Metálbomba (2015)


Talán még most sem fogom fel, hogy a kegyetlen hosszú, nyolc éves várakozás után tényleg a kezemben tartom a szinte már-már messiásként várt új Pokolgép stúdiólemezt. Igaz, az elmúlt évek nagyon megviselték a bandát, így érthető miért kellett ennyit várnunk. Zenészek jöttek mentek a zenekar háza táján, de mostanra úgy tűnik, hogy minden megszilárdult, melynek legékesebb bizonyítéka az éppen a lejátszómban pörgő Metalbomba című 12. nagylemez. Hihetetlen!
Sokan – velem együtt – talán megszámolni sem tudnák hányszor kaptunk ígéretet ennek a dalcsokornak a megjelenésére, ezért kissé kétkedve fogadtam a „nem sokára megjelenik a lemez” szerű kijelentéseket. Viszont amikor már a borítót is közzétették, nagyon lelkes lettem! Havancsák Gyula műve egyszerűen pazar, véleményem szerint tökéletesen illik a ’géphez, ezen kívül jól kifejezi mindazt, amiről az album szól. Tiszta heavy metal!
 

Az elmúlt években tehát több változás is történt a bandában, a legszembetűnőbb viszont egyértelműen Tóth Attila énekes érkezése volt. Annak idején megosztotta a rajongókat, be kell vallanom, hogy engem is meglepett az, hogy Kalapács és Rudán után egy ennyire más egyéniség került a frontember pozíciójába. A pacsirta talán más hangkarakter, mint az előző két énekesmadár, az viszont tény, hogy zseniális, képzett hang, aki természetesen illik ebbe a közegbe, képes volt a saját képére formálni a régi klasszikusokat. Nem lehetett könnyű dolga!
Éppen ebből adódóan nem értek egyet azzal, az újfent rengeteg felől hallható/olvasható a kritikával, amelyek azt hangoztatják, hogy ez a műfaj nem illik Attilához. Kérem szépen ez finoman szólva sem igaz hiszen az, aki ilyen magabiztosan képes uralni a színpadot, ilyen hihetetlen erővel tud énekelni, a szó legszorosabb értelmében véve heavy metal énekes. Rendkívül meggyőző, hogy mennyire tökéletesen ötvöződik az Adj új erőt semmihez sem fogható ősereje és a 2000-es évek korszakának földbedöngölő riff ágyúja a Metalbombán, ami még ennek ellenére is képes új ízt csempészni a metal óriás egyébként sem szegényes életművébe.
A nóták végig dinamikusak, hihetetlen erővel szólalnak meg, hála a színvonalas produkciónak. A keverést elvégző Cserfalvi „Töfi” ZoltánBoros Béla páros munkájára sem lehet panasz, a Metalbomba szó szerint az, amit a címe is sugall. Ugyan nem zenész vagy hangmérnök füllel hallgatom a lemezt, véleményem szerint minden hangszer kiválóan szólal meg, metal villa készenlétben!
 

Bevallom, hogy a Pokolgép iránti rajongásom központi eleme mindig az okos, átgondolt, valódi jelentéssel bíró dalszövegek megléte volt. Az elmúlt napokban több hozzászólást, kritikát olvastam, ami élesen bírálta a Metalbomba szövegtémáit, bár egy ilyen lemezcím után talán nem meglepő, hogy némelyeknek gondja akad ezzel az egyenes, „trú” metal albummal. Részben talán jogosak a hangok, ezért a levont pontszám ennek köszönhető. Ha jól tévedek, akkor a banda utoljára A túlélő című lemezén jelentkezett hasonlóval a Szarock rá nótája képében (megjegyzem akkor is kapott hideget-meleget).
Tévedés lenne viszont azt gondolni, hogy a zenekarnak már nincs mondanivalója, sőt! A Ne köss belém és az Emlékszem képében két olyan balladát sikerült rögzíteni erre az albumra, ami bátran odatehető az Itt és most-Hol van a szó-Hős lettél szentháromságához!

