Bringer of Heartsore (2011)

Az Astaroth nevével fémjelzett egyszemélyes formáció, a Raventale a legtöbb rendszeres ’forgácsoló számára ismerősen kell, hogy csengjen, lévén az előző két lemeze szerepelt a Hangpróbán, csakúgy, mint az új.
Ráadásul a Mortal Aspirations-ről és az After-ről anno haragSICK kritikát is írt.
Az tény, hogy Astaroth nem tétlenkedik, hisz évente jelentkezik új lemezzel.
Ha a HP-stáb kommentjeiből indulok ki, van aki szerint a mennyiség nem megy a minőség rovására, és van aki úgy gondolja, hogy nem feltétlenül akkora durranás a „Hollómese”, hogy szinte negyedévente, félévente pontozzuk legújabb fejezeteit…

Nekem a 3. opusz, a Mortal Aspirations jobban tetszik az azt követő After-nél, talán pont a kísérletezős jellege miatt.
És azon a lemezen nagyon okosan alkalmazta hősünk az elektronika, a billentyűk adta lehetőségeket, ízeket is, melyekkel fukarabbul bánt az After-ön.
A Bringer of Heartsore az ötödik része ennek a monumentális, hol gyorsan, bár nagyrészt lassan, magasztosan hömpölygő mesefolyamnak, ami ezúttal egy konceptalbum képében manifesztálódik.
Külsőségét tekintve közel sem olyan szép ez a kiadvány, mint az After volt, bár valószínűsítem, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő digipack verzió látványosabb, mint az én promó példányom…
No de a lényeg szerintem nem a külcsín, hanem a belbecs, úgyhogy lássuk mit rejt a Bringer of Heartsore!
Ha gyorsan le akarnám tudni az ismertetőt csak annyit írnék, hogy aki ismeri az előző két művet, annak semmi újdonságot.
Vagy azt, hogy olvassa el haragSICK kritikáit és teljesen képben lesz.
De nem akarom ennyivel megúszni, remélem Ti sem! :D
Szóval: a lemez két fejezetre oszlik, az első négy dal a Chapter I. , az 5-8 nóták pedig a Chapter II. Erre magamtól nem jöttem volna rá ha nem sasolom meg az egy lapból álló booklet belső oldalát. Hisz a dalcímek alapján azt gondolhatná bárki, hogy maximum az utolsó 4 dal között van valami kapocs, lévén az ötös tétel előtt ott virít a prologue, a nyolcas előtt meg az epilogue szó.
Egyébként az album hossza az egészséges 40 perc körül mozog és sikerült ezúttal is tartalommal megtölteni, sőt nekem jobban is tetszik, mint az After. Bár ezúttal is a lassú, maximum középtempós doomos, deathes őrlések, szántások játsszák a főszerepet, mégis többször kapcsol gyorsabb sebességi fokozatba Astaroth, ezzel blackes vizekre evezve, amely stílus mindig is alapeleme volt a Raventale-nek, de most mintha dominánsabb lenne.
A black metal mellett a klasszikus prog. rock bandákra jellemző megoldások is felütik itt-ott a fejüket, amik egy magamfajta progger számára örömteli eseménynek számítanak.
Csakúgy, mint az eddigieknél szebb, hosszabb, gyönyörűen építkező, síró-rívó, szívfacsaró gitárszólók! (lásd pl. Twilight…the Vernal Dusk, Breathing the Scent of Death)
A Prologue: Sailing to Further kapcsán pedig azt hiszem nem csak számomra ugrott be egyből a Savatage: The Wake of Magellan című mesterműve!
Mondjuk Astaroth „éneklése” újfent elég egysíkú, de ehhez a zenéhez nem is biztos, hogy illene a dallamosabb megközelítés.
De aki nem kedveli a hangját, az is nyugodtan tehet egy próbát a lemezzel, hisz a zene és a hangulat képes bárkit magával sodorni, ráadásul a nyolc dalból három instrumentális!

Mindezt végigolvasva úgy tűnik én a HP-stáb azon tagjainak táborát erősítem, akik nem bánják annyira, hogy évente kapnak 1-1 új Raventale lemezt…
Legalábbis egyelőre… :D






 
Raventale_Bringer_of_Heartsore_2011
Kiadó:
Stílus:
Doom, black, death hibrid...
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Anything Is Void (7:27)
2.Twilight...the Vernal Dusk (7:25)
3.These Days of Sorrow (5:50)
4.Breathing the Scent of Death (4:21)
5.Prologue: Sailing to Further (1:21)
6.The Last Afterglow Burned (5:51)
7.Detachment and Solitude (6:16)
8.Epilogue: Alone With Heartsore (1:31)
Írta:
oldboy
2011. november 5., szombat, 11:39
Facebook:
Raventale - Memories (2013)
Kritika, Nagaarum @ 2016. augusztus 9., kedd, 09:11
Raventale - Transcendence (2012)
Kritika, oldboy @ 2013. január 3., csütörtök, 13:39
Raventale - After (2010)
Kritika, haragSICK @ 2011. február 17., csütörtök, 23:01
Raventale - Mortal Aspirations (2009)
Kritika, haragSICK @ 2010. január 10., vasárnap, 11:19
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render