Earthless (2014)

Kár lenne tagadnom, hogy az egyszemélyes formációk nyomon követésére nagyobb hangsúlyt fektetek, mint a klasszikus zenekarokéra. Ez több okból eredeztethető. Egyrészt amikor például az iskolában tesióra volt, mindig az egyéni sportokat választottam, sosem álltam be focizni, inkább elmentünk tengózni a hozzám hasonlókkal. A személyes kitérőért elnézést, következzen a valódi ok: az egyszemélyes zenekarokban egy ember érzéseit élhetem át, biztos lehetek benne, hogy nem volt a témák megalkotása közben próbatermi háború, illetve nem kell azon töprengjek, hogy a csapat mely tagja a domináns, és kik a kiszolgálószemélyzet. Emellett az sem elhanyagolható, hogy egy szólóproject élőben nem működhet (esetleg vendégzenészekkel), így a misztikum ködébe burkolózva alkot az entitás, a zene van előtérben, nem az exibicionizmus. Vagy legalább is az exibicionizmus azon formája, amit egészségesnek tartok, ha zenéről van szó.
A Doom:VS Johan Ericson egyszemélyes utazása. A Draconianból ismerhetik egyesek az urat, annak a társaságnak az alapító tagja. Azon bandát nem követtem nyomon, így nincs összehasonlítási alapom...


Jelen projectben nem születnek új képletek, nincs forradalmi hangulat, szimplán csak azt veszem észre, hogy a szerző nagyon érzi az egységet, a hangszerek bámulatosan támasztják egymást, és a hangsúlyt az összhangzatra teszi. Az egyszerűsége megható, ahogyan a hangulata is. A funeral doom talán az egyik legkevésbé variálható műfaj, mivel ha variáljuk, akkor már önkéntelenül hozzá kell tegyünk valami egyéb előtagot a kategóriához. Ericson azonban megtekeri a dolgot, mert nem lép ki a kategóriai korlátok mögül, egyszerűen csak hihetetlen érzékkel kavarja a kondért, nagyszerű időérzékkel adagolja a témákat ahhoz, hogy a végeredmény egy olyan sablon étel legyen, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Természetesen a szakácsművészete célzott, egy adott körnek készül a táp. Mikor úgy érezném, hogy ááá... nem is olyan izgalmas ez, máris belép valami ámulatba ejtő téma, ami ismétlem, nem a rendhagyóságával kábít, csak egyszerűen nagyon jó hallgatni. Az egész lemez emelkedett az elejétől a végéig. Talán az ének az, amin lehetett volna még töprengeni, mivel túl sok változatosságot nem ad ez a hörgés.
Ezt a Saturnus torok Thomas Akim Grønbæk Jensen prezentálja, így sérül egy kicsit az egyszemélyes hadsereg státusz...
Azért annyira nem zavaró a vokális megoldások egyhangúsága, mivel helyette a zene hömpölyög, hol melegen és szépen, hol bizarr mód gonoszul. Meg a Oceans of Despair című tételben hallunk dallamokat is. Szerintem szerencsésebb lett volna hamarabb elsütni ezt az eszközt.

Egy dolog nem nagyon van a Doom:VS zenéjében: disszonancia. Ezt nem hiányként éljük viszont meg, hanem puszta tényként. Teljesen harmonikus a rendszer, még a bizarrságában is szabályos. Tanult zenészre jellemző komponálást hallani, ami szabályosságával egy kicsit unalmas is tud lenni, de ez jellemző a Solitude kiadványokra alapból. Viszont ugyanígy jellemző a ruszki kiadóra az igényesség is. A megszólalás tökéletes, szinte már túl jó, és a kiadvány külső megjelenésébe sem tudnék belekötni.
A Hangpróbán már szerepelt ez az anyag, és akkor nagyon funeral doomster hangulatomban lehettem, mert majdnem tízet adtam rá, most viszont valamelyest csökkent az ingerem erre a zenére, így egy barátságos kilencesben megállapodnék magammal... Aki kezdő funeral doom hallgató (szinte még én is), azoknak viszont tudom ajánlani, mivel pont azokkal az elemekkel ismerteti össze az embert, amik a műfaj leginkább jellegzetes vonásai.

