Order of the Universe (2012)

A Dunakesziben székelő The Konstellation a hazai extrém metal paletta egyik legifjabb titánja, legújabb üdvöskéje. Tavaly év végén jelentkeztek bemutatkozó nagylemezükkel, mely az Order of the Universe címet viseli. Ezt megelőzően két EP-t adtak ki. 2009-es alakulásuk óta átestek néhány tagcserén, de a biztos pont, az alapító (aki eredetileg ha jól tudom projectként indította el a formációt) Oszlár Gergely (Om) gondoskodott arról, hogy a The Konstellation név bekerüljön a köztudatba. Gergely gyakorlatilag a mára stabilnak tűnő felállású zenekar mindenese. Énekel, szöveget ír, zenét szerez, és a menedzselés is az ő nyakába szakadt. Nem mellesleg az Order of the Universe albumot egyedül rántotta össze, azaz nem csak hangját, de hangszeres tudását is latba kellett vetnie. És a végeredményt figyelembe véve azt kell mondjam, nem vallott szégyent. Alapvetően a black és a death szegmensekből táplálkozik a The Konstellation extrém metalja, de egyéb fertőzések is felütik a fejüket.
A srácok nem titkolják, hogy érdeklődésük középpontjában a világ, az űr és az univerzum áll, maga a zenekarnév, és a lemez címe is beszédes, a Kóródi Tamás által elkövetett design, borító pedig csak tovább nyomatékosítja ezt. Mostanában egyre több borítón figyelhetjük meg a szabadkőművesség jelképeit. A Konstellation esetében 100%, hogy ez is a koncepció részét képezi.
A 11 tételből álló korongot keretbe fogja a Makro-és Mikrokozmosz, vagyis a nagy egésztől haladunk a kicsi felé, máshogy fogalmazva az egyetemes, univerzális tartományból eljutunk a kisebb egységekig, akár az individuum világába. Ahogy berobban a Macrocosmos, szinte mellbe vágja az embert a vaskos sound! Vándor Erik (Conan’s First Date gitáros) RX stúdiójában vették fel az anyagot, és Erik, csakúgy, mint saját bandája esetében, ezúttal is kitett magáért! Egyébként némi zenei párhuzamot is felfedezni vélek Conanék és Omék között. A vastag, húsos groove-ok központi szerepet játszanak mindkét horda muzsikájában. A dalt sötét hangulatú, vészjósló zajokkal vezeti le Om, aki már ebben az első szerzeményben bizonyítja, hogy nem egydimenziós énekes. Aztán a Surrounded by Smoke-ban további színekkel gazdagítja a palettát. Az elején a megafonba továbbított dallamos ének, majd később a "robothang” effekttel ellátott dallamok jelzik, hogy kreativitásból nincs hiány! A dal, ezeknek a megoldásoknak köszönhetően fogósabb, mint a kezdőnóta. A death-es riffek, groove-ok ülnek, itt-ott némi cyber-metal hangulat is becsúszik, a la Fear Factory. Jahhh, és ha már szóba hoztam Dinoékat, az Order of the Universe-en sem élő dobos püföli a cájgot, hanem gépi dob szolgáltatja a talpalávalót. De nagyon rendben van a hangzása, természetesen szól, tehát maximum a nagyon vájtfülűeknek lehet csak némi hiányérzete emiatt. A Juggernaut-ban még több énekdallammal operál Om. Amit ének fronton produkál, a lemez egészét figyelembe véve, az Csihar Mesternek is becsületére válna! A technikás, jól megszaggatott, gitársípoltatásokkal megspékelt Creation egy Korog lemezen is jól mutatna ám! A New Horizon-ra készült szöveges video:Bitang egy nóta ez is: a "válaszolgatós”, csordavokálos refrén és a súlyos, apokaliptikus hangulat az első két Blind Myself lemezt is eszembe juttatta, a középtájt elhelyezett témák meg a Gojira-t. Az olyan sorok, mint: „Ha egy új világot akarsz építeni, el kell pusztítanod a régit” csak tovább fokozzák ezt a világvégi atmoszférát. De nem ecsetelem tovább a benyomásaimat, hisz bárki megtapasztalhatja a Konstellation debüt lemezével való találkozás élményét, hiszen a soundcloud oldalukon hallgatható/tölthető az album.

