Arcana
As Bright As A Thousand Suns (2012)
A Peter Bjärgö vezette svéd neoklasszikus csoport immár hetedik lemezével örvendeztette meg rajongóit. A legutóbbi, 2008-as keltezésű Raspail óta eltelt idő önmagában ugyan soknak számít, de ha figyelembe vesszük azt, hogy "mastermind"unk közben elkészítette The Architecture of Melancholy című második szólólemezét, akkor valahol érthető is. A sorlemez kategóriát a tavaly megjelent Un Passage Silencieux nálam meg sem közelíti: a lemez két dalát potom 100 ember birtokolhatja, s még azok a szerencsések, akiknek birtokukban van a Le Serpent Rouge című 2004-es testvérlemez box verziója. És akkor ezelőtt az EP (nevezzük így) előtt egy az Inner Pale Sun-nal bezárólag mindent átölelő 4 CD-s válogatást is megszült a Cyclic Law, melyben sok értelmet nem találtam; szép összegzés, de semmi más. Félhivatalos információim vannak csak arról, hogy a már majdnem kész munka befejeztét merevlemez-problémák is hátrálták; félő volt, hogy a munka úgy ahogy van, a digitális pokolba vész, aztán hogy hogy nem, de megoldódott a probléma.

Idén májusban az Emerald című kislemez előzte meg ezt az albumot, melynek három dalából az As the End Draws Near című az egyetlen átfedés. A mini CD-n az A Cage című - a csapat Myspace oldalán már korábban közzétett - szerzemény mellett a Precious Stone új, máshol nem publikált dal kapott még helyet, melyek tökéletesen vezetik fel az As Bright as a Thousand Suns-t.

De pontosan mi is az, amit a hallgatóság elvár a neoclassical stílus egyik vezető képviselőjétől? Ki ezt, ki azt... A kiadó SoundCloud csatornáján előzetesen közzétett két perces részletekből a lemez milyensége tulajdonképpen egy az egyben megállapítható, hiszen az Arcana szerzeményeiben mindig is a szuggesztión volt a hangsúly; egy-egy dal témaváltásokban igen ritkán jeleskedik csak. Nagy meglepetés tehát nem ért, mikor végre kézhez kaptam a CD-t.

Az újdonságnak ezúttal nem volt ereje, sőt, újdonság sem volt. A hatás ezútal elmaradt. Csalódott voltam. Abban az értelemben legalábbis csalódott, hogy nem ez volt a megszokott reakció majdnem mindegyik előző lemez fogadtatásához képest. (Természetesen a Le Serpent Rouge a kakukktojás, bár a maga nemében az is egy remek alkotás.) Újra egy hamisítatlan, földöntúli hangulatokban gazdag, felemelő, egyben földbe döngölő dalcsokrot kaptam; éppen olyat, amilyenre vágytam; mégis akkor mi lehet a gond?

Bjärgö munkássága sem mentes korszakoktól. Általánosságban elmondható, hogy megfontoltan, de mégis csak érezhető áthajlásokkal lépett keresztül a középkori reneszánszból gregoriánba, majd kezdett tekinteni színtiszta, éteri neoklasszikusból a keleti hagyományok iráynába. Ezzel a lemezzel viszont feladta a leckét. Nem találtam kapaszkodót, nem tudtam hová tenni. Bármelyik korábbi albummal ellentétben sok-sok hallgatás után mutatkoztak csak az erények, nagyon lassan hatott minden, valahogy úgy, mint a jól adagolt méreg.

A vízek legmélyebbjéről bugyog fel a nyitó Somnolence zongorája - hamisítatlan Arcana! Az Emerald-ról is ismert As The End Draws Near "slágeres" melankóliája a Raspail-es Lost in Time egyenes folytatása, testvérdala, ha úgy tetszik. Az Inceptus elektromos gitártémája által betekintést nyerünk a legutóbbi szólólemezbe is, a mesterien megkomponált vonósok viszont mindent feledtetnek. (A koncerteken kisegítő Núria Luis hegedűjátéka szépíti most az összhatást.) A Madea volt az egyetlen, ami azonnal hatott. Cecilia Bjärgö és Annmari Thim éteri vokalizálása, az összetéveszthetetlen zenei mélység és könnyedség egybeolvadása ez. A Leave Me Be új arcát mutatja a csoportnak. Az elhagyatottság rettenetes érzése árad belőle, de az Arcana-tól szokatlan - egyébként teljesen mainstream - dallamvilágot is sikerült saját atmoszférájához igazítania Peter-nek. A Le Serpent Rouge/Un Passage Silenceux hanghordozókról ismert keleti motívumokkal utaztatja az Infinity az amúgy sem éppen felborzolt kedélyű hallgatót - a szó szoros értelmében. Amúgy ez az egyetlen dal, amelyiknek hovatartozása egyértelműsíthető... Az In Memoriam is nagyon sok Arcana-s jellegzetességet vonultat fel:A Fading Shadow még az "őskori" Lizabeth/Isabel kislemezek exkluzív dalait idézi, ahogy a címadó tétel is visszautaztat az Inner Pale Sun-korabeli kompozíciók hipnotikus lebegéséhez, majd a Vinter segít végül újra elvonulni önmagunkba a remény irmagjait keresőknek.