Doom_VS_Earthless_2014
Kiadó:
Stílus:
funeral doom / death metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Earthless (07:34)
2.A Quietly Forming Collapse (09:19)
3.White Coffins (08:53)
4.The Dead Swan of the Woods (07:28)
5.Oceans of Despair (08:13)
6.The Slow Ascent (09:20)
Írta:
Nagaarum
2014. augusztus 26., kedd, 08:53
Facebook:
Mindenholottlevo 2015. november 1., vasárnap, 17:47
Mindenholottlevo
Csatlakozott:
2013. március 24.
Hozzászólások: 336
Válasz boymester üzenetére:


Woe Unto Me nemrég szerepelt a hangpróbán, vegyes fogadtatással.


A Woe Unto Me-ről írtam is recenziót.
belferegtamadas 2015. október 29., csütörtök, 14:04
belferegtamadas
Csatlakozott:
2013. július 15.
Hozzászólások: 20
100 pontos lemez
Nagaarum 2014. augusztus 27., szerda, 20:56
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz pandeamonium üzenetére:

Apropó, hallottátok már a fehérorosz Woe Unto Me-t? Igencsak jóféle funeral doom banda erősen Dave Gahan-es énekkel. És működik a dolog! :-)

Hát engem sajnos annyira nem mozgatott meg, hogy nem is emlékeztem rá, hogy az előző körben volt. (hrhr)
--
Nagaarum YouTube Csatorna
boymester 2014. augusztus 27., szerda, 20:54
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Válasz pandeamonium üzenetére:Egyetértek, az előző album nekem is sokkal jobban tetszett. Egyszerűen azért, mert ott a (z amúgy kiváló) dallamos ének ugyanakkora szerepet kapott, mint a hörgés, ami pedig szintén jóval karakteresebb volt, mint itt. Zeneileg nem tudok belekötni az Earthless-be, de ha nálam a Dead Words Speak 9-10 pontos (mint az egyik legizgalmasabb funeral doom lemez!), akkor ez max. 7. Ugyan csak 2x hallgattam meg, de mind2x elment mellettem...

Apropó, hallottátok már a fehérorosz Woe Unto Me-t? Igencsak jóféle funeral doom banda erősen Dave Gahan-es énekkel. És működik a dolog! :-)

Woe Unto Me nemrég szerepelt a hangpróbán, vegyes fogadtatással.
--
Youtube csatorna
pandeamonium 2014. augusztus 27., szerda, 20:34
pandeamonium
Csatlakozott:
2014. március 15.
Hozzászólások: 14
Válasz boymester üzenetére:

Nem rossz, nem rossz, de a Dead Words Speak sokkal hangulatosabbra sikeredett...ez ahhoz képest vontatottabb.
Az 10 pont, itt viszont nálam is 9:)


Egyetértek, az előző album nekem is sokkal jobban tetszett. Egyszerűen azért, mert ott a (z amúgy kiváló) dallamos ének ugyanakkora szerepet kapott, mint a hörgés, ami pedig szintén jóval karakteresebb volt, mint itt. Zeneileg nem tudok belekötni az Earthless-be, de ha nálam a Dead Words Speak 9-10 pontos (mint az egyik legizgalmasabb funeral doom lemez!), akkor ez max. 7. Ugyan csak 2x hallgattam meg, de mind2x elment mellettem...

Apropó, hallottátok már a fehérorosz Woe Unto Me-t? Igencsak jóféle funeral doom banda erősen Dave Gahan-es énekkel. És működik a dolog! :-)
boymester 2014. augusztus 26., kedd, 09:09
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Nem rossz, nem rossz, de a Dead Words Speak sokkal hangulatosabbra sikeredett...ez ahhoz képest vontatottabb.
Az 10 pont, itt viszont nálam is 9:)
--
Youtube csatorna
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'3d3l9a67ckufhp9up77p2nmm76','','szoveg|s:7:\"PPUHDFK\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','3.85.80.239','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1