...And The Seventh His Soul Detesteth (2013)

Az Aeternus egy norvég csapat, akik black metal fagyos és veszélyes vizein evezve kezdték meg pályafutásukat a 90-es évek első felében, majd idővel egyre jobban a death metal felé kormányozták hajójukat. Mostanság jobbára a két stílus metszéspontján lavíroznak és mindenképp üdvözlendő, hogy nem lovagolták meg a Cradle/Dimmu nevekkel fémjelzett szimfonikus-gótos hullámot. Ők maguk nemes egyszerűséggel dark metalnak nevezik, amit játszanak. Pusztító zenéjükkel immár a hetedik stúdióalbumot töltötték meg, amint erre a címben is utalnak. A meglehetősen gagyi borító (csonkolt karok szövetsége, hagyjuk már!) valójában minőségi produkciót rejt. A '93-as indulás óta több tagcserét is átvészelt az Aeternus (egyedül az énekes-gitáros Ares maradt az alapítók közül hírmondónak); a mostani felálláshoz, amelyik az új lemezt feljátszotta, még az évben csatlakozott Frode Kilvik basszeros.

A bevezetés még leginkább egy industrial muzsikát vél sejtetni, de aztán nagyon hamar berobban a blackes csikorgás és egy death metal közeli zúzdával rántanak bele a mélybe. Innentől a death van "felül" és csupán a Csihart idéző morgás utal vissza jobban a zenekar black metalos gyökereire. A There Will Be Done középrésze különösen dicséretet érdemel; ide olyan kiállást illesztettek be, hogy csak kapkodom a fejem! Érdekes továbbá, hogy pont a nyitószám egyben a leghosszabb is a lemezen időtartamát tekintve. A címadó szerzemény nekem kicsit Dodheimsgard nevű földijeiket idézi, akik ugyancsak előszeretettel kalandoznak az extrém metal valamennyi területére. A Spurcitias az egyik favoritom; hajmeresztő váltásokat raktak ebbe is! A levezetés külön megtévesztő; tisztára úgy hangzik, mintha a fiúk belekezdtek volna az Anouk nevű holland énekesnő U Being U című számába. :)  Amúgy inkább halálmetal a játék neve itt is. Ezzel szemben a Ruin And Resurrect már összességében kicsit szürkébb.A The Confusion Of Tonguesban már-már Voivodos és grunge-os (!) elemek is megjelennek, de a feketefémes csépelés, valamint morgás hamar helyére billenti a dolgokat. Az ezt követő Hubris nem más, mint egy latinos és oroszos hatásokat egyaránt felvonultató, akusztikus gitáron előadott szösszenet. Valljuk be, ez sem épp megszokott egy black/death hordától. A Reap What You Saw visszaránt a pokol kénköves bugyraiba, ez 100%-osan death metal; blacknek nyoma sincs. A gitárszóló figyelemreméltó. A Saligia úgyszintén a kimagaslóbb témák közül való, a közepét jócskán megtörik egy Master... korszakos Metallicát idéző akusztikus momentummal. Már-már experimentális metalba megy át a végén.

Két rövidebb dallal ér véget az Aeternus jelen infernója, az egyik a hosszú címmel bíró, viszont stílusában annál direktebb The Hand That Severs The Bonds Of Creation. Az elején főleg thrash hatásokat mutató, aztán jelentősen belassuló The Spirit Of Illumination méltó fináléja ennek az izgalmas, egyben nyaktörő  utazásnak.

Összességét tekintve nem okoztak csalódást; aki a nem mindennapi extrém hallgatnivalókat keresgéli, bizonyosan keblére fogja ölelni. A Morbid Angel, Voivod, Enslaved, Death, Behemoth, Rush hatása itt-ott előjön, de mindezen hatások túlnyomó részét úgy építették be, hogy a felületes hallgatónak fel se tűnjön. A hangzásra sem lehet panasz; a Bjornar E. Nilsen (Black Hole Generator, Vulture Industries - utóbbi bandában az Aeternus másodgitáros Specter is érdekelt) vezényletével rögzített és kevert anyag erőteljesen, minden gramm zsírtól megtisztítva szólal meg. Csak azon a fránya borítón kellene magam túltenni... :D


 
Aeternus_And_The_Seventh_His_Soul_Detesteth_2013
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
black/death
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.There Will Be None
2....And The Seventh His Soul Detesteth
3.Spurcitias
4.Ruin And Resurrect
5.The Confusion Of Tongues
6.Hubris
7.Reap What You Saw
8.Saligia
9.The Hand That Severs The Bonds Of Creation
10.The Spirit Of Illumination
Írta:
Mindenholottlevo
2013. december 30., hétfő, 14:14
Facebook:
Shellshock 2014. január 17., péntek, 20:43
Shellshock
Csatlakozott:
2012. július 21.
Hozzászólások: 7
Kellemes kis dalcsokor lett.
Nem bánnám ha idén ellátogatnának kis hazánkba is.
Pistike66 2013. december 31., kedd, 15:05
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Kicsit barátkozni kellett vele, de kiváló lemez lett ez!
cannibanile grinder 2013. december 31., kedd, 13:43
cannibanile grinder
Csatlakozott:
2010. december 18.
Hozzászólások: 386
Majd csak megbaratkozol a boritoval,szamomra az ev legjobb Norveg lemeze lett ez termeszetesen a Blood Red Throne melett!!!! \\mm//
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render