Mielőtt esélyt sem adnál az albumnak, egy fontos dologra felhívnám a figyelmed: Ez a csapat true heavy metalt játszik, ahol a sokak szerint nevetségesen hangzó, a „ez még elment a 80-as években” lemezcím tökéletesen helytálló. A zene hagyománykövető, nem kísérletezik, nem a megújulást keresi. Egy pillanatra sem szándékozik megfelelni a modern kornak, nem „új” akar lenni, hanem őszinte és energikus. Márpedig a Metalbomba az első hangtól az utolsóig magában hordozza azt az őserőt, ami nem keres megalkuvást, nem köt kompromisszumot, helyette inkább magával ragad, kiemel a szürke hétköznapok posványából. Feltölt, hogy amikor a 44 percnyi muzsikát tartalmazó korong megáll, újult erővel nézhess szembe az élet kihívásaival. Magában hordozza mindazt, ami miatt 13 éves kölyökként beleszerettem ebbe a műfajba.
 

Reménykedem, hogy nem kell újabb 8 évet várnom a következő nagylemezre és a régóta ígért verses lemez is hamarosan elkészül. Mielőtt zárnám soraimat, köszönetet szeretnék mondani a Pokolgépnek ezért a fantasztikus albumért, mert mióta hozzájutottam kizárólag ez pörög a lejátszómban. Kukovecz Gábor úrnak külön hálásak lehetünk, mi rajongók, amiért annyi év és viszontagság után is képes életben tartani a zenekart, ami él, továbbra is hű a nevéhez és halad a maga útján.
 
Pokolgep_Metalbomba_2015
Kiadó:
Stílus:
Heavy Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Az álarc lehull
2.Szemtől szembe
3.Metálbomba
4.Ringben
5.Szeretném, ha szeretnének
6.Ne köss belém
7.Szabadon és még szabadabban
8.Acélkemény
9.Véssétek fel
10.Emlékszem
Írta:
pzoltan
2016. január 7., csütörtök, 14:41
Facebook:
cannibanile grinder 2016. január 23., szombat, 10:32
cannibanile grinder
Csatlakozott:
2010. december 18.
Hozzászólások: 386
Szerintem ez egy klasszikus Pokolgep dal lett olyan hasonlo szovegekkel mint a 80-as evek vegen,persze mas felallas meg minden.Talan nem is hozza el nekuk a totalis sikert,mert 2016-ban egy kicsit maskepp gondolkodunk mint anno,de ha ez 1988-ba jott volna ki akkor akar klasszikus lemez is lehetne.
oldboy 2016. január 8., péntek, 12:38
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz Nagaarum üzenetére:


Ismétlem: a Fémforgács nem erről szól, ez nem egy sikerorientált oldal.


Én csak tényt közöltem azzal, hogy megállapítottam a nagy érdeklődést az írás iránt. Nyilván ez nagy részt a névnek szól, mint ahogy annak szólt a Satyricon esetében is.

Azt pedig nem gondolnám, hogy a mi olvasótáborunk sokban különbözne más újságokétól. Egyértelmű, hogy a nagy nevek plusz vonzerőt, olvasottságot hoznak.
Ami nem baj, sőt. Legalábbis szerintem...

Annyiban mondjuk mások vagyunk a legtöbb hasonszőrű oldalhoz képest, hogy itt több noname/underground zenekar kap lehetőséget (alapvetően ez a vonal domináns nálunk) megjelenésre.
De az se lenne igaz, ha azt állítanánk, hogy a Fémforgács csak az undergroundról szól.
ensomhet 2016. január 8., péntek, 12:03
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2307
A régi klasszikus magyar metal albumokat a mostani tizenévesek is ismerik, hallgatják, tudják a szövegeiket, egyfajta "kapudrog" számukra a metálrokker világába, s ez bizonyíték arra is, hogy azok, akkor, ott jól sikerült alkotások voltak, mert kiállták az idő próbáját. Viszont amit ebben a stílusban lehetett, azt a korai albumokon már bőven elmondták (zeneileg és szövegileg egyaránt), és mostanra egyre gyengébb színvonalú önismétlés zajlik.
Az lehet, hogy több kattintás érkezik egy ilyen recenzióra, mint egy ismeretlen formáció lemezére, de ez a múltnak, a névnek köszönhető, nem pedig a minőségnek (és egyben jelzi, hogy az átlagos rockmetalfogyasztó se sokkal másabb, mint bármilyen más zenefogyasztó, pedig ez a "világ" aztán tényleg tele van temérdek érdekes és izgalmas zenekarral...)
Nagaarum 2016. január 8., péntek, 11:22
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz oldboy üzenetére:

