Taiga
Gaia (2015)

     Nem mostanában szerepelt az orosz depresszív black horda lemeze a hangpróbán, de nem meglepő módon, valahogy teljességgel ismeretlennek tűnt számomra, mikor újra nekiveselkedtem a kritika nélkülözhetetlen velejárójaként. A legutolsó forgács találkozón is olyan lelkesen ajánlgatta mindenki a másiknak a Satanath promók között bogarászva, gondolván, így legalább egy gonddal kevesebb lehet. A HP-t visszanézve egy kerek hatost kapott annak idején a formáció csodás kiadványa, amit akkori hangulatomnak megfelelően értékeltem, ugyanis épp előtte olvastam, hogy melyik új játékokon lesz rajta a Denuvo védelem. Ezen a nyárutón, egy kellemesen átlagos nap után meghallgatva azonban már könnyedén ki tudtam hallani az apró, finoman rezdülő hibafaktort, ami annak idején elásta a lemezt jó pár ember szemében, ez pedig a közel értékelhetetlen, idegesítő énekhang.
    Andrey Chernov úgy sikítja, visítja végig a bőségtől duzzadó daláradatot (71 perc), hogy ember legyen a talpán, aki nem esik tőle mély depresszióba és a játékidő letelte előtt nem kísérel meg kárt tenni magában, vagy legalább a hallójáratában egy megfelelően hegyes és hosszú tárgy segítségével. Pedig őszintén mondom, nincs bajom a sikolyokkal, az artikulálatlan, kínszenvedésben tobzódó vokalizálással, a mai napig elvarázsol a korai Burzumban bemutatott Varg féle haláltusa, de ez az éles hangon előadott „ének” egyedül egy pelenkát viselő, 40 kilós férfi képét tudta elém vetíteni, aki a közértben hisztizik egy szelet csokoládéért, manipulatív módon, valód érzelmek nélkül.
    Ezen túllépve és lehámozva a felesleges perceket azonban egy meglehetősen hangulatos lemez a Gaia, aminek monotonitása, sötét hullámzása akár magával is ragadhatná az embert, ha nem lenne ez a hisztis kölyök. A dalok többsége lassú mederben csordogál, átlagosan pedig hat percet rabolnak el életünk lassan csordogáló homokórájából. A szövegvilág nagy része a sebezhetőségről, gyengeségről, magányról szól, ami bizonyos szinten még alá is támaszthatná ennek az éneknek a megjelenését, de ugyanabban a hangszínben, ugyanolyan módon ez azért mégis nagyon sok. A dalokat gyakran szakítják meg rövidebb akusztikus betétek, amik kellemesek, de természetesen híján vannak bármiféle ötletnek és más környezetben akár egy kellemes tábortűz kísérői is lehetnének, a dob gyakorlatilag ugyanazt produkálja a kezdetektől, a gitár harmóniák sablonszerűen, skálázgatva próbálnak minket a zenekar gyengeségéig és elkeseredettségéig lerántani, többnyire sikertelenül. Hosszú, fárasztó és azt kell mondjam, felesleges utazás ez bármiféle cél nélkül, amibe csak annak érdemes belevágnia, akinek rengeteg a szabadideje. A lemez talán legjobb dala egyébként a harmadikként érkező Грязь (Mud), ahol a lüktetést, a hangulatot igazán eltalálták ellentétben a legtöbbel. A hetedik dalra például annyira befáradt már maga a banda is, hogy a dalnak sem akartak címet adni... A legszörnyűbb, hogy legtöbbször  ez jutott róla eszembe...

    A zenekar az óta sem fogta vissza a gyeplőt, alig pár napon belül egy újabb próbálkozással fogják lenyomni a világ torkán depressziójukat, úgyhogy rajongók, HP függők, készüljetek.


Taiga_Gaia_2015
Kiadó:
Stílus:
depresszív black metal
Értékelés:
 
Pont
: 5 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Ледяная пыль
2.Молитва
3.Грязь
4.Gaia
5.Велиал
6.Мёртвое море надежд
7....
8.Тело
9.Мечта
10.Прошлого шрамы
11.Outro
Írta:
boymester
2016. szeptember 11., vasárnap, 16:25
Facebook:
farrrkas 2016. szeptember 11., vasárnap, 21:28
farrrkas
Csatlakozott:
2015. január 8.
Hozzászólások: 448
Ez az! Jön az új Taiga! x|
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.026 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'nq3f52kdvj8mqa10l45gn3oij5','','szoveg|s:7:\"SHVSYXN\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','3.236.225.157','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1