Én alapvetően egy erős kiadványnak tartom az Order of the Universe-t, viszont úgy érzem nem sikerült minden számból dalt formálni. Vannak egymás után pakolt ütős témák, amikből hiányzik a vezérfonal, így nem állnak össze kerek dalokká. De egy bemutatkozó lemez esetében ez még bocsánatos bűn! Pontosabban fogalmazva: ezen hiányosságok ellenére is élvezhető ez a majd 45 perces minőségi extrémkedés! 
The_Konstellation_Order_of_the_Universe_2012
Kiadó:
Stílus:
Extreme metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Macrocosmos (5:10)
2.Surrounded by Smoke (4:51)
3.Juggernaut (4:21)
4.Creation (4:33)
5.New Horizon (6:31)
6.Ancient Chaos (1:32)
7.Reality Undone (4:04)
8.The Anger Source (3:26)
9.Three Fingers (4:51)
10.The Tunnel (3:28)
11.Microcosmos (1:20)
Írta:
oldboy
2013. január 19., szombat, 12:15
Facebook:
zeba 2013. január 26., szombat, 18:22
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz oldboy üzenetére:

A mestermű kifejezés az új Riverside lemezre vonatkozott! (whistle)
De!
Omék kezei közül is kicsúszhat egyszer egy orbitális korong! Hisz ez a debüt nagyon ígéretes!
Személyesen én sem ismerem Gergőt, de ez nálam nem oszt, vagy szoroz... ;-)

AMEN! :-D :-)
oldboy 2013. január 26., szombat, 18:17
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz zeba üzenetére:


Kartács! :-) Igaz, személyesen nem ismerem az OM fickót, de ez az egész nekem picit sántít... De! Meghagyom magamnak... :-xA mestermű kifejezés az új Riverside lemezre vonatkozott! (whistle)
De!
Omék kezei közül is kicsúszhat egyszer egy orbitális korong! Hisz ez a debüt nagyon ígéretes!
Személyesen én sem ismerem Gergőt, de ez nálam nem oszt, vagy szoroz... ;-)
zeba 2013. január 26., szombat, 17:56
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz oldboy üzenetére:

Igen, az egy Mestermű!
Napokra, hetekre el lehet veszni benne! (yes)

Kartács! :-) Igaz, személyesen nem ismerem az OM fickót, de ez az egész nekem picit sántít... De! Meghagyom magamnak... :-x
oldboy 2013. január 19., szombat, 17:57
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz Otitis Media üzenetére:Hát az új Riverside mellett nehéz beszorítani most bármit is, de majd idővel... ;-)


Igen, az egy Mestermű!
Napokra, hetekre el lehet veszni benne! (yes)
Otitis Media 2013. január 19., szombat, 17:54
Otitis Media
Csatlakozott:
2009. március 10.
Hozzászólások: 153
Válasz oldboy üzenetére:


Úgy látszik csupán ezzel sikerült felkeltenem az érdeklődésedet! ;-)Hát az új Riverside mellett nehéz beszorítani most bármit is, de majd idővel... ;-)
oldboy 2013. január 19., szombat, 16:22
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz Otitis Media üzenetére:

'OM szerint a világ...'

Ezt így látatlanban, vagy inkább hallatlanban is kicsit túlzásnak érzem, de már csak ezért is meghallgatom majd :-D


Először nem ezt írtam bevezető szövegnek, aztán beugrottak az ilyen "XY szerint a világ" című filmek, és átírtam.
Úgy látszik csupán ezzel sikerült felkeltenem az érdeklődésedet! ;-)

Egyébként bizonyos szempontból igaz a mondat, hisz ez szinte 100%-ban Om, azaz Gergely lemeze. Így az ő gondolatait, világképét tükrözi.
Otitis Media 2013. január 19., szombat, 15:05
Otitis Media
Csatlakozott:
2009. március 10.
Hozzászólások: 153
'OM szerint a világ...'

Ezt így látatlanban, vagy inkább hallatlanban is kicsit túlzásnak érzem, de már csak ezért is meghallgatom majd :-D
ZolixiusRex 2013. január 19., szombat, 12:46
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Hazai viszonylatban sem semmi ez a zenekar. (yes)
--
Dark Mother, Mother Divine!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.062 seconds to render