Ventum iam ad finem est (2015)

Szerintem felesleges a Nadirral kapcsolatban hosszasan elmesélni a mérföldköveket, amik mögöttük vannak, hiszen a hazai színtér egyik ismert és elismert bandájáról van szó. Talán csak annyit szögeznék le, hogy kitartásból és tenniakarásból mindig is példát tudtak mutatni a kortársaknak. A Nadir nem az a banda, amelyik az interjúkban azt sírná el időről-időre, hogy nehéz a zenész sorsa, vagy hogy milyen nehéz finanszírozni egy zenekart. Egyvalami mozgatja a tagságot, és az az alkotásvágy.

Számomra egy lemez kivételével a zenekar neve mindig egyet jelentett a minőséggel. Az Exitussal nem tudtam mit kezdeni, mind a hangzása, mind a témák távol állnak tőlem a mai napig. Mikor erről beszélgettem egy másik metal magazin munkatársával, ő annyit mondott, hogy többször kell meghallgatni. Mondom, már meghallgattam vagy négyszer. Mire ő: az kevés. Na jó, gondoltam magamban a "jóra hallgatás" nem az én műfajom, más lemeznek nem szoktam ennyi esélyt adni egyébként sem, tehát számomra az Exitus marad a 6-7 pontos kategória. Kíváncsi voltam viszont, hogy az ott elkövetett hibákat hogy tudja majd a csapat orvosolni. Egy szó van erre: nagyszerűen.

Az Exitus hangzásához képest itt minden a helyén van (igen, a dob is). Zeneileg a tőlük megszokott doom - death lánctalpast kapjuk, ami viszont új nekem, azok az atmoszférikus elemek megjelenése, és Vitya hangjának a sokszínű kihasználása.

Az első két dal egy szimpla felvezetésként értékelhető, túl sok fejtegetni való nincs bennük, megbízható szint, egyfajta lazaságot tükröz. A The Legacy of Melusine orgona nyitánya után (vagy azzal együtt) viszont jön a pikantéria a jól ismert vontatott doom melódiákal keverve, pluszban pedig a reszelős üvöltés. Egy percnél a bridge részben a kétszólamos gitár sír, amit a refrén old fel. Nagyon érzéki és kifinomult. A falanszterrel bedurvul a tempó, és ez így nagyon jó időzítés. Jól tisztára mossa az agyunkat, hogy felkészüljünk a lemez egyik legerősebb nótájára a One Species' Fate - Thylacine-ra. Csak két és fél perc, mégis az ember lelkéig hatolnak azok a gitárok. A helyükben húztam volna még kicsit.
A riffek talán a Karachay The Concrete Lake-ben zúznak legjobban. A kétszólam itt is méregerősen hat. Egyszerű, de hatásos tercelés.
Ezután egy újabb gyors témákat felsorakoztató agyradír jön, kellően megterítve a záró tételnek a The Sixth Extinctionnek. Kihalás...

Néha bántom a Nadirt azért, meg rövid a játékidő, viszont a dalok is azok, tehát a lemezeiket hallgatva nagyjából az jön át, hogy a csak a legütősebb témáikat dolgozzák abba bele. Ez felfogható tulajdonképpen a letisztulás művészetésnek is, és mivel elég sok téma van belesűrítve ezekbe a fél órákba a végeredmény működőképes marad. A Ventum iam ad finem est egy trilógia része, ez pedig máris újabb dimenzióba helyezi a rövid lemezhosszakat. Értem ez alatt azt, hogy ha rövidnek találják ezt, lehet utána pörgetni a következőt egyből. Remélem, nem kell sokat várni rá...

Nadir_Ventum_iam_ad_finem_est_2015
Kiadó:
Stílus:
doom/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.It Is All One (03:33)
2.The Congregation (03:25)
3.The Legacy of Melusine (05:23)
4.Into the Phalanstery (02:37)
5.One Species' Fate - Thylacine (02:30)
6.Karachay, the Concrete Lake (04:59)
7.Richard O'Barry (03:21)
8.The Sixth Extinction (05:46)
Írta:
Nagaarum
2016. február 12., péntek, 15:17
Facebook:
Nadir - The Sixth Extinction (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. december 17., vasárnap, 08:59
Beszélgetés Tauszik Vityával a Nadirból
Interjú, Nagaarum @ 2015. december 6., vasárnap, 16:06
V/A - Hands Of Doom MMXV ˝Extrema unctio˝ (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. november 6., péntek, 13:41
Interjú Szabó Szabolccsal - a Drow frontemberével
Interjú, 9000Sanyi @ 2015. október 5., hétfő, 10:51
DeathCrew Metal és Filmfesztivál - Nyírbátor MHSZ 2014. 08. 15-16.
Koncertbeszámoló, zeba @ 2014. augusztus 21., csütörtök, 21:04
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.01 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'r2vkc005qksgndbdbd17t62kc3','','szoveg|s:7:\"KGIWLCO\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:9:\"ulver.php\";lyricsrow|i:1;','44.201.95.84','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1