Amúgy meg bárki bármit mond, vagy gondol a Pokolgépről, ez a recenzió is bizonyítja, hogy hatalmas irántuk az érdeklődés, lévén az előző öt írás összesen nem örvend akkora olvasottságnak, mint ez a cikk!


Jó, de azt ugye vágod, hogy a Fémforgács nem erről szól...
Erre meg még nagyobb az érdeklődés, nézd csak... És nem csak az eltelt idő miatt. A cikk megjelenésének másnapján megvolt a kattintások 2/3-ada:
http://www.femforgacs.hu/kritika/2790/Satyricon_Satyricon_2013

Olvasók nem látják a statisztikát, így a kedvükért:
Pokolgép cikk 1122 kattintás, 524 like.
Satyricon cikk 3579 kattintás, 685 like.

Szóval okés, én elfogadom, hogy megjelennek ilyen cikkek az oldalon, de azt ne várd Oldboy, hogy éljenezni fogok azért, csak mert hozott párszáz lájkot.

Ismétlem: a Fémforgács nem erről szól, ez nem egy sikerorientált oldal.
--
Nagaarum YouTube Csatorna
oldboy 2016. január 8., péntek, 11:16
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
A szövegek hallatán én is inkább csak feszengtem, bár egy idő után már csak mosolyogtam rajtuk. "Hajnal kettő, tudom a sátán eljő" és hasonló magvas szlogenek tarkítják a dalokat.

Aki szerint Paksi Endre szövegei gázosak, az a Metalbomba "költeményeit" fülelve ki fog szaladni a világból! (hrhr)

Persze abban igaza van Zolinak, hogy ez true heavy metal minden szempontból, de ez szerintem nem elég magyarázat a sok kínos szófordulatra, kínrímre, stb.

Amúgy meg bárki bármit mond, vagy gondol a Pokolgépről, ez a recenzió is bizonyítja, hogy hatalmas irántuk az érdeklődés, lévén az előző öt írás összesen nem örvend akkora olvasottságnak, mint ez a cikk!
mekong 2016. január 7., csütörtök, 23:38
mekong
Csatlakozott:
2004. január 5.
Hozzászólások: 9511
14 voltam mikor a P.sz. megjelent. A szöveggel akkoriban sem tudtam teljes mértékben azonosulni, de baromi jó volt a koncerten üvölteni... :-)
Az új dal nem tetszik, olyan új Patakisan Eddás :-)


nascence 2016. január 7., csütörtök, 21:26
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1008
Válasz ensomhet üzenetére:

Meghallgattam a linkelt dalt és a címadót, mindkettő fájdalmasan kínos.
Az 1995-ös Utolsó merénylet tökéletes lezárása lett volna ennek a történetnek, nagyon nem kéne már ezt erőltetni...



Sajnos én is...a dalszöveg viszont már ultra-gáz....
Nagaarum 2016. január 7., csütörtök, 20:44
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz ensomhet üzenetére:

Meghallgattam a linkelt dalt és a címadót, mindkettő fájdalmasan kínos.
Az 1995-ös Utolsó merénylet tökéletes lezárása lett volna ennek a történetnek, nagyon nem kéne már ezt erőltetni...

Én is meghallgattam, és egyetértek.
--
Nagaarum YouTube Csatorna
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.067 seconds to render