Deus Mortem
Darknessence (EP) (2011)

"A DEUS MORTEM - Darkessence bejelenti az elfeledett idők és a Koponya kultuszának visszatértét és a Démon kántálását - melyek az elvarázsolt hangok a próféták rohadó agyában..." vagy valami ilyesmi...

A lengyel Deus Mortem 2008-ban alakult meg két taggal. Egyik tag a barátságos nevű Necrosodom, aki korábban olyan zenekarokban szerepelt, mint az eddig öt lemezt megjelentető sátánista Azarath, a két lemezes Anima Damnata vagy a szintén kétlemezes Mord. Az másik, egészségre káros lelkivilágú úriember nem más, mint Inferno, aki szintén szerepelt az Azarath kiadványokon, de az utóbbi hét Behemoth lemezt is ő dobolta fel.


Dallamos sikálással indul az első a tétel, a Recieving The Impurity Of Jeh. Majd bepörög, felrepül hegynyi magasságba, őrületes blastek közepette. Hamarosan a gitár is rádobja a saját esszenciáját a tizenhatodok mellé. Aztán hirtelen mindent felforgatva papi prédikációra emlékeztető dallamos kántálást is hallhatunk, ahogy a bevezetőben olvashatta Ön - nyilván a démon lesz ez... Van gitárszóló is, ami nagyon hangulatos és passzol az összképbe. Rövid kiállás, majd egy fejszecsapásszerű levezető dara.
Az EP másik darabja a The Knell szintén gyorsvonatszerű lendülettel, indul, majd ügyes ritmizálásba kezdenek a démonok. Rövid, de velős gitárszóló után hangnemváltások, és egy atmoszférikus belassulás egyenesen doom tempóba. A végén meg azért még elüt minket az a gyorsvonat, amit nem Bahon vezet :-D.
Mindeközben burzumos nyikorgásokkal van megtűzdelve ez az ocsmány fekete kátrány.

Kimondottan nagy lendület és dinamika van ebben a két nótában, nem fordul bele a produkció a necroblack anyagok időnként bizony előforduló sivárságába. Meg merem kockáztatni a progresszív jelzőt is a szó valódi értelmében.
Bár a megszólalás valamelyest a jó öreg nekró hangzás jegyében díszeleg, a sztereó nagyon jól be van lőve. Nem az agyunk közepén képződik a hang, hanem ügyesen szét van dobva, betölti az egész teret. Különösen a dobhangzás jól bepozicionált. A dolog hitelességét rontja, de élvezhetőségét nagyon megemeli, hogy minden kihallható. Köszönet érte!

Az EP két számát 2010. március és november között rögzítették Arkadiusz "Malta" Malczewski hangmérnökösködésével. A teljes lemez ezév márciusára várható, és ha ilyen lesz, mint ez a két szám, akkor a 2012-es év egyik legerősebb black alkotására számíthatunk. A két dal megjelent 7 collos bakeliten is 2011 december 9-én.

Engem meggyőzött. Kérem a teljes lemezt!



Deus_Mortem_Darknessence_EP_2011
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Receiving The Impurity Of Jeh (04:21)
2.The Knell (03:51)
Írta:
Nagaarum
2012. február 11., szombat, 10:20
Facebook:
Deus Mortem - Kosmocide (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 18:56
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render