Emergency Gate
You! (2013)

A német Emergency Gate nem egy kezdő bagázs, ugyanis a szimplán You! címet viselő nagylemezük már az ötödik a sorban. Igaz, kicsit ellentmondásba keverednek önmagukkal, hiszen a promóciós levél elején 5. stúdióalbumként definiálják az új opuszt, míg a végére biggyesztett diszkográfiában a 2000-es, self-titled lemezüket demóként tüntetik fel…
De ez legyen a legnagyobb bajom!
Mert a lényeg ugye a zene!
A Metal Archives szerint a hatosfogat „melodic death, power metal” stílusban alkot, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ez bizony metalcore.
Annak minden ismérvével, paneljével.
Hogy ez most jó, vagy rossz dolog, azt mindenki döntse el maga!
A korong standard verziója (amelyből én is kaptam egy példányt) 12 nótát tartalmaz, 46 percben. Aki viszont a limitált kiadást szerzi be, gazdagabb lesz 3 bónusz dallal.
Már a nyitó Mindfuck előre vetíti, hogy mire számíthat a mezei hallgató: kütyükkel megtámogatott, riffelős, modern hangvételű, sodró tempójú, duális énekkel operáló, slágeres, könnyen emészthető metal muzsikára.Matthias Kupka
magabiztosan hozza az extrém és a dallamos énektémákat is, de több dalba iktattak be csordavokált, ami számomra általában pozitívum. Itt is! Daniel Schmidle szintijének hangszínei erősen ’80-as, ’90-es évek ízűek, kifejezetten hajaznak a Machinae Supremacy videojáték-mániás hangzataira. A Moshpit hatalmas sláger! A refrén elsőre rögzül, a billentyűtémák illenek a dalba, és a már említett csordavokál is ad egy plusz töltetet. De ugyanennyire fogós a következő szerzemény, a Feeling Inside, amiben elég domináns a szinti. A főtéma jól mutatna egy klasszikus Pet Shop Boys, vagy épp Scooter lemezen is! :)
És csak pörögnek sorban egymás után a slágerek. A Liar’s Truth modern kori In Flames hangzással operál, a Breathless visszafogott verzés énekdallamai, a jó helyen leütött zongorahangok, a vége felé a rövid akusztikus gitáros rész, mind-mind kiemelkedő dalírói vénáról árulkodnak.
Bár megjegyzem, az első 2-3 fülelés alkalmával a szokásos építkezés (morcos verzék, megadallamos, fogós refrén) miatt eléggé összefolytak a dalok, de túl 5 hallgatáson sokat tisztult az összkép!
A gitárszólókkal is ügyesen bánnak: nem bonyolódnak véget nem érő virgákba, inkább a harmóniákra, a dúdolható, fütyülhető dallamokra gyúrnak. Annak ellenére, hogy a srácok németek, és valóban találhatók power metalos elemek is a zenéjükben, egyértelmű, vegytiszta ballada nincs az albumon. Talán még a fél-lírai Lean on Words elégíti ki leginkább a finom hangulatra, negédes dallamokra vágyók igényeit.
A Back From the Grave egy power/heavy metalos dal, a refrénje nagyon ismerős valahonnan, ami miatt először azt hittem egy feldolgozáshoz van szerencsém. De sehol se tüntették fel, hogy „más tollával ékeskednek”, úgyhogy valószínűleg saját nótáról van szó.
A Say Goodbye kiváló záró nóta, a MDM-os vágtát váltogatják a lazább, lassabb, lebegős részekkel.

Szóval, aki bírja a kimondottan DAL központú, dallamcentrikus zenéket, és nem utasít el kapásból, belefülelés nélkül egy MDM/metalcore lemezt, az jól fog szórakozni a You! hallgatása közben!


Emergency_Gate_You_2013
Kiadó:
Stílus:
MDM, power metal, metalcore
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Mindfuck (04:00)
2.Force United (04:03)
3.Moshpit (03:47)
4.Feeling Inside (03:16)
5.Liar's Truth (03:22)
6.Breathless (03:39)
7.rEvolution (03:33)
8.You (03:27)
9.Lean on Words (04:51)
10.Regret (03:42)
11.Back from the Grave (04:01)
12.Say Goodbye (04:13)
Írta:
oldboy
2013. március 2., szombat, 10:25
Facebook:
Emergency Gate - Rewake (2008)
Kritika, haragSICK @ 2008. december 3., szerda, 21:27
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render