Ørdøg
Tíz fekete dal (2014)
2014 számomra a hazai anyagok éve volt. Idejét sem tudom, mikor találkoztam ennyi kifejezetten jó, sőt kiváló anyaggal. Ráadásul ezek közül nem egy volt debütáló kiadvány, ami külön emeli az értékét.
Ebbe a körbe tartozik az Ørdøg Tíz fekete dal című anyaga is, ami nagyon betalált nálam.
De kik is rejtőznek a titokzatos Ørdøg név mögött? Igazság szerint nem az elején kapcsolódtam a történetbe, így kimaradt számomra az első klipes bemutatkozás. Pedig, ha annak idején a Melankólia c. dalhoz összehozott videónál leesett volna, hogy Vörös András vezetésével működik a csapat, s nyilván nem okozott volna meglepetést, hogy itt bizony a nemrég inaktívvá vált/feloszlott Superbutt zenészek fogtak össze, hogy valami mást játszanak.



Kis kitérőt engedjetek meg. A Superbutt nem igazán volt a szívem csücske, és bár még 2003-2004 környékén láttam őket pár koncerten, azt nem mondanám, hogy hidegen hagyott a zenéjük, de rajongónak nem neveztem volna magam. A 2 Minutes For Roughing, meg a The Unbeatable Eleven lemez is lepörgött párszor, a Koncz Gáboros Pioneer c. klip meg komolyan tetszett, de aztán nem követtem az eseményeket. A híreket persze hallottam az épp aktuális lemezekről, tagcserékről, majd a befejezésről.
Szóval az Ørdøg zenekart a Superbutt egészen korai időszakának tagsága, azaz Mahboubi Salim (bőgő), Szentpéteri Zsolt (gitár), Szűcs Péter (dob) alkotja Vörös András mellett.
Talán hiba lenne azt mondani, hogy a tíz dal merőben eltérő attól, amit korábbi zenekarukban alkottak, főképp, hogy András orgánuma eléggé könnyen megismerhető, de azért ez elég távol áll a korai időszak modern metalos, kicsit talán HC-s, nevezzük így crossover jellegű dalaitól.
Ugyan a Superbutt végén már megjelentek a magyar szövegek itt azonban minden nóta ékes magyar nyelven született. És ki kell emelnem, hogy az ékes szót itt komolyan kell venni.
A lemezt a zene talán nem emelné ki annyira a felhozatalból, a verseknek is beillő dalszövegek azonban olyan pluszt tesznek az egyébként sem gyenge nótákhoz, amiket ráadásul emlékezetes énekdallamok segítségével kapunk meg szűk negyven percben. Tökéletes!

Nincs töltelék, nincs felesleges cicoma. Mindennek megvan a helye, a miértje. Az album felépítése is teljesen rendben van. A hangzásra sem lehet panasz, de még az artwork, a logo is maximálisan erősíti a dalok hatását.


De, hogy a zenéről is ejtsek pár szót, azt el kell mondani, hogy elég egységesre sikerült megalkotni az Ørdøg stílusát. Itt a középtempó dominál, itt-ott néhány gyorsabb megmozdulással, (na jó, a záró Hajnali állat kivétel).
Ha megvizsgáljuk a dalokat olyan stíluselemek sejlenek fel nyomokban, mint az ősrock, a hard rock, stoner, kis túlzással még talán doomos jegyek is. De mindezt egyfajta modern köntösbe burkolva, kellő súllyal megpakolva, kidolgozott témákkal, emlékezetes szólókkal. Ráadásul, ahogy a cím is sugallja, elég sötéten.

Nehéz dolgom lenne, ha csak egy dalt választhatnék, mert mint írtam, tölteléknak nyoma sincs. Az egységes színvonalú, ugyanakkor változatos dalok közül néhány kedvenc:
A történelemórán a Dózsa-féle parasztlázadást Vaskoronával tanítanám. Aztán nem hagyhatom szó nélkül A kutyák dalát, ezt azzal a nekrológos résszel jól megdobták, nagyon emlékezetes lett.
A Mese és az azt követő Ez most mintha csak testvérek lennének, de inkább szövegileg, mintsem zeneileg.
A már említett Hajnali állat végére is jut egy csavar, s kezdődhet újra a Tíz fekete dal.



A lemezen a banda tagjai mellett Takács Vilkó (ex-Hollywood Rose, Ganxsta Zolee és a Kartell) játékát is hallhatjuk, ő a lemez öt dalában működik közre gitáron. A Hajnali állat című záró tételben pedig Nagy-Miklós Péter (Wackor) szólózik egyet, aki azóta be is szállt a zenekarba második gitárosnak.

