S/T EP (2012)
A 2005 óta aktív Torn From Earth zenekar nyár elején megjelent kétszámos, ám kb. húsz perces EP-jének ismertetőjével már régóta adós vagyok. Ezúton is elnézést srácok!
 
Először is néhány szó a bandáról a saját szavaikkal.
„2010 végétől kb. 1 év leforgása alatt Hatalyák Viktoron kívül a teljes tagság lecserélődött. A dobok mögé Binder Gáspár (Stereochrist, Haw, ex-Neck Sprain, Ex-Vostok Room) ült be, basszusgitáron Sultz Ödön (Harvester, ex-Vostok Room) játszik, gitáron pedig Hargitai Attila. Az első felálláshoz képest nagy változás, hogy önálló énekes nincs a zenekarban, hanem az énekekért a három gitáros felelős. Az új tagokkal új lendület érkezett a zenekarba. A koncertek megszaporodtak.”  

A csapat azóta rendszeresen koncertezik, több külföldi turnét is letudtak már (Ukrajna, Németország, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Hollandia). Játszottak az Eyehategod előtt is. Idén ősszel pedig már idehaza is tettek egy kört. Jelen írás tárgyát 2011. végén kezdték felvenni a salgótarjáni Corrodal zenekar stúdiójában.


S, hogy milyen is a demón/EP-n található két szám? Nos, talán a legmegfelelőbb skatulya a post-metal lehet (vitatkozzatok ezzel nyugodtan).
Ami elsőre feltűnik, az a dalok hossza. A két dal majdnem kereken húsz perces műsoridőt tesz ki. Ami őszintén szólva engem először visszarettentett, de azt is el kell ismernem, hogy minduntalan elő kell vennem, vissza kell térnem hozzá. Van tehát benne valami!

Igazából mindkét dal egy-egy utazás.
A nyitó Constant Daily Strain egy durvább tétel, melyben Crowbar hatásokat vélek felfedezni (egyik alapvető összetevő tehát a sludge, s a csapat önmagát is ebbe a stílusba sorolja). Ezért talán nem áll távol az igazságtól az sem, ha a Neurosis nevét is megemlítem. A két szám hangulata, atmoszférája miatt érzem ezt.
Elkínzott üvöltések, durvább énektémák érkeznek a három (!) gitárostól, akik egymás között felosztották a vokalizálást.
Úgy hat perc környékén megérkezik a megnyugvás, s szinte ambientes zenét rejt a dal második fele. S, jól is esik a „lazulás”.


A Lost And Found egy lassabban kezdő, lassan építkező tétel. Ez az, amelyikbe számomra könnyebb volt belekapaszkodni. A vokál persze ebben is az előző nótánál megszokott vonalat viszi tovább. A zene viszont finomabban struktúrált, legalábbis úgy érzem. A dal második felére viszont már ismét a durvulás, a lassan őrlő gitárok, kimért, bólogatásra késztető tempók a jellemzőek.

Bár még nem voltam TFE koncerten, mégis úgy gondolom megfelelő vizuális támogatással nagyon hatásos előadás lehet. Annyi hangulati többlet van a dalokban, hogy bizonyára – nyilván megfelelő feltételek (hangzás, stb.) megléte esetén - nagy élményt nyújthat. 

Ami kissé fura, hogy bár hárman osztoznak a vokális részeken, annyira nem tudom elkülöníteni, mikor kit is hallok. Ebben az irányban érzek némi lehetőséget, a banda helyében én erre fektetnék hangsúlyt. 
A következő anyagot - ahogy az első találkozást is - pedig kíváncsian várom. Az anyag pedig meghallgatható:


Torn_From_Earth_S_T_EP_2012
Kiadó:
Stílus:
post metal/sludge
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Constant Daily Strain
2.Lost and Found
Írta:
9000Sanyi
2013. január 1., kedd, 23:25
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render