Plutonium
Born Again Misanthrope (2016)
Ha egy lemezről csak a külsőségek alapján kellene eldöntenem, érdekel-e, akkor a Plutonium 2016-os Born Again Misanthrope nevezetű lemeze egészen biztosan a polcon maradna. Bár csillog is, meg fekete is, de a kopasz, monoklisra festett fickó koponyával, Hamlet-lennivagynemlenni-pózban némiképp gagyi. Ezt pedig sikerült is fokozni azzal, hogy a bookletben nem dalszövegek, hanem valami magvasnak szánt gondolatok állnak, valamint a művész úr filmcsíkban egymás mellé tett szeflijei jobbról, balról, szemből, profilból, elmerengve, pajkosan, vagy nem tudom (megtekinthető Facebookon a produkció borítóképeként). A legjobb mégis a lemez maga, amin az úriember meglepett? szigorú? rémült? szatír? arcot vág, és a CD-n lévő lyuk pont az egyik szeme (ezt is meg lehet nézni FB-on, mert van egy kis video, ahogy valaki megmutatja). Nemár.


Szerencsére a svéd industrial black metal zenekarról nem muszáj ez legyen az ember első benyomása, mert letett(ek) az asztalra már két nagylemezt a 2003-as megalakulás óta, amelyeknek valamennyi visszhangja is volt, például Metal Archives leírások alapján, amik nem is olyan rosszak. Sőt, itt a fémforgácson is van ismertetője mindkét nagylemeznek. Viszont a már említett FB oldalt összesen kedvelték 237-en, ami ugye nem sok, de fogjuk ezt arra, hogy magára valamit is adó blekker nem Facebook lájkokkal fejezi ki szimpátiáját. Vagy, hogy a zenekarnév nem éppen kedvez annak, hogy az oldalt az ember megtalálja. Plutonium. Nem derül ki, honnan jött a név, de hát nehéz elem, emészteni is nehéz, atombomba, végülis meg lehet magyarázni.
A 2016-os lemez kiadásakor a Plutonium már egészen biztosan egyszemélyes projektként működött, a múltban nem mindig, bár mindenkor MR J kreativitásának megtestesítése volt a cél. A lemezzel megküldött leírásban tulajdonképpen csak közhelyek vannak, például, hogy jelen albumon a hallgatóság érezni fogja, hogy ugyanazon személy munkája, mint a korábbiak, de azért ez már mégis egy lépés egy következő szint felé – szerencsére ezt nem is ragozták túl hosszan.

Rátérve az érdemi tartalomra, a kilenc számot tartalmazó lemez érdekes zenei utazásra invitálja a hallgatóságot. Az erőteljes felütést, amivel a címadó dal indít, hamarosan megtöri egy elektronikus betét, ami kissé színházias hangulatot kölcsönöz az egésznek, ami a teljes album alatt visszatérő elem lesz. A második szám a leghosszabb és legunalmasabb is, amibe nem igazán sikerült semmi pluszt csempészni – legalábbis a többihez viszonyítva. Az Inverted Panopticon Experience ellenben hozza, amit a címe ígér, elborult, sötét és ijesztő – csak lezárni nem sikerült, ami szerintem nagy hiba. A hirtelen kezdődő Casque Strength újabb szélvésztempós darálás 7 percig, amiből nekem az jött le, hogy minden második szám ilyen lesz (szerencsére nem). A Masque of the Green Demon igen horrorisztikusra sikerült, ebben is megjelenik a már említett színpadiasság és nagyjából a szám hossza is igazodik ahhoz, mit bír ebből a tempóból és ebből a nyomasztó hangulatból az ember egyszerre elhallgatni.



A Renuntiationem akusztikus, kései Bathoryt idéző melankólikus darab, amelynek legfeljebb a sötét hangulata emlékeztet rá, hogy azért metalt hallgatunk mégis. Ebből a gödörből már kizárólag egy pörgős számmal lehet kijönni, amit meg is kap az ember rögvest. Aztán a vicces és reflektív című Alice in Plutoniumlandről (amelynek alcíme visszautal az előző két lemezre, azokon is volt egy-egy Two Minutes Hate) az ember azt gondolná, itt biztosan letépik majd a fejét a szélvészriffek, helyette ez is egy instrumentális, kizárólag a hangulatával nyomasztó szösszenet. A befejező dal megintcsak a pörgősebb fajtából való, amit nyugodtan tudnék ajánlani nem csak az industrial, hanem simán a pörgősebb black metal kedvelőinek is, épp csak a kis – sehogy oda nem illő – elektronikus betét fogja megzavarni az összképet a szám közepén, ez érdekes egy ötlet volt, a gitárszóló és a művonós lezárás szintén.

Végső soron pozitív csalódás volt a Plutonium lemeze, a külsőséghez képest abszolút, bátran ajánlom mindenkinek – méghozzá azzal, hogy a zenekar bandcamp oldalán a teljes lemezt meg lehet hallgatni. Hajrá.


Plutonium_Born_Again_Misanthrope_2016
Kiadó:
független -
Stílus:
industrial black metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.8 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Born Again Misanthrope
2.Cortex Vortex
3.The Inverted Panopticon Experience
4.Casque Strength
5.The Masque of the Green Demon
6.Renuntiationem
7.Electric Barbwire Crown of Thorns
8.Alice in Plutoniumland (Two Minute Hate Part III)
9.Confessions of a Suicidal Cryptologist
Írta:
baathory
2016. május 8., vasárnap, 15:13
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render