Recueil Morbide
Morbid Collection (2015)

A Fémforgácson eddig eltöltött időmet igazán szerencsésnek és kellemesnek mondhatom, hiszen rendre olyan albumokról s előadókról írhatok, akik rendre fel-felkeltik az érdeklődésemet. Ráadásul a most címben szereplő zenekar legújabb opusával sincs ez másképp’.
A francia Recueil Morbide 2011-es "Only Hate Left" című albumáról valamikor még 2012 őszén írtam egy kritikát, s azt hiszem, hogy mai füllel is újra hallgatva, rászolgált ez a francia brutal death metal-t játszó ötös a kedvező pontszámra.

Természetesen négy év elég nagy idő, s ennek tükrében sokszor kiszámíthatatlan, hogy mi újat tud még nyújtani egy zenekar a megszerzett rajongóknak. – Szerencsére az idő közben kvintetté formálódott formáció zenéjében nem vehető észre semmiféle zavaró hatás, negatívum. A bandára jellemző „világvége”, kilátástalan hangulat továbbra is jól működik. – Ezzel igazából egyenes útnak kéne vezetnie egy igazi jó horrorfilm fim zenéjéhez. Tuti, hogy este inkább az ágyban végeznénk a dolgainkat, csak ne kelljen kimenni…

No, de essen némi szó a zenéről is, amely nem más, mint tömény brutal death metal. Visítós és hörgős énekkel, pont azon a képzeletbeli határon lavírozva, amely még elviselhető, és tele van pakolva megunhatatlan groove-okkal. – Így tehát, technikai oldalról felesleges is lenne belekötni a zenekarba. – Csak megsúgom: Nem is nagyon tudnánk. - Ráadásul mindehhez egy egészséges 2015-ös hangzás is párosul.
Egyébként hosszasan tanulmányozva az albumot arra a megállapításra jutottam a blamonth-i srácokkal kapcsolatban, hogy a hasonló stílusban „utazó” zenekarok rendre megfeledkeznek a „mezei” zenehallgatók képességeiről, s képesek túlzásba vinni a megírt dalok hosszát. – No, szerencsére ilyenről itt még csak szó sincs. – Nem érzi azt az ember, ahogy nótáról nótára halad előre az albumon, hogy bármelyik opust is hallgatva valamelyik tölteléknótaként funkcionálna.

Mivel egy jóravaló albumajánló mit sem ér ajánlott nóta vagy nóták nélkül, fontosnak is tartom kiemelni a lemez következő dalait, - persze a teljesség igénye nélkül. – Ez részemről már csak azért is nehézkes, mivel annyira egységes és annyira profi munkát hozott össze a csapat, hogy nem egy gyerekjáték csak úgy kiválogatni egy pár dalocskát.
Az albumnyitó „Ritual Time” egyebek iránt elég jó választás volt. Azt nem mondom, hogy felkészíti az embert a teljes albumra, de ad neki egy olyan pozitív visszacsatolást, amelytől a lelkesedés a lemez végéig kitart(hat). Igazi adrenalin bomba, amely nem kérdezi, hogy fej vagy gyomor. Egész egyszerűen csak leszakítja a fejed. – Aki pedig a malacvisítást kevésbé bírja tolerálni, vagy csak egész egyszerűen gyenge gyomorral rendelkezik az is nyugodtan megpróbálkozhat az együttessel, mert itt még az is nagyon jó arányban fellelhető a nótában.
A „We Harvest What We Sow” kevesebb, mint három perces zúzása mellett már csak azért sem szabad csak úgy elmenni, mert általában a tapasztalatok alapján mindig van egy lecsengése a teljesítménynek az albumnyitó nóták után. No, ebben az esetben erről szó sincs. – Garantált, hogy az ember csak kapkodni fogja a levegőt.
Persze érdemes még megemlíteni „Chronicle Af A Decline : Perversions” eposzt is, amelynek a középrésze olyan jól eltalált, olyan hatásvadász, hogy arra minden fanyalgó death metal rajongó egyszerre fog csettinteni. Tovább haladva pedig találkozhatunk a „With His Fate” dalocskával, amely egyenesen a testvére lehetne a nyitónótának. – Persze ez amúgy túl egyszerű és átlátszó húzás lenne, de elárulom, van benne egy kis csavar, a vokalistát még énekelni is halljuk. – A „Rightmarish Collapse” meg egyenesen olyan, mintha egy kínzókamrában tennénk egy remekbe szabott délutáni sétát.



No, én azonban nem is szaporítanám tovább a szót. Hiszen ez a zene magáért beszél. Aki manapság hiányolta a nyers brutalitás death metalt, az ne is keressen tovább, hiszen a Recueil Morbide igazán minden elvárását ki fogja elégíteni. (Persze csak addig, amíg meg nem érkezik az új Angerseed album.)

9.5/10
Recueil_Morbide_Morbid_Collection_2015
Kiadó:
Stílus:
Brutal Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ritual Time
2.We Harvest What We Sow
3.Belated Revenge
4.Chronicle of a Decline: Perversions
5.Chronicle of a Decline: Obsessions
6.Unconsciously
7.With His Fate
8.Untolerance to Frustration
9.Nightmarish Collapse
10.The Suffering Remains
11.Travel to See
Írta:
ZolixiusRex
2015. május 17., vasárnap, 16:09
Facebook:
Kriss 2015. május 31., vasárnap, 13:36
Kriss
Csatlakozott:
2015. május 17.
Hozzászólások: 361
Rég hallgattam malacvísitós death metalt, de ez az album kifejezetten bejön.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.043 seconds to render