Tenochtitlan
Sotvorenie Mira (2012)

A Hangpróba még épp zajló körének résztvevői számára nem ismeretlen Senmuth neve, sőt egy kis szeletet magukba is tömhettek művészetéből. A szólólemezei mennyiségét, és ezzel együtt az egyes albumok közt eltelt idő rövidségét tekintve szerintem simán "giniszrekorder” a ruszki sztahanovista, polihisztor, multi-instrumentalista. Ráadásul ez utóbbi titulust teljesen autodidakta módon érte el. No de hogy kapcsolódik ezen recenzióhoz a neve? Úgy, hogy az átlagosan havi 1-2 szólólemez mellett még projektezni is marad ideje. A Tenochtitlan pedig egy virtuális bagázs, melynek Senmuth-unk is tagja.
Virtuális, mert a "zenekar” tagjai különböző városokban élnek, így a dalszerzés a "témaküldözgetős” módszerrel zajlik. Ezek a csókák nem a jammelős, oldschool metódust követik, nincsenek zenekari próbáik, koncertjeik, stb. De néha azért összerántanak egy-egy albumot. A kezdeti lelkesedésük még azt eredményezte, hogy évente dobtak ki új anyagot (2005, 2006, 2007), aztán megtorpantak valami miatt, és a 4. csapás csak idén júliusban látott napvilágot. Derék oroszok módjára szép cirill-betűkkel biztosították számunkra a vizuális élményt, de mivel sajnos én nem beszélem, és meglepő módon nem is olvasom a nyelvet, gondoltam a fonetikus írásmódot választom.

Senmuth mellett, aki ebben a formációban a nyers/extrém vokálért, gitárért, és programozásért felel, a Tenochtitlan tagjai még: Brutal Harry (gitár, programozás), Lefthander (durva vokál, gitár), és Archon (tiszta ének). Hogy a szövegkönyvben miért csak Lefthander-ről és Senmuth-ról található fotó, az jó kérdés…


Ha mindenképp meg kéne határoznom, hogy stílusát tekintve milyen zenét rejt a 6 számos, 45 perces korong, akkor azt mondanám, hogy valami folkos doom, dark metal. Na most ahhoz képest, hogy 3 zenész neve mellett is fel van tüntetve a gitár, elég vékonyan szól a hathúros. És eléggé nyilvánvaló a sound, és a témák hallatán, hogy a nóták nem a klasszikus dalszerzési folyamat végtermékei. Nem vészes a dolog, a dobot direkt úgy programozhatták, hogy mindenki számára rögtön világos legyen, hogy gépi. Tehát nem Nagaarum dobhangzását vették alapul. (he-he!) Ezáltal van egy elég steril, műanyag jellege a Sotvorenie Mira-nak. A bookletben elhelyezett, igen tetszetős grafikákból is kikövetkeztető, hogy a srácok szívéhez közel áll az ősi azték, maja, inka civilizáció. A folkos fűszerezés is fúvóhangszer (síp) és ütőhangszerek dominálta. A lemez leghosszabb, 10 perc fölötti játékidővel rendelkező szerzeményét tartom a legkiemelkedőbbnek. Ebben vannak a legfogósabb énekdallamok, és zeneileg is egyben van, szépen megkonstruálták. A gitárszólók is emlékezetesek, és először itt kapunk mélyebbre hangolt riffeket és némi törzsi dobolást. Az utolsó, kifejtős szóló biztos Senmuth keze munkája, a gerjesztős megoldások rá jellemzőek.
Egyébként csodálkoztam is magamon, de csöppet sem zavar az orosz nyelv használata. Nem hiszem, hogy angolul jobban szólnának a dalok.
A záró dal sípos, perkás kezdése ugyancsak kellemes, aztán a vége felé még ha csak röpke időre is, de black metal-közeli vizekre eveznek kenuikkal az indián elvtársak.
Mindent egybevéve nem lett összedobott ez az összedobált lemez.
Érezni, hogy van benne munka, a néhol hallható esetlegességet pedig betudhatjuk a "küldözgetős” módszernek.

Aki már végigfülelte a komplett Senmuth szólólemezes diszkográfiát, vagy éppenséggel kedveli a folkos (főleg sípos-dobos) metal muzsikát, az tehet egy próbát a Tenochtitlan-nal is!

u.i.: YouTube klipet nem találtam, de a Myspace oldalukon bele tudtok hallgatni a zenéjükbe.


Tenochtitlan_Sotvorenie_Mira_2012
Kiadó:
Stílus:
Folkos dark/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Tlaltekutli (1:40)
2.Nachalo (7:25)
3.Sokol i Zmey (10:37)
4.Nual (9:00)
5.Pohorony Montesumy (8:49)
6.Tsvetok Ish-chel' (8:03)
Írta:
oldboy
2012. október 5., péntek, 15:25
Facebook:
Sufnituning - 1.rész - Avagy csináljunk lemezt nulla pénzből
Kultúra, Nagaarum @ 2013. április 25., csütörtök, 08:45
Senmuth - Eastextures of Soundstones (2011)
Kritika, Nagaarum @ 2012. szeptember 20., csütörtök, 10:03
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.007 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'pedovhgtccg7tkg83qu6u56js1','','szoveg|s:7:\"YNBZXMV\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','3.235.175.15','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1