Ernte Im Herbst (2005)
A viking/folk metal bandákból túltermelés van manapság, ez lehet jó is, rossz is. Abból a szempontból jó, hogy az ember tud választani, persze ennek utóhatásaként számos másod ill. harmad vonalbeli banda is születik. A német Fjoergyn egy újabb formáció a palettán, hogy ők hova kerülnek, majd az idő dönti el. Még 2003-ban hozta össze a bandát Stephan L és Andreas T. Ernte Im Herbst címmel ez az első lemezük, ami teljesen német nyelvű. Ez a tény még pluszba rátesz egyet a hitelességükre. A borító elég megtévesztő lehet a lepkével az elején, de szépre sikerült. A szövegek természetesen a természetről szólnak, az anyaföldhöz való szoros vonzalomról, amit sajnos manapság a modern kor embere nem nagyon vesz észre.

A Fjoergyn-nél nem kell mulatozásra gondolni, mint pl. Finntroll-nál vagy a Korpiklaani-nál. Ők máshogy közelítenek ehhez a stílushoz úgy, mint a szintén német Falkenbach. A természet magasztosságát és elsöprő erejét "festik" le és öntik zenébe. A 73 perces lemez annyi zenei csemegét rejt, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Még sokadik hallgatás után is találni benne újdonságot. Sokfajta stílus keveredik itt a nagyzenekari klasszikus betéteken át a black metalos őrlésekig, akár egy számon belül is. Egyszer úgy érzi az ember, hogy zöld réten sétál, máskor hatalmas hegyek morajló viharába csöppen. Az énekhang hol károgós, hol hörgős, de a szavalások és a kórusok sem maradnak el. A billentyűs hangszernek nagy szerepe van, amit számos más népi hangszer egészít ki hegedű, fuvola stb. Hatalmas élmény ez a lemez, számomra a favorit a "Der Tag der Wölfe" finom kórusokkal, suttogással kezdődő majd black-be nyúló a végén hatalmas szimfonikus lezárással.

Az utolsó 19 perces(!!!) tételbe viszont nem értem miért kellett a végére "rejteni" egy outro-nak is kiválóan megfelelő sámáni hangulatú levezetést. Kétségkívül egy jó lemezt hoztak össze a fiúk, kíváncsi leszek meddig jutnak vele. Aki egy kicsit is szereti az epikusabb folk metalt, mindenképp hallgassa meg.Kiadó: Black Attakk

Honlap: http://www.fjoergyn.de/
Fjoergyn_Ernte_Im_Herbst_2005
Stílus:
Folk / Viking
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
Dalok:
1.Monolog der Natur
2.Vom Tod der Träume
3.Fjoergyn
4.Der Tag der Wölfe
5.Des Winters Schmach
6.Wenn Stürme ruhen (Instrumental)
7.Abendwache
8.Veritas Dolet
9.Ernte im Herbst
10.Requiem
Írta:
Ezt a cikket Menegr néven írta valaki a régmúltban, ha tudod ki az, jelezd!
2006. december 30., szombat
Facebook:
VA - Might is right - Nordic warchants II (2 CD + DVD) (2008)
Kritika, haragSICK @ 2008. augusztus 1., péntek, 18:19
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.008 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'uiir65ji1nrcqsac5scholqp57','','szoveg|s:7:\"CGIGQZO\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:17:\"fragiledreams.php\";lyricsrow|i:1;','100.24.115.215','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1