Rocka Rollas
Pagan Ritual (2015)
Miután 2015-ben négy albumot is kiadott, a jelen írásom tárgya mögött álló Cederick Forsgberg a szó legszorosabb értelmében véve igazi varázsló. Mindig eltűnődök, hogy lehet valaki ennyire termékeny, ám mégis teljes önismétléstől és sallangoktól mentes zeneszerző. Legismertebb gyermeke, a stúdió projektből bandává átalakult Rocka Rollas 2011-ben jelentette meg az első albumát, a War of Steel Has Begun-t. Az akkor még meglehetősen eltérő, Ced által csak „Mad Max-féle speed metalként” aposztrofált kiadvány, teljes egészében paródiaszerű, „Metal of Steel” jellegű dalokat magába foglaló korongot hamar követték az utódai, több különböző énekest felvonultatva. Ced a 2014-es Conquer albummal viszont úgy döntött, hogy magához ragadja a mikrofont. Habár mindegyik Rocka Rollas album kiemelkedő speed/power alkotás, a számos lemez közül a tavaly megjelent Pagan Ritual a legösszetettebb, legkidolgozottabb darab.
 

Nagyon nehéz szavakba önteni azt a csodálatos élményt, amit e lélegzetelállítóan sikerült album hallgatásával szereztem, így megpróbálom gondolataimat úgy lejegyezni, hogy közben képet fessek a jelen írás tárgyául szolgáló lemezen szereplő nótákról is. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az előző korongok fogós metal himnuszai helyett itt egy némileg más, sokkal nagyobb ívű dalcsokorral találkozik a hallgató. Az ok egyszerű: Ced ezúttal valami mást, valami különlegeset szeretett volna alkotni. Mégpedig egy olyan világot, amiben régi történetek és legendák elevenednek meg, mindezt úgy, hogy hű marad az általa kedvelt korai Helloween/RunningWild/Blind Guardian ihlette Rocka Rollas irányvonalhoz.
 

A The Punic Wars dübörgő basszusos menetelésével kezdődően, a Lost in the Enchanted Forest hátterében olykor-olykor feltűnő operaénekesnős betétjein keresztül a zúzósabb, majd a klasszikus zenét idéző akusztikus menetekkel feldíszített Pagan Ritualon át a hangulat a tetőfokára hág. Tovább hallgatván a mesterművet a Running Wild-os Viking Lordon át a progos The Swordsman Rides-ig és a záró Call of the Wild-ig, a Rocka Rollas új lemeze egy olyan alkotás, ami nem csak kiváló produceri munkáról és dalszerzői tehetségről tesz tanúbizonyságot, de egyben képes a hallgató érzelmeire hatni, így az valóban a lemez részének érzi magát.
Egyébként nem csupán a zene finom összefonódása, de a dalszövegek témái is egységes képet alkotnak a főként kelta és viking kultúrkörből elmondott – az album címéből kikövetkeztethető, cseppet sem meglepő módon – kereszténység előtti pogány hiedelemvilágból merített történetekkel.

Hogy egy kicsit megpróbáljak kevésbé lelkes, ha úgy tetszik szőrszálhasogató lenni, akkor egyetlen negatívumként azt tudom elmondani, hogy az ének keverését talán némileg tisztábban kellett volna elvégezni, mert sajnos nem mindenütt értem tisztán Ced szavait. Ez talán már tényleg csak szőrszálhasogatás, mert a lemez tagadhatatlanul dinamikusan és erőteljesen szólal meg, és akkor még említést sem tettem az ezernyi apróságról, ami felcsendül ebben a nyolctételes dalcsokorban.
 

Oly sok szépség és oly sok apró részlet vár még felfedezésre a Pagan Ritualon, úgyhogy most zárom soraimat és visszatérek ebbe a csodálatosan megkomponált világba. Ez az album minden szempontból a 2015-ös év egyik legnagyszerűbb alkotása, minden speed/power metal rajongónak hallania kell! Javaslom, hogy a megfelelő hatás elérése érdekében a különleges légkörrel rendelkező, érzelmekben gazdag albumot fejhallgatón hallgasd végig!
Rocka_Rollas_Pagan_Ritual_2015
Kiadó:
Stílus:
Speed/Power Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Punic Wars
2.Gaulic Boare
3.Demigod
4.Lost in the Enchanted Forest
5.Pagan Ritual
6.Viking Lord
7.The Swordsman Rides
8.Call of the Wild
Írta:
pzoltan
2016. január 25., hétfő, 12:38
Facebook:
Pokolgép - Metálbomba (2015)
Kritika, pzoltan @ 2016. január 7., csütörtök, 14:41
Minsk - The Crash And The Draw (2015)
Kritika, ZeroVoid @ 2015. május 15., péntek, 08:54
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render