For the Forgotten (2016)
Az 1995-ben alakult (akkor még Silent Agony néven működő) Age of Agony-t egészen biztosan nem kell senkinek bemutatni, hiszen nevük jobbára egybeforrt a magyar death metallal. A most megjelenő ötödik stúdiólemezükkel az első világháború témaköréhez nyúlnak, méghozzá nem is akármilyen tálalásban.
 

„A verdruni húsdaráló” – ezzel a jelzővel illetik Nagy háború egyik legvéresebb ütközetét. Noha a nyitónóta nem arról a csatáról értekezik, a húsdaráló fogaskerekei minden mellébeszélés nélkül ott őrölnek az ember fülében, ahogyan ez a középtempós nóta előrecammog. A csaliként bedobott súlyos középtempó után mintegy becsapódó gránátként pörög előre az album, melyhez a valóságos gőzkalapács erejével lesújtó riffek mellé a jobb szárny irányából támadó szólók mégis erősítést nyújtanak, nem engedik lapossá, egydimenzióssá válni a további szerzeményeket. A dallamos betétek a legvadabb, zsigerien mély death metal vokálok és kíméletlen gitárbombák zárótüzében sem sorvadnak el, pedig egyik-másik riff géppuska erejű golyózápora még akár ezt is indokolttá tehetné.
Miközben a fiúk zenészi teljesítménye újabb magaslatokra hág, az érett, átgondolt tételeket alább nem apadó színvonal és hangulatfokozó szólók ékesítik, már-már slágeresen (természetesen annak műfaji értelmében), de semmiképp sem giccsesen vagy megalkuvóan. Kapaszkodókból, fogós témákból sehol sincs hiány. Még a por és füstfelhők felől felhangzó, a lövészárkokat szétszaggató gránátok csapásai után bombatölcsérekben fekvő haldokló sérültek jajveszékelésére emlékeztető káoszt megidéző vokál-zenei páros együtthatása mellett sem. Mindezek összessége a kissé több mint 9 perces zárótételben csúcsosodik ki, ahol az Age of Agony legénysége teljesítőképessége csúcsán állva nem csak haragszeres tudásáról, de hangulatteremtésben való jártasságáról is tanúbizonyságot tesz.
 

A For the Forgotten nyilvánvalóan nem az a jellegzetes „egy tégla egy pofon” death metal album, a zenei változatosság, a kegyetlenül súlyos, brutális, ám mégis fogós szerzemények könnyen a műfaj hazai trónjára ültetik a szerzőket. Noha nekem az előző lemezek kevésbé tetszettek, jelen esetben egyértelmű előrelépést érzek, méghozzá úgy, hogy a zenekar egy jottányit sem enged az eredeti irányvonalából. A változatos, mégis egyenletes színvonalú nóták a falhoz szögező megszólalás mellett nehézbombázóként hasítanak szét, akár csak a végzetes géppuskatűz, ami darabokra szaggatta a háború katonáinak testét.
A fent leírtakból tehát jól látszik, hogy a harcokat vidám himnuszokként megéneklő zenekarok tévednek. A háborúban nincs öröm, nincs önfeledtség. A háború durva, nyers, kegyetlen, kíméletlen módon dönti romokba az emberi életeket, ragadja el a legkiválóbbakat, hoz végleges pusztulást az értékekre. Éppen ezekből következőleg érzem azt, hogy a zalai kommandó brutalitása a témával szembeni hitelességének záloga is. Ki merem jelenteni, hogy mestermű született.
Age_of_Agony_For_the_Forgotten_2016
Kiadó:
Stílus:
Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Korps
2.The Jabloniec Pass
3.Death March
4.Gunners
5.The Siege
6.Sabotage
7.The 12th Battle
8.Knight of the Sky
9.Stormtroopers
10.Our Last Stand
Írta:
pzoltan
2016. április 26., kedd, 13:38
Facebook:
ironfist 2016. május 8., vasárnap, 06:45
ironfist
Csatlakozott:
2016. május 2.
Hozzászólások: 1
A cikkben leírtakkal teljes mértékben egyetértek!
Szerintem is mestermű született.
Aki a műfaj szerelmese, és lehetősége van rá, vegye meg az albumot (1500 ft), ezzel is támogatva a csapatot.
Baron Samedi 2016. április 30., szombat, 16:43
Baron Samedi
Csatlakozott:
2016. április 30.
Hozzászólások: 2
Jövő szombaton Szeged! Jó lett! \m/
viribusunitis 2016. április 30., szombat, 10:38
viribusunitis
Csatlakozott:
2003. december 28.
Hozzászólások: 252
Ezt is meg kell rendelnem. Még sok hasonló albumot! HAIL!(of Bullets) |-D
--
recipe ferrum
Nagaarum 2016. április 26., kedd, 21:35
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
A hazai death vonulatról mindig is őket preferáltam leginkább.
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
boymester 2016. április 26., kedd, 19:18
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Nagyon tetszetős a borító és a zene is.
--
Youtube csatorna
McFrost1977 2016. április 26., kedd, 15:32
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1846
Köll!
--
Állat vagyok,
száj és bél,
éhségem nő,
mint belül a halál.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.053 seconds to render