Auringon Hauta
Muinaisia muisteloita, noita syntyjä syviä (2010)
A finn Auringon Hauta 2009 óta képezi szerves részét a skandináv folk metal színtérnek, a módfelett természet közeli zeneiséget és atmoszférát reprezentáló négyfős brigád összességében egyetlen kiadvánnyal rendelkezik. A formáció elnevezése annyit tesz, mint a ,,Nap bölcsője”.

A recenzió tárgyát az ,,egyke” album, a Muinaisia muisteloita, noita syntyjä syviä címmel ellátott 2010-es nagylemez képezi. Folk metal berkekben átlagosnak számító, bő negyven percet megtöltő játékidőben tíz felvétel kapott helyet a korongon.


A dalok címei, valamint a szövegek finn nyelven lettek papírra vetve, de ez fikarcnyit sem jelenti azt, hogy ,,belső piacra” dolgozna a finn alakulat, hiszen a sokszor a magyar nyelvhez végtelenül hasonló szavakból felépülő szövegek hangzatosak, a hallgatóban nem merülhet fel az angol nyelv hiánya. Meglátásom szerint az efféle lemezek esetében autentikusabb az összkép, amennyiben az adott formáció a saját anyanyelvét használja. A melódiákban bővelkedő ének pedig megköveteli az igényes, professzionálisan megkomponált zenei alapot. A hagyományos metal hangszerek sora szájharmonikával, zongorával, citerával, furulyával és dorombbal egészül ki és általuk teremtődik meg a magával ragadó, erdei hangulatvilág. A dalok hallgatása során olyan érzés keríti hatalmába a hallgatót, hogy csak fekszik a friss avarban, körülötte pedig egy erdőlakó népség húzza a talpalávalót.


Egyedülállóan nívós dallamok, harmóniák sorjáznak a lemezen, az Auringon Hauta igazán a zenekreálásban erős. Időnként úgy éreztem magam a zene áramlása során, hogy a honfitárs zenekaruk, a Finntroll által lefektetett jellegzetes dallamok kerülnek elő, de koppintásról szó sincs, kizárólag a hangulatiság miatt áll fenn az összehasonlíthatóság. Éneksáv használata nélkül is megállnák a helyüket a felvételek, hiszen az énekest képzeletben leszámítva is tartalmasak a dalok, körülbelül egy Gyűrűk Ura filmhez dukáló minőségben szólalnak meg. A negatívumok sorát egyetlen tényező erősíti, ez nem más, mint a néha megszólaló női ének, ami véleményem szerint ,,idegen test", nem méltó a lemezhez.

Hangulatos lemez, főleg a mai felszínes időkben!

Auringon_Hauta_Muinaisia_muisteloita_noita_syntyj_syvi_2010
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Folk Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Alkusanat
2.Veden loihtu
3.Oluen synty
4.Mittelö
5.Otson synty, osa 1
6.Otson synty, osa 2
7.Imatran impi
8.Köyry-yö, juhlayö
9.Raudan synty, osa
10.Vaka vanha Väinämöinen
Írta:
Infam
2013. március 18., hétfő, 15:38
Facebook:
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render