Az idő megadta a választ: az Arcana esszenciája ez; és még annál is több. A lehető legjobb választás az ismerkedéshez!

Arcana_As_Bright_As_A_Thousand_Suns_2012
Kiadó:
Stílus:
neoclassical, dark wave
Értékelés:
 
Pont
: 9.9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Somnolence (01:53)
2.As The End Draws Near (04:16)
3.Inceptus (06:31)
4.Medea (04:10)
5.Leave Me Be (04:23)
6.Infinity (05:34)
7.In Memoriam (06:10)
8.The Fading Shadow (04:01)
9.As Bright As A Thousand Suns (05:00)
10.Vinter (03:02)
Írta:
zeba
2012. július 20., péntek, 23:25
Facebook:
Necron 2012. július 22., vasárnap, 12:23
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 424
Helló

Jó, jó Sophia.. az jó... tényleg bekéne venni a 4 albumos szettet, még lehet kapni és nem is drágán!
Állítólag ígértek Karjalan/Sophia splittet is :-D)
zeba 2012. július 21., szombat, 17:30
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz Necron üzenetére:

Helló

Igen a hangzás nagyon jó...a borító meg valamiért nagyon tetszik. (L)

Az In Memoriam c. számhoz készített videónak is örültem... nem egy mozgalmas klip, de magával ragadó.
Jöhetnének ide is fellépni, vagy mondjuk a közelbe, Pl. Bécse... remélem a következő albumra nem kell négy évet várni! :-#

Sophia promo? vagy én érttem rosszul:-O)


Nem. Jól értetted!
Mostanság Sophia-val is jár Peter koncertezni, szóval bármi lehetséges... Többet nem tudok mondani. Feléledni látszik a dolog. :-)
--
.
Necron 2012. július 21., szombat, 14:54
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 424
Helló

Igen a hangzás nagyon jó...a borító meg valamiért nagyon tetszik. (L)

Az In Memoriam c. számhoz készített videónak is örültem... nem egy mozgalmas klip, de magával ragadó.
Jöhetnének ide is fellépni, vagy mondjuk a közelbe, Pl. Bécse... remélem a következő albumra nem kell négy évet várni! :-#

Sophia promo? vagy én érttem rosszul:-O)
zeba 2012. július 21., szombat, 10:35
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz Belial üzenetére:

Ez az album elsőre nem annyira jöttbe mint néhány korábbi lemez.Valamint elmaradt a katarzis ahogy azt Necron is írta.Ezért nálam ez csak egy 8-ast kap de erőset.

:-) Változni fog a véleményed...
--
.
Belial 2012. július 21., szombat, 09:08
Belial
Csatlakozott:
2012. május 9.
Hozzászólások: 734
Ez az album elsőre nem annyira jöttbe mint néhány korábbi lemez.Valamint elmaradt a katarzis ahogy azt Necron is írta.Ezért nálam ez csak egy 8-ast kap de erőset.
zeba 2012. július 21., szombat, 07:58
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Frederic kicsit szórakozott. (hrhr)
Azt beszéltük, hogy a pólórendelésem mellé teszi majd a promót, hogy ne legyen két csomag, erre korábban elküldött fél tucat lemezt, pedig előzetesen megbeszéltük, hogy csak Arcana/Sophia jöhet szóba. =D
De küldi majd, nem kérdéses.

Szóval a lényeg: látszólag nem hozott újat ez a lemez, de az Arcana fennállásának lényegét hordozza. Tökéletes összegzés, új momentumokkal.
A hangzás - amiről nem esett szó - pedig pazar! Az eddigi legjobb!
--
.
Necron 2012. július 21., szombat, 07:32
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 424
Üdv

Köszi a cikket.

Az én példányom még nem érkezett meg, hosszadalmas várakozás után feladtam és meghallgattam az albumot digitális formában.

A véleményem kb ugyan az, mint a tiéd. Nekem sem hozott semmi újat, vagy meglepőt ez az album, a nagy katarzis is elmaradt de ettől függetlenül imádtam. (Talán azért is mert végre egy új albummal jelentekztek).

Számomra az "Inceptus"-t valahogy ezt egy kicsit frissebbnek, újabbnak éreztem, mint a többi dalt. A Többi nóta is rendben van, hangulatban gazdagok, édes melankóliát árasztanak. Azonban többet vártam, újabb ötleteket, más fogásokat. Lehetett volna nagyobb teret engedni a vonósoknak- Núria Luis-t jó ötletnek tartottam remélem hamarosan ők is kiadnak valami új albumot- vagy akár beiktatni egy-két további vendégzenészt, vagy vendégkórust alkalmazni.
Többet, sokkal többet kilehetett volna hozni ebből az albumból. Remélem a következő albumra nem kell négy évet várni és egy kicsit frissebb lesz, mint a mostani.

Ha esetleg valakinek megvan az "Un Passage Silencieux" kérem jelezze!!!
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'iknf78fohnitiuko3utr3n0fq0','','szoveg|s:7:\"PDEPESO\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:9:\"ulver.php\";lyricsrow|i:1;','3.238.204.167','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1