Ébredés EP (2015)
A püspökladányi KabinLáz zenekar 2013-ban alakult. A biográfiájuk szerint a csapat tagjai kezdetben egy „pózolásoktól mentes” modern rock/ R’n’R banda létrehozását tűzték ki célul, s lendületes dalokat akartak írni fogós dallamokkal és kissé elszállós, komor szövegekkel, merthogy - szerintük - ilyenből mindig is kevés volt a környékükön.


A koncertek, tehetségkutatók során, meg a bemutatkozó Álomféreg című 2014-es demó után elkészültével kezdtek letisztulni a dolgok, s kialakulni az a karakter és mondanivaló, ami ma is jellemzi a bandát. Ehhez nagyban hozzájárult Sárközi Ádám basszusgitáros érkezése, akivel a stoner/grunge felé mozdultak el, de szerintük a modern rocktól a doomig sokféle elem keveredik a dalokban. Nagyjából-egészében igazat is adok nekik az Ébredés című friss EP alapján. Jelentős a fejlődés a demóhoz képest.

A banda második anyaga tehát három dalt tartalmaz, ami meghallgatható és akár le is tölthető a zenekar Soundcloud oldaláról.Nézzük hát mit hozott össze a Hajdú Tibor (dob), Jakab Imre (gitár), Papp Norbert (ének) és Sárközi Ádám (basszusgitár) felállású zenekar!

Az alig negyedórás EP jól mutatja azt is, hogy mit szeretne a csapat, de azt is, hogy hol tartanak ennek megvalósításában.
A három dalt gyűröm egy ideje, s a sok-sok hallgatás után a zakatolós zárótételt, az Új célt nevezném meg kedvencként. Bár nincsenek nagy minőségbeli különbségek, mégis ezt tartom a legkiemelkedőbbnek mind zenei, mind szövegi szempontból.
A refrén telitalálat, ráadásul a vokálokkal is jól meg van támogatva. Általában bele szoktak esni a bandák abba a csapdába, hogy sokat akarnak megmutatni, de a KabinLáz legénysége még ebben az öt perc fölötti dalban is végig fenn tudja tartani a figyelmet, ez azért jelent valamit.

Ötletes a nyitó nóta (Ősz) felvezetése, s olyan korrekt dal kerekedik ki belőle, ami megalapozza a hangulatot. Kicsit doomos, kicsit stoneres. Talán nem túlzás, ha a Mood-ot és a Holdampf-érás Wall of Sleep-et kezdem emlegetni…Meg kicsit az Apey & the Pea is beugrik, igaz ők bátrabban és súlyosabban fogalmaznak zeneileg, meg angolul nyomják, de ettől eltekintve érzek némi párhuzamot. Illetve példaként javaslom a KabinLázas srácoknak.

A címadó dalban érzek leginkább grunge hatást, főképp az énekdallamok terén. Nekem szimpatikus is, tehát nem bánnám, ha akár erősebben is megjelenne a dalaikban a későbbiekben.


Nem tekinthetek el persze a gyerekbetegségektől, de nem találok olyan súlyosat, amit a koncertezés, próba, dalírás folyamata során nem lehetne kinőni.
Papp Norbi kicsit bánhatna bátrabban a hangjával, bár alapvetően jó, amit előad, de jelenleg még nem ért el arra a szintre, aminek lehetőségét benne érzem. Tessék kicsit kitolni a határokat!
De ugyanezt a hangszeresek figyelmébe is ajánlom. Kicsit bátrabban srácok, akár a tempókat, akár a riffeket/dallamokat tekintve!

Az EP-t biztató kezdésnek nevezném, ami bár nem emelkedik ki jelentősen a felhozatalból, mégis van egyfajta olyan - mondjuk úgy, hangulati - többlet, ami miatt a banda nálam a reménység kategóriába került, s mindenképp követni fogom a pályájukat. Amilyen fejlődést tapasztaltam a demó és az EP között, az mindenképp reményre ad okot, hogy akár még nagy dolgokra is számíthatunk tőlük.
KabinLaz_Ebredes_EP_2015
Kiadó:
Stílus:
stoner/grunge
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Ősz
2.Ébredés
3.Új cél
Írta:
9000Sanyi
2015. augusztus 27., csütörtök, 10:48
Facebook:
KabinLáz interjú
Interjú, 9000Sanyi @ 2019. március 27., szerda, 15:37
KabinLáz - Most kezdődik (2018)
Kritika, 9000Sanyi @ 2018. május 18., péntek, 10:16
KabinLáz - Végül helyreáll (2016)
Kritika, 9000Sanyi @ 2016. szeptember 19., hétfő, 12:15
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render