The Afterman: Ascension (2012)
 
A The Dear Hunter és a 3 legutóbbi lemezéről írt ismertetőmben már utaltam rá, hogy ezek a bandák egy külön kis szegmensét foglalják el a jobb híján progresszívnek titulált muzsikák elég nagy halmazának. Ezt egyrészt zenei szabadságuknak, színességüknek; másrészt "másfeles” énekeseiknek köszönhetik. Azt is kifejtettem korábban, hogy ez utóbbi, mármint a magas hangfekvésű férfi énekes sok hallgatónál kiveri a biztosítékot. Viszont aki képes túltenni magát ezeken a különleges orgánumokon, vagy éppenséggel olyan elvetemült, hogy kifejezetten tetszik is neki, az igazi csemegére lelhet ezen csapatok albumainak beszerzésével! Én mindig is szimpatizáltam ezzel a vonulattal és a The Dear Hunter, 3, Coheed and Cambria, The Mars Volta alkotta mikrokozmosz tanulmányozása, csodálása kedvenc időtöltéseim egyikévé vált. Úgyhogy ha patetikusan szeretnék fogalmazni, azt is mondhatnám, hogy személyes missziónak tekintem a fent említett zenekarok minél szélesebb réteggel való megismertetését.
Mivel a Fémforgácson nem lelhető fel sem COCA, sem Volta kritika, ezért úgy gondoltam ez nem mehet így tovább, és megemlékezem a Coheed and Cambria nemrég megjelent lemezéről, ami egy dupla album első felvonása, és a The Afterman: Ascension címet viseli. A folytatás és egyben záró akkord 2013 februárjában érkezik majd. És mivel nem szeretek fél munkát végezni, azt is jól meg fogom kritizálni! :D
Egyébként ez a "folytatásos hadművelet” nem idegen a brigádtól, hiszen a 3. és 4. albumuk (Good Apollo, I'm Burning Star IV) is ekként jelent meg. Csak az esetben két év telt el a volume one, és volume two között.
A COCA motorja, mozgatórugója a nem hétköznapi fizimiskával és hanggal rendelkező Claudio Sanchez. Ő az egyetlen, aki a ’95-ös alakulásuk óta töretlenül a banda tagja. Amellett, hogy eszelős énektémákat prezentál, a gitáron sem akármiket penget! Ráadásul írónak se utolsó, az ő sci-fi történetei (The Amory Wars) képezik az összes Coheed lemez szövegének alapját. Az Afterman is koncept album, csakúgy, mint az eddigiek. Továbbviszi az Amory Wars történetét, Sirius Amory karakterére koncentrálva.
Mint ahogy zeneileg is a megszokott COCA stílust kapjuk, amire baromi nehéz rámondani, hogy ez, vagy az. Szóval a progresszív jelző velük kapcsolatban sokak számára félrevezető lehet, hisz ők sose a Dream Theater-féle (ál)prognak is csúfolt zenében utaztak, és valóban vannak post-HC-s, továbbá alternatív, és még ki tudja milyen ízek is az általuk feltálalt koktélban. Ahogy a zongorás, instrumentális The Hollow átfolyik a klipesített Key Entity Extraction I: Domino the Destitute című tételbe (ami a lemez leghosszabbja), a megtördelt tempók, riffek, illetve a fifikás (és szép dinamikusan szóló) dob, ügyes basszusfutamok még prog. dominanciát sugallnak. De rögtön jön a visszafogott, leheletfinom The Afterman, ami torzításmentességével, vonós-mázával inkább valami alter-pop dalocskára hajaz.
A Mothers of Men minden szempontból tipikus COCA szerzemény benyomását kelti, és egy kis női háttérvokál is felcsendül benne. Persze sokak szerint Claudio hangja is inkább női, mint férfi…
A Key Entity Extraction II: Holly Wood the Cracked Foo Fighters-ös megoldásokkal él, a következő dalban kissé idegesítő "lálálázás” megy a háttérben, a Key Entity Extraction záró fejezete pedig latinos lüktetésű, táncra késztető nóta.
A Subtraction elektrós, akusztikus gitáros lebegése mindenképp szép lecsengés, vagy épp híd, kapcsolódási pont a jövő év elején érkező második részhez. Mert azért érezni, hogy a The Afterman: Ascension nem egy teljes egész.

Érzésem szerint a másik, ugyanúgy 40 perces opusz megjelenése után kerül a helyére ez a mostani dalcsokor, ami a 80 perces egész részeként, feleként is megállja a helyét, de még nem nyújt maximális élményt.
Szóval: folyt. köv.!!!




Coheed_and_Cambria_The_Afterman_Ascension_2012
Kiadó:
Stílus:
Szerinted?
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Hollow (2:11)
2.Key Entity Extraction I: Domino the Destitute (7:51)
3.The Afterman (3:11)
4.Mothers of Men (4:11)
5.Goodnight, Fair Lady (3:23)
6.Key Entity Extraction II: Holly Wood the Cracked (3:26)
7.Key Entity Extraction III: Vic the Butcher (5:47)
8.Key Entity Extraction IV: Evagria the Faithful (6:22)
9.Subtraction (3:07)
Írta:
oldboy
2012. november 2., péntek, 16:04
Facebook:
Unknownsoldier 2014. január 3., péntek, 21:58
Unknownsoldier
Csatlakozott:
2013. október 31.
Hozzászólások: 54
Véleményem szerint ez a 2012-es év legkiválóbb albuma! Ezzel ismertem meg a Coheed and Cambriát és mi tagadás, egyből belopták magukat a szívembe; nagyszerű lemez!
oldboy 2012. november 3., szombat, 13:38
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz bahon üzenetére:

Jól lemalacoztad őket! Tetszik! (hrhr)


Jaja... ;-)
Koca kóla, sültkrumpli... (bag)
bahon 2012. november 2., péntek, 22:06
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Jól lemalacoztad őket! Tetszik! (hrhr)
Nagaarum 2012. november 2., péntek, 17:46
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz oldboy üzenetére:



;-)

(yes) |-D
--
Mi a black metal?
oldboy 2012. november 2., péntek, 16:43
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz Irsfa üzenetére:

(yes)


;-)
Irsfa 2012. november 2., péntek, 16:21
Irsfa
Csatlakozott:
2011. október 29.
Hozzászólások: 257
(yes)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render