The Morningside
Letters from the Empty Towns (2014)

Az orosz, The Morningside eddigi lemezeinek hangulatát a természetközeliség jellemezte. Fák, szél, eső, természetes hangok… És persze a doom/death stílus követelményeinek megfelelő lassú, maximum közepes tempó társult ehhez az atmoszférához. Meg jó sok instrumentális rész, akusztikus leállások, és gyönyörű gitárszólók. Egyes helyeken a melankolikus metal stílusmeghatározást is olvastam velük kapcsolatban, ami legalább annyira illik rájuk, mint a doom/death. Párhuzamként pedig sokan az Agalloch nevével dobálóztak.
Nos, a friss, Letters from the Empty Towns hallatán akár azt is hihetnénk, hogy itt bizony nem a The Morningside zenél. A közepes és gyors tempók dominálnak, jóval sűrűbb lett a csapat muzsikája, mint amit tőlük megszokhattunk, a szépség sem abban a formában van jelen, mint az első három kiadványukon. Mi okozhatta ezt a drasztikusnak tűnő váltást? Kérdezhetné a laikus hallgató. De ha kicsit gondolkodik, mielőtt kérdez, gyorsan rájöhet, hogy ez bizony koncepciózus váltás. Már a lemez címe is árulkodó, sőt a borító és a komplett (egyébként roppant igényes) szövegkönyv is arról tesz tanúbizonyságot, hogy a The Morningside képletesen értve, a természetből, az erdőből beköltözött a városba. Egyszóval: urbanizálódott. Már pedig egy ilyen változás a muzsikán is rajta hagyja a nyomát. Hisz zeneileg is megpróbálták érzékeltetni a városlakók gyors tempóját, felgyorsult, mókuskerék-jellegű életét. Érzésem szerint egész jól sikerült nekik ez a demonstráció, bár közel sem annyira, mint anno a Blutmond-nak. Bár fölösleges egymáshoz hasonlítani a két zenekart, hisz egész más eszköztárral rendelkeznek.

Már a nyitó Immersion olyan töredezett riffel indít, ami elég szokatlannak számít Morningside-os körökben. Igor Nikitin orgánuma viszont biztos pontot jelent, most is ezt a hörgés és károgás közti átmenetet csapatja. Ami elsőre talán fura, de hamar meg lehet szokni. Sőt, ezúttal elég emlékezetes témákat prezentál! Ahogy belekezd a refrénbe a „Follow the city heartbeat” szavakkal, az fenemód hatásos!
A kettes, One Flew (Over the Street) még magasabb sebességi fokozatra kapcsol, és technikailag is patent. Nekem inkább olyan bandák ugranak be hallatán, mint Death és Carcass. Szóval nem épp doom/death-standard a nóta! :)
Egyébként ez a technikás, progos halálmetal vonal alapvetően jellemzi a Letters from the Empty Towns dalait. Természetesen a banda nem hajtott végre gyökeres váltást, ugyanis a Deadlock Drive gitártémái markáns Paradise Lost párhuzamot mutatnak, és a gázpedálról is leszállnak a srácok. Bár a középtempónál még így sem adják alább! A védjegyüknek számító briliáns gitárszólók szerencsére megmaradtak, e tekintetben nagyon sok csapat előtt járnak.


A szélsebesen kezdődő Sidewalk Shuffle-be pedig egy olyan fogós, dallamos riffet applikáltak, amit sok heavy metal horda megirigyelne. A váltott gitárszólókról nem is beszélve! Szinte thrashesen kezdődik az On the Quayside, majd egy éles váltást, leállást követően Igor tiszta énekkel próbálkozik. Az eddigi nagylemezeken is alkalmazott csöppnyi dallamos vokált, és annak ellenére, hogy max. átlagosnak mondható a hangja, ezúttal is jót tesz az adott szerzeményeknek, amikor kilép a hörgőmorgó szerepkörből.
Nem véletlenül használtam többes számot, lévén a záró tételben csakis tiszta éneket hallhatunk. De nem csak emiatt különleges a The Letter, hanem azért is, mert ez a dal emlékeztet zeneileg, hangulatilag leginkább a korábbi opuszaikra.
Kicsit van egy olyan „vissza a természetbe!” üzenete…
Hogy aztán a következő dobása merre irányul a The Morningside-nak, azt majd meglátjuk/halljuk. Biztos vagyok benne, hogy akik az eddigi albumaikat szerették, és ugyanazt az atmoszférát várták az új műtől is, csalódni fognak a Letters from the Empty Towns-ban. Viszont aki elvárások nélkül közelít a friss koronghoz, annak minőségi szórakozást, elmélyülést nyújthat ez a bő háromnegyed órás lemez!
Ami ráadásul ingyenesen (name your price opcióval) letölthető a zenekar bandcamp oldaláról.

Nekem tetszik a csapat új arca/oldala is, sőt kifejezetten örülök annak, hogy ki mertek hozni egy ilyen, tőlük kissé szokatlan korongot!





The_Morningside_Letters_from_the_Empty_Towns_2014
Kiadó:
Stílus:
Gyorsabb, mint valaha
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Immersion (05:35)
2.One Flew (Over the Street) (04:43)
3.Deadlock Drive (04:56)
4.Sidewalk Shuffle (04:31)
5.On the Quayside (05:39)
6.The Traffic Guard (04:42)
7.The Outside Waltz (02:28)
8.Ghost Lights (08:06)
9.The Letter (05:40)
Írta:
oldboy
2014. augusztus 24., vasárnap, 09:30
Facebook:
The Morningside - Yellow (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. augusztus 11., csütörtök, 13:43
The Morningside - Treelogia - The album as it is not (2011)
Kritika, oldboy @ 2012. február 28., kedd, 17:05
The Morningside - Moving Crosscurrent Of Time (2009)
Kritika, haragSICK @ 2010. január 16., szombat, 11:08
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render