Grown Below
The Long Now (2011)
 
A 2010-ben alakult belga Grown Below debütálása ez.
A The Long Now a világvége egyik alternatív változatát kívánja szemléltetni. Az emberiségben az idők kezdete óta él a tudat, hogy ha a világnak volt kezdete, akkor egyszer vége is kell hogy legyen. A lemez koncepciója ezen alapszik, melynek első része bemutatja azt a korai állapotot, amikor az emberiség megjelenése előtt bizonyos lények (?) uralták a szférát, később egy időbeli megálló következik a The Abyss című szerzeménynél, ahol is ezek a lények áthágták a idő és a tér határait, így jutottak át a materiális síkra. Minden egyes élő (létező!) lelket uralmuk alá kényszerítettek, így lett úrrá rajtunk a káosz, a zűrzavar, a pánik... A lemez főhőse itt úgy dönt, hogy aláveti magát mindezeknek, tudatosan zuhan bele ebbe a mélységbe, szembe kíván nézni minden negatív létformával, annak reményében, hogy diadala végén az időtlenbe érkezzen, a semmi örök állapotába, a The Long Now-ba.

Nem akarok ebbe a számomra sok helyen zavaros koncepcióba mélyebben belemerülni. Hódolatom a zenekarnak, amiért van egy erős elképzelésük, s ezen az úton indultak el dalokat írni bemutatkozásukhoz. De ennyi csak.

Már az első másodperceknél meglep a hangzás. Valami nagyon koszos soundot képzeltem bele a lemezbe, de szerencsére nem ezzel szembesültem. Szépen, arányosan kikevert anyaggal állok szemben. Kellemes csalódás!


Ami pedig a zenét illeti, azaz a lényeg. Nagyon poszt, ami nekem katarzist nemigen okozhat. Megjelennek itt lassú, kimért, kemény riffelések, őrült üvöltéssel/hörgéssel, melyek leginkább a Neurosis korábbi anyagaira emlékeztetnek. Vannak dallamos énekkel ellátott elszállósabb poszt metal témák, amikbe egyszerűen nem lehet belekötni. Nemcsak egyszerűen jó Matthijs Vanstaen vokalizálása, hanem tökéletesen illeszkedik, szépen simul a zenéhez. Rengeteg a lebegős akusztikus téma, ami leginkább a lemez második felében lép túlsúlyra. Ezek hallatán többször is a Katatonia neve ugrott be, de csak mint hangulat. Kapunk elszállós szintis dalt (vagy inkább átvezetőt) is a Minaco II - Nebula című szerzemény által.
A majd' tizenhét perces címadó szerzemény a legösszetettebb, legkidolgozottabb ezen a lemezen. Itt sorakoznak fel a legjobb témák, és itt érzem először, hogy egy nagybetűs dalt sikerült összehozniuk a srácoknak. A zenei ötletek itt simulnak leginkább egymáshoz, minden egyes hang az előző egyenes következménye. A hossza miatt bajban voltam, de a leírtak annyira feledtették velem ezt, hogy hallgatása közben fel sem tűnt, hogy hallgatása közben bő negyed óra telt el. A dal utolsó harmadánál előkúszó női ének üde színfoltja az amúgy sem unalmas - bár mozgalmasnak ugyan nem nevezhető - számnak.
A záró Malklara pedig a másik szintis témája a The Long Now-nak. Semmi felejthetetlen, de hangulatával ügyesen zárja a lemezt.

Nagyon nem akartam belekezdeni a lemez megismeréséhez, de végül okozott annyi pozitív élményt, hogy viszonylagos elégedettséggel írjam e záró sorokat. Nem lettem a Grown Below bemutatkozásától se több, se kevesebb, mégis gazdagodtam pozitív élményekkel. "Posztereknek" :) erősen ajánlom!
Grown_Below_The_Long_Now_2011
Kiadó:
Stílus:
Sludge/post metal/down tempo
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Trojan Horses (They Ride) (13.39)
2.Devoid of Age (4.10)
3.The Abyss (12:39)
4.Minaco II – Nebula (4.10)
5.End of All Time (13.29)
6.The Long Now (16.49)
7.Malklara (2.09)
Írta:
zeba
2011. november 16., szerda, 21:12
Facebook:
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.012 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'jia09p01c25t8gmjjbiond7hf3','','szoveg|s:7:\"GDSIKBU\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:6:\"tc.php\";lyricsrow|i:1;','3.236.225.157','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1