Among The Ruins (2017)


    Az Orion csillagképben tanyázó Betelgeuze egy szívemnek igazán kedves csillag, mivel jelenleg ez kecsegtet annak reményével, hogy az emberiség talán még a mi életünkben részese lehessen egy olyan kozmikus eseménynek, ami ismételten felhívja a figyelmünket arra, hogy a nap születésének egy hangyafalatnyi porszemcséjén tengetjük az életünket, miközben a felfoghatatlan méretű óriások igenis élnek, valamint meghalnak. A tömegéből folyamatosan veszítő, napunknál közel ezerszer termetesebb csillag bármikor úgynevezett szupernóva robbanás következtében megadhatja magát a fizika törvényeinek. Ez az esemény akár egy hétre is nappalt varázsolhat az éjszakáinkból, sőt fénye elméletileg még napközben is látható lenne. Hogy a robbanás mikor, milyen mértékben következik be, természetesen kiszámíthatatlan jelen technikai berendezéseink, ismereteink segítségével, az azonban bíztató a megfigyelését illetően, hogy a mai napig ez az egyetlen önálló fénnyel rendelkező égitest, amiről a Hubble nemcsak fénypont szerű képet tudott készíteni, de tényleges mérete, valamilyen szinten pedig körvonalai is látszódnak. Az olyan roppant erőt képviselő csillag neve, ami túltesz minden emberi felfogóképességen, már igazán jó előfutár egy zenekarnak is, akiktől ezek alapján nem várhatunk mást, csak végtelen energiát, misztikumot és természetesen tiszteletet a nálunk nagyobb iránt. Az Altar Of Betelgeuze nevű finn kvartett nem csak elnevezésében, de zenei irányultságában is ehhez igazodott, mert egyvelegükben megtalálható a stoner metal (elszállás), a death metal (erő) és a doom metal (monumentalitás), amiknek keverékét immár másodszor terítik le a közönség elé Among The Ruins című nagylemezükön április 15-én.
    Az új lemez összesen 7 nagy ívű, jól megírt szerzeménnyel fogad majd minket, ahol továbbra is a kétféle vokalizálási stílus okos keverékére lehet számítani. Matias Nastolin énekes/gitáros mély és durva hörgése éppúgy kiveszi a részét a dalokból, mint Olli "Otu" Suurmunne tiszta éneke, aminek minőségére szintén nem lehet panaszunk. A vaskos, változatos riff áradat rögtön magával ragad minket a nyitó The Offeringben, ami 5 percével rövid tételnek számít, de azonnal eszünkbe juttathatja az elmúlt évek hasonlóan erős produkcióit. Nekem első sorban a Khemmis durvább kiadása ugrott be párhuzamként, ahol az erő nagyon élvezetes hangszeres játékkal párosul. A hasonló időkerettel ellátott Sledge Of Stones miatt sem kell szégyenkeznie a zenekarnak, igazi stoner/doom slágert kalapáltak össze, leginkább a tiszta vokalizálásnak köszönhetően. A banda pszichedelikus oldala a jóval nagyobb léptékű No Returnban mutatkozik meg igazán, aminek keretein belül egy gyakorlatilag 8 és fél percig folyamatosan építkező dalt kovácsoltak össze meglehetősen unalommentesen úgy, hogy csúcspontja bőven leszakítsa fejünket mennydörgő gitárjával. A New Dawn a klasszikus doom vonulaton tevékenykedik, időnként még ős blues elemeket is tartalmazva az éneknek köszönhetően, de a földköpenyig letaposott hangzás által mégis modern tud maradni. Az Absence Of Light 7 percében ismételten a death metal uralkodik, könnyedebb akusztikus részei ellenére egy egész hatásos death/doom metal csemege válik belőle, ami tekintélyt tud parancsolni. Az Advocates Of Deceptionban változik némileg a recept, mert az üvegrepesztő riffek mellé hörgés helyett a karcos, de tiszta éneket emelték be készlettárukból, így elősegítve a változatosságot. A fokozatosan a kozmosz végtelenjébe simuló dalt a lemez utolsó tétele követi, a címadó betyáros óriás, az Among The Ruins. A közel tíz perces produkcióban mindent bevetnek, amit eddig dalonként kaptunk meg és most sem tudnak nagyon mellé nyúlni.
    Meglepő könnyedséggel, gördülékenységgel írják dalaikat a finnek, aminek következtében ugyanilyen egyszerűen rá is tudunk harapni annak ellenére, hogy sok újdonságot nem képesek nyújtani. A csillag energiáinak viszont töredéke is elég nekik ahhoz, hogy elszórakoztassák a stílus kedvelőinek nagy részét.
 

Altar_Of_Betelgeuze_Among_The_Ruins_2017
Kiadó:
Stílus:
death/stoner/doom
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.The Offering
2.Sledge Of Stones
3.No Return
4.New Dawn
5.Absence Of Light
6.Advocates Of Deception
7.Among The Ruins
Írta:
boymester
2017. március 8., szerda, 15:44
Facebook:
Needless - Heresy (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 13:12
Crypt Sermon - The Ruins Of Fading Light (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 12., péntek, 09:23
Space God Ritual - The Unknown Wants You Dead! (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Ethir Anduin - Loneliness of My Life (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render