Mors Aeterna (2014)

Ha a tegnap megírt Lepra cikkemben arra utaltam, hogy a Darkthrone vonalat viszi a csapat, akkor ez itt duplán érvényes. Tudom, hogy valamennyire következetlenség részemről, hogy egy ilyen alkotásra jó pontot adok, miközben a doom, stoner vagy death lemezeket a sablonosság miatt lehúzom, de ezt a műfajt képtelen vagyok megunni. Így kérem bocsássák meg vétkemet...
A másik hasonlóság a Leprával, hogy a Dunkelheit is szegedi társaság, ők trióban dolgoznak, valamint tulajdonképpen a banda a Lepra három (kettő) ötöde. Itt az alakulás 2006-ra tehető, és sok - sok demót követően ez a második nagylemez.

A berobbanó első dalról kapásból a Panzerfaust vagy a Transilvanian Hunger jutott eszembe, igaz, itt egy kicsit változatosabb a dob, hiszen a TH lemezen elejétől a végéig a blast megy. Viszonylag hosszabban van nyújtva, mint egy megszokott számhossz, de ez kell is, hiszen így teljesedik ki, és tölti be az embert a légköre. Már a vége előtt leszűrtem, hogy a szegedi srácok a pontosság terén is követték a norvég mestereket, nem szívbajoznak azon, ha egy-két pörgetés nincs a helyén. Nem is kell...
A másodjára következő The Path of the Awakenedben már erősen érezhető, hogy ugyanaz a Nebel pengeti a gitárt, mint a Leprában. Harmóniagazdag, izgalmas, gyorsan befogadható játék. Igazából a stílus egyik ismérve ez lenne, aki erre nem képes, szerintem ne is kezdjen bele. A dobnál hallok viszont problémát a duplázásnál, és nem lehet eldönteni, hogy Damned bal lába a gyenge, vagy két lábdobbal dolgoztak, és maga a hangszer az, ami a hiba forrása. Mindegy, mert a pergői és a jobb kéz is a helyén van, így inkább csak pikantéria a jelenség.
Itt az énekért is Nebel a felelős, a hangja kellően ronda és profi ahhoz, hogy megkoronázza a művet, az effektezés is okés (enyhe zengető van a hangján).
A The Endless Dream elején átsejlik egy kicsit a basszus is, és hallani, hogy ha rendesen lett volna keverve, tudna hozzátenni még pluszt az összképhez. A dal végefelé viszont a dobnál van egy csúnyább félreütés, ami még mindig ingerküszöbön belül van. Másokat már zavarhat. Én rálegyintenék.
Nagyjából ez a fajta ügyes harmóniákra épített black metal az, ami a lemez hátralévő részét kitölti, és a Darkthronenál annyival többnek is érzem, hogy a dobtémák jobban meg vannak variálva. A hangzás kitűnő, mindenben olyan, mint ami egy black metal lemezhez illik, a sztereókép nagyon szép, és mivel ennyire jók a gitárakkordok, még azt is elviselem, hogy erősen kinyírja a basszust.

A komám észrevétele a sablonossággal kapcsolatban természetesen itt is él (lássák Önök a tegnapi cikkemet), de emellett ez egy nagyon stílusosan és minőségin összerakott lemez, igazából semmibe nem tudok belekötni ténylegesen a fent említett apróságokon kívül (tessék gyakorolni a duplázást - ha nem a hangszer a ludas! :-)).
Az újonnan egyre vakmerőbb, és összetettebb, újítóbb alkotások iránti tiszteletből nem akartam rá először ennyit adni, de a gitárjáték a végére egészen elvarázsolt, annak ellenére, hogy valamelyest egysíkú is. 1995-ben ez a kiadvány mindent vitt volna. Ma egy nagyon kellemes nosztalgia, és elégedettségérzet az, amit nyújt.
Szép munka, így tovább!Dunkelheit_Mors_Aeterna_2014
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.3 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Eternal Curse Upon Life (06:12)
2.The Path of the Awakened (05:15)
3.Ancient Storm of Forgotten Curse (05:26)
4.The Endless Dream (08:22)
5.Message from Beyond Stellar Spheres (07:24)
6.Winds of Icecold Lakes (07:15)
Írta:
Nagaarum
2014. június 23., hétfő, 08:33
Facebook:
mike666 2014. június 23., hétfő, 11:41
mike666
Csatlakozott:
2009. május 19.
Hozzászólások: 487
Én úgy vagyok vele, hogy ha nekem azt mondják, black metal, elsőre az ilyen jellegű cuccok ugranak be.
Így aztán nekem mindkét banda anyaga tetszik. \m/
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'fq56druk1523fqc57vni6feig1','','szoveg|s:7:\"YQBHABK\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:9:\"ulver.php\";lyricsrow|i:1;','3.238.252.196','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1