Ha ezt valaki még így megcsinálja, azzal kezet rázok. A vérköpős üvöltés is nagyon üt, de ami igazán vagány az a beszédhang. Kicsit Müller Péter Sziámi tónusára emlékeztet, amikor még az U.R.H-ban túráztatta a gyanútlan füleket.
A szövegek tagolatlanul vannak leírva, amit régen nem szerettem, de most már értem-érzem ennek a lényegét, tessenek nézni:

"(hiányzol bazmeg)"

"befújt a szél lyukas zsebemen
jobb kezem teljesen átfagyott
úgy vágytam rá hogy láthassalak
mégis csak csendben álltam ott
hányszor vettem mély lélegzetet
hogy a peronról elrúgva
magamat újra
feléd repítsen a képzelet?
bezárva saját üres szobámba
megkérdőjeleztem létemet
ujjaim között morzsolgatom
a hogyanokat s a miérteket
hogy szerethetek bárkit e földön
ki igazán sohasem létezett?
nem olyan könnyű félredobni
egy légvárat mint azt képzeled"
 
Műfajként összefoglalva nem olyan egyszerű a feladat, mivel a punk egyből adja magát, hanem aztán a kiállásoknál a Jane's Addiction elvontsága érződik kicsit, de lehet, hogy csak Tominak a hangszíne mondatja ezt velem, ami fölöttébb Perry Farrel... A gitárstílus is emlékeztet Navarroéra, szeret ő is a hangnemekkel zsonglőrködni. Bár odaírtam a jellemzésben a HC-t, de inkább csak azért, mert Ati szájából elhangzott ez, én nem érzem itt annyira a HC bunkóságát (nem negatívumként írom), és egyszerűségét. Ez a zene gondosan tervezett, és jól van megkomponálva.
A 13 és a X kezdése nagyon post rock. Ez a műfaj jelenleg kb. annyira megosztó, mint a kilencvenes évek eleji grunge hullám. A kőmetalosok legalább annyira utálják, a nyitottabbak viszont gyorsan rákattannak. Egy biztos. Nagyon sok maszatolás és hulladék jön ki post rocknak titulálva, de ez itt bizony a műfaj kifinomult és érett formája.

A 13 perces EP kazettán szerezhető be az NGC Prod által megjelentetve. Mindössze 44 számozott darab készült belőle.
A kis képen Danika néz ránk lézerkék szemekkel, háttérben és elől pedig 2/5 Please Fart Again - turnén valahol Európában.
 


Sheep_in_Wolves_Clothing_s_t_2017
Kiadó:
Stílus:
post rock / post punk / HC
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.K.L. (00:46)
2.XX. századi freskó (04:39)
3.X (02:57)
4.13 (03:26)
5.IX (01:16)
Írta:
Nagaarum
2017. augusztus 1., kedd, 09:00
Facebook:
Nagaarum - Templom (2019)
Kritika, farrrkas @ 2019. március 3., vasárnap, 14:31
Miki kifaggatása a Tomuszból
Interjú, Nagaarum @ 2018. április 17., kedd, 17:12
Grrrmba - Grrrmba (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. november 18., szombat, 19:50
Beszélgettünk Bencével a Grrrmba felével
Interjú, Nagaarum @ 2017. október 14., szombat, 15:29
Interjú a Sheep in Wolves' Clothinggal
Interjú, Nagaarum @ 2017. augusztus 5., szombat, 17:35
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render