Diana Read Peace (1993)
 
   Meglehetősen kevesen ismerik a német Dark Millennium rövid életű de annál tartalmasabb pályafutását, mindezt azért, mert jócskán megelőzték a korukat. Nem könnyű, de azért megpróbálom leírni ennek az okát: a lemez 1993-ban jelent meg a 89-ben alapított olyan zenekar második kiadványaként, ami már a feloszláson is túl volt. Nem tolongtak tehát érte az underground világban szép sikereket szerzett debütálás után sem, viszont sok zenész, kritikus fedezte fel magának a Diana Read Peace akkoriban nehezen emészthető, mély vizekbe ereszkedő világát. A dalcsokor igencsak megelőlegezte sok helyen az Opeth hangulatát, de sokszor ennél is messzebb merészkedett.
   A változatos hosszúságú 12 dal valahogy magába olvasztja a múltat és a jövőt, ahogy death metallal keveri a klasszikus doomot, pszichedelikus rockot (valahonnan a 60-as évek végéről…), egy leheletnyi bluest, thrasht… és még sorolhatnám. Mindemellett személyes múltam nagy kedvencére, a korai Cadaveres De Tortugasra is tudtam többször gondolni hallgatás közben. Széles terpeszben pengetnek tehát ezek a germán legények, sűrű füstöt eregetve a pofánkba. És teszik mindezt olyan meggyőzően, egyedien, ahogy igazából azóta se hallottam még.
   A Michael Burmann és Hilton Theissen gitárosok által egymásra játszott témák minden dalban kidolgozottan, ötletesen szólnak, szinte teljesen üresjáratok és érdektelenebb betétek nélkül. Ehhez társul a szólók minősége, ami néhol bizony a korai Pink Floydot juttathatja eszünkbe. Klaus Pachura basszusjátéka ugyanezen a színvonalon követi őket és Christoph Hesse dobosra sem lehet panasz. Ő és Hilton Cherub névvel próbálta tovább vinni a banda világát, de csak egy lemezig jutottak 94-ben és felszívódtak mint a gyomorban az alkohol. Ezt az érdekes dalt hagyták csak maguk után:


   Talán azért nem mentek semmire ezzel a kísérlettel, mert nem tartott velük Christian Mertens, aki hangjának változatosságával igazán érdekessé teszi a dalokat. A tiszta, lemondó, sokszor dühös ének mellett megfér a károgás és a hörgés is, váltások nélkül egymásba hajolva, beleülve a zene érzékeny függönyébe. Sokat tesz hozzá az album állandó baljóslatot sugalló hangulatához. A közel egy órás lemez úgy tud lefolyni előttünk sajátos, de egyedi medrében, hogy utána sajnáljuk amiért nem készülhetett folytatása.
Általános metal rajongóként érdemes próbálkozni ezzel a lemezzel, attól függetlenül, hogy a felsorolt vegyület melyik eleme szimpatikusabb egyeseknek!



Dark_Millennium_Diana_Read_Peace_1993
Kiadó:
Stílus:
Avant-garde/death/doom
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Mission
2.Dead In Love
3.Of Sceptre Their Ashes May Be
4.Brotherhood Sleep... Back To Treasureland
5.Mechanismeffects
6.Fatehistory
7.Peace In My Hands
8.My Repertory Of Grey
9.The Mindartist
10.In And For Nothing
11.Pandemonium
12.Myth
Írta:
boymester
2013. december 2., hétfő, 23:10
Facebook:
boymester 2016. október 13., csütörtök, 16:37
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Azt hiszem illik írnom az új lemezről is:)
--
Youtube csatorna
Stygian Shadows 2013. december 8., vasárnap, 12:55
Stygian Shadows
Csatlakozott:
2010. március 29.
Hozzászólások: 183
Jó lenne egy újrakiadás is, mindkét lemezből!
Morsimperator 2013. december 8., vasárnap, 10:28
Morsimperator
Csatlakozott:
2008. október 5.
Hozzászólások: 86
Tegnap is ezt hallgattam, nagy kedvenc, csakúgy, mint a Ashore the Celestial Burden album!
Örülök, hogy kicsit előtérbe került ezzel a cikkel!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.345 seconds to render