Számomra legalábbis hónapok óta megunhatatlan.
Hallgassátok meg a banda Youtube csatornáján!
216_rd_248_g_Tiz_fekete_dal_2014
Kiadó:
Stílus:
modern metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Késképkéz
2.Mind
3.Melankólia
4.Natasa
5.A kutyák dala
6.Mese
7.Ez most
8.Vaskorona
9.Kitalálhatnád
10.Hajnali állat
Írta:
9000Sanyi
2015. március 16., hétfő, 13:41
Facebook:
9000Sanyi 2015. március 26., csütörtök, 16:34
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Válasz emp üzenetére:

(yes)

Tudod, hogy határozott a véleményem és nagy a pofám. :-)


:-] \m/
--
9000Sanyi
emp 2015. március 26., csütörtök, 16:09
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
(yes)

Tudod, hogy határozott a véleményem és nagy a pofám. :-)
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
9000Sanyi 2015. március 26., csütörtök, 16:06
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Egyezik!
(yes)
Értettem is, hogy mi a gondod vele. Nem is vettem úgy, hogy az én meglátásom kritizálnád, nyugi!

(Egyébként meg mindenki azt gondol, amit akar. Ha totál máshogy látja, mint én, nem tud zavarni.
Ezért is mondom mindig, hogy lemezismertető írok és nem kritikát...)
(a)
--
9000Sanyi
emp 2015. március 26., csütörtök, 16:03
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
jaaa!, ha az "Atyaég...." félreérthető lett volna, azt arra írtam, hogy majdnem elkezdtem megírni a saját kritikámat, mielőtt észrevettem, hogy már itt van az oldalon, nem a kritikád tartalmára vonatkozott. :-)
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
emp 2015. március 26., csütörtök, 16:02
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Egyértelmű, távol álljon tőlem, hogy a Te meglátásodat vonjam kétségbe, mert annak semmi értelme. Elolvastam a cikket, és leírtam azt a szegmensét a lemeznek, amit abszolúte máshogy látok, csak hogy legyen ellenvélemény is. :-) Próbáltam a lehető legtöbbször és a legnyomatékosabb formában belerakni az irományomba a "számomra" és a "nálam" szavakat. Egyébként zeneileg meg szerintem pont megállna a produkció a lábán. :-D hopp, még egy ellentétes meglátás. Ezért szép az élet. Mindenki elolvassa a kritikát, meg a firkálmányom és a szögesen ellentétes vélemények mentén kialakítja a sajátját. :-)
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
9000Sanyi 2015. március 26., csütörtök, 15:56
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Ezen nem veszünk össze.
Megértem a nézőpontodat, számomra viszont más szövegekkel vagy angolul nem ütne ekkorát az album.
--
9000Sanyi
emp 2015. március 26., csütörtök, 11:36
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Atyaég... csak most olvasom ezt a kritikát. :-) Majdnem írtam én is a napokban róla. A zene kiváló, a "szövegek" engem kikészítettek. Először azt hittem, hogy valami nagy varázslat van, mélyre kell ásni, értelmezni és absztrahálni, de nem. NEM ÉS NEM! Most már túl nagyon sok hallgatáson és értelmezési kísérleten, magabiztosan állítom, hogy ezek a szövegek minden látszat ellenére (számomra) nem mélyek, nem rétegzettek, nem intellektüellek, hanem egyszerűen zagyvaságok. A Zanzibári kép és értelemzavart a Lovasi féle álintellektüel agyhalállal keverő végeredményt a totális szótagszám-matematika határozza meg. A "vélhetően" haláleseteket benarráló rész pedig arcpirítóan közönséges hatásvadászat.

A zene fáin, nagyon profi és hallgattatja magát, Andris korlátolt hangi adottságaiból kihozza a maximumot, azonban egyszerűen minden alkalommal elér az album felénél a zagyvaság-o-meter nálam egy csúcspontot és kisül az agyam. Az, hogy tele van a szöveg asszociációs lehetőségekkel, nem jelenti azt, hogy mély, tartalmas és értékes lenne. Random 5 mondat is képes kiváltani sokszoros asszociációt az emberben, de attól még összességében értelmet nem fog nyerni.

Kár ezért a túlokoskodásért a szövegekben. Nálam itt elbukik a lemez.
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.062 seconds to render