Eternal Recurrence (2012)

Kedves Sear Bliss rajongók! Miközben e sorokat olvassátok, tegyétek félre a szombathelyi zenekar eddig megismert lemezeit. Felejtsétek el a zenekar nevét is, és azt is, hogy egyáltalán készítettek eddig lemezeket! Próbáljátok majd totálisan elvonatkoztatva megközelíteni az Eternal Recurrence-t, mert ez most teljesen más… Magam is így teszek.


Nagy András
basszusgitáros, énekes, frontember egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a szövegírást is próbálta más megközelítésben elkövetni ezúttal, melyről mélyrehatóan nyilatkozni nem tudok; nem kaptam szövegeket, hiszen a bookletben is csak foszlányok lesznek közzétéve.

Itt van máris a különleges The Eternal Quest kezdése: akusztikusan nyit, a mélyből a fretless basszusgitár egyedi és egyben gyönyörű nyújtásai rendkívüli módon emelik a hangulatot. Aztán amit a trombita hallat…elképesztő! Mintha egy jazzes beütésű témát hallanék. A torzított részek szigorú középtempót sulykolnak a fejembe, csupán a kiállásoknál és az átkötőknél vonultat fel a dal klasszikus értelembe vett black metalos témákat.
A Candlelight által közzétett második, Ballad Of The Shipwrecked című dalt itt hallhatjátok. Ez már sokkal több blackes elemmel büszkélkedhet, sőt itt András megvillantatja dallamos vokalizálását is. Kísérletezés a javából!
A Great Cosmic Disorder kezdése újra az első két daléhoz hasonlatos, de nem sokáig, hiszen rögtön berobban a szám egy utaztatós, kozmikus hangulatú témával, majd a lábdob és a gitárok 16-os/32-es váltakozásai igazán húzóssá teszik azt.
Egyszerű, de hatásos groove-os riffel nyit az A Lost Cause, melyben nem kevés dallamos énekkel örvendeztet meg András. És először találkozhatunk blastbeattel, igaz, csak igen rövid ideig.
Majd a The New Era Of Darkness, már-már rockos témázgatása következik, s később, a dal második felében hallható a lemez második blastbeatje. Ezt követi a doom-os lassúságú There’s No Shadow Without Light című szerzemény, ami nagyszerű atmoszférával büszkélkedik: a szintetizátorból népi dallamok is felcsendülnek, igaz csak nyomokban, nem direkt módon.
Majd az Entering The Seventh Gate által a lemez leglassabb, legnyomasztóbb, egyben leghosszabb tétele zárja a Sear Bliss hetedik albumát. Itt aztán találkozhattok olyan megoldásokkal, melyeket álmaitokban sem reméltetek! Hangulatával, vokális sokszínűségével (Alba Hyseni szerepel itt vendégként!) az egyik leghatásosabb szerzemény! De nem akarom előre lelőni a meglepetéseket…


A külcsínről sajnos nem tudok véleményt alkotni (annyit látok, amennyit mutatok), így ezt most nem értékelem.


Nem győzöm hangsúlyozni, hogyan kezdjetek neki a lemez megismeréséhez. Félek, hogy meg fogja osztani a zenekar rajongóinak táborát.

Összefoglalva a Sear Bliss régóta várt hetedik megnyilvánulását azt kell mondanom, hogy egy teljesen új profilját mutatja a zenekar. Rendkívül egyéni módon előadott illetve meghangszerelt tételek sorjáznak a lemezen. Mindezek mellett teljesen egységes az Eternal Recurrence. Előremutató! Előremutató úgy, hogy nincs itt egyetlen felesleges téma, nincs magamutogatás, nemes egyszerűséggel "csak" egy tökéletes lemezt készített a régi/új felállás, se többet, se kevesebbet. Valóban egy új fejezetet nyitottak a srácok a zenekar pályafutásában. Elképesztően nagyszerű lemez!

Sear_Bliss_Eternal_Recurrence_2012
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Előremutató black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Eternal Quest (5:47)
2.Ballad Of The Shipwrecked (5:22)
3.Great Cosmic Disorder (5:59)
4.A Lost Cause (4:39)
5.The New Era Of Darkness (4:32)
6.There’s No Shadow Without Light (4:35)
7.Entering The Seventh Gate (6:43)
Írta:
zeba
2011. december 6., kedd, 21:51
Facebook:
M.Trollnoczai 2012. január 22., vasárnap, 18:53
M.Trollnoczai
Csatlakozott:
2011. szeptember 19.
Hozzászólások: 9
uhh

Ez nagyon jó lett ^^

A dallamos ének 1-2 számban talán kicsit furcsa, de nem zavaró.

top3
Pagan winter - Glory and pedition - Eternal recurrence

remélem koncerten is átjön majd a hangulat \m/
--
http://www.facebook.com/ReanimatedHU myspace.com.com/ReanimatedHU
ZolixiusRex 2011. december 12., hétfő, 15:18
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Válasz bjorn666 üzenetére:

Fú ez jó. Azon kevesek közé tartozom akinek a The Haunting lemez a kedvence tőlük és ez ahhoz áll legközelebb első hallásra. Olyan mintha blackes énekkel ellátott dal lenne az Arcturus La Masquarade lemezéről :-) És ez dícséret.


Azt hiszem még meghallgatom párszor. - Jaj, pedig dírekt nem akartam semmilyen más zenekar között párhuzamot vonni. :-)
goathornedgod666 2011. december 12., hétfő, 11:17
goathornedgod666
Csatlakozott:
2009. február 17.
Hozzászólások: 4417
Enezest kerek mindenkitol a balkan kifejezes miatt,helyesbitek kelet europara.Igy mar remelem megfelel.
--
HAIL SATAN MOTHEFUCKERS!!! \,,/ http://www.last.fm/user/Goathornedgod66
bjorn666 2011. december 12., hétfő, 08:31
bjorn666
Csatlakozott:
2006. november 2.
Hozzászólások: 295
Fú ez jó. Azon kevesek közé tartozom akinek a The Haunting lemez a kedvence tőlük és ez ahhoz áll legközelebb első hallásra. Olyan mintha blackes énekkel ellátott dal lenne az Arcturus La Masquarade lemezéről :-) És ez dícséret.
ZolixiusRex 2011. december 12., hétfő, 08:14
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Valaki homályosítson már fel: - Mitől balkáni?! - Egyébként kíváncsian várom a teljes anyagot. Egyetlen szám, az csak egyetlen szám. Nem feltétlenül lehet megjósolni, hogy milyen lesz egy teljes album. :-)
Maszvidál 2011. december 8., csütörtök, 20:45
Maszvidál
Csatlakozott:
2006. július 23.
Hozzászólások: 184
Ejj, én most hallgattam meg a meghallgatható dalt, és csattant az állam a padlón. Iszonyú szépen szól, tökéletesen meg van írva, és olyan hangulata van hogy ihajj.
--
vérszarosfasz
zeba 2011. december 8., csütörtök, 20:34
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Válasz Crowhill Tales üzenetére:

Szerintem újra nagyot alkotott András!!! Ha végig olyan színvonalú lesz a lemez mint a Ballad Of The Shipwrecked dal akkor meg van 2012-es év magyar lemeze!!!
Valóban vannak változások, de szerintem aki eddig szerette a Sear Bliss-t az elég nyitott az "új" stílushoz is, mert igazából itt nem hallható semmi olyan újítás ami hátránya lenne a zenének, csak a korlátok feszegetéséről van szó, amit nevezhetünk fejlődésnek is! A hangulat az atmoszféra a régi! m/


Egyetértek.
Amúgy végig olyan színvonalú a lemez, mint a Ballad Of The Shipwrecked című dal, sőt!
Aki nyitottabbak, azok feltétlenül értékelni/szeretni fogják ezt (is), de van egy olyan érzésem, hogy lesznek akik elfordulnak majd.
--

Crowhill Tales 2011. december 8., csütörtök, 17:59
Crowhill Tales
Csatlakozott:
2008. szeptember 16.
Hozzászólások: 59
Szerintem újra nagyot alkotott András!!! Ha végig olyan színvonalú lesz a lemez mint a Ballad Of The Shipwrecked dal akkor meg van 2012-es év magyar lemeze!!!
Valóban vannak változások, de szerintem aki eddig szerette a Sear Bliss-t az elég nyitott az "új" stílushoz is, mert igazából itt nem hallható semmi olyan újítás ami hátránya lenne a zenének, csak a korlátok feszegetéséről van szó, amit nevezhetünk fejlődésnek is! A hangulat az atmoszféra a régi! \m/
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.025 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'7lhhog3surpcmjlb0dvlchnss4','','szoveg|s:7:\"QONDCFF\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:6:\"tc.php\";lyricsrow|i:1;','44.201.96.43','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1