Existing Unreal (2011)

 2009-ben a miskolci Slytract kiadós nagylemezén, az Explanation: Unknown-on nagyot lestem. Igazából ismertem a csapat két demoját, de különösebben nem vettek le a lábamról, így nagy meglepetés volt, hogy éppen nekik és éppen azután a röpke két korai anyag után szavazott bizalmat egy külföldi kiadó, azonban ezt a bizalmat az említett első nagylemezzel vastagon meg is hálálta a csapat véleményem szerint. Azóta eltelt három év és beindult a nagy „píár” gépezet. Hirdetések, videók, reklámok, hírlevelek. Érkezik a második nagylemez.

 Az igazság az, hogy a kiszivárogtatott Nexus éppenséggel nagyon is elbizonytalanított, így félve kezdtem bele az Existing Unreal mélyebb megismerésébe. Sajnos előre kell bocsátanom, hogy messze nem vagyok maradéktalanul elégedett és jó pár dolog előtt, kicsit értetlenül állok. Azt azonnal leszögezhetjük, hogy a friss nagylemez ismét bivalyul szól és ismét szép a körítés is (bár megjegyzem, nem nagyon értem a borítóképet de nem akarok ezen nagyon szarrágni). A legnagyobb változást az első lemezhez képest egy általános lassulás, kimértebb szerkezetkezelés és megfontoltabb modernedés, mondhatni dallamosodás jelenti. Így a pumpáló groove-os és technikás adrenalin death/thrash helyét most egy abszolút skandinávos jellegekkel megtűzdelt melódiákban bővelkedő modern death közeli vonal váltotta fel. Ebben a formában így leírva nincs is ezzel semmi különösebb probléma, viszont a kivitelezéssel nem egy helyen inkább gyengítették a srácok a morózus alapokra felépített szerzeményeket. Az első lemezen csak szórványosan megjelenő magas regiszterekben játszott gitárdallamok és szólók az Existing Unreal-en már kardinális megoldássá avanzsáltak elő. És itt érkeztem el a legnagyobb problémámhoz. Bizony ezek a megoldások nekem nagyon nincsenek minőségben partiban az alapokkal. A sokszor infantilis dallamocskák nem egyszer inkább valamilyen rajzfilm betétdalra engedtek asszociálni, mintsem hogy a dallamos halál és mocsok mocsarába rántottak volna bele. Sajnos a szólók is borzasztóan gyerekcipősek. A Nothing seen within-ben kimondottan fárasztó a gyermeteg dallamvilág és a suta szóló folyamatos szirénázása, mint ahogy az egyébként igen böszme és hangulatos Millenary venus szólója alatt is húztam a számat. De simán ide lehet sorolni a My mist ismét fővárosi hangulatot idéző folyamatos szirénázását is, ami szemrebbenés nélkül folytatódik a Behind the closedban is. A Nexus már első hallgatásra is borzalmasan repetitív dallamvilága és szerkezete továbbra is képtelen meggyőzni. A másik kevésbé hajmeresztő újítás, az igen bölcsen csak két szerzeményben kipróbált tiszta ének-féleség. Na ezt ebben a formában biztosan nem szabad erőltetni. Így is hallatszik, hogy szét van effektezve, rá is van üvöltve, háttérbe is van keverve. Már mindent csináltak vele a srácok, hogy valami elfogadható kerekedjen ki belőle…

 Hát szóval ez a helyzet. Tudom, nagyon lehúzó voltam most, de szükségét éreztem kivesézni a problémás pillanatokat, mert ezen dolgozni kell. A dallamok, szólók és azok kezelése érezhetően nincs a srácok kezében még. Az alapok és a pusztítás közel maximális ismét, itt szó sem érheti a ház elejét. A szerkezetek tisztultak és okosodtak, a megtekert alapok tökéletesen ülnek, de a kifogásolt részek sajnos összességében lehúzzák nálam a végeredményt a „reménységek” kategóriába, mert a hangzás és a külsőségek messze nem minden!
Slytract_Existing_Unreal_2011
Kiadó:
Stílus:
Modern Death/Thrash
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Aura
2.Null&Void
3.Recognize
4.Prevailing millions
5.Nothing seen within
6.Shall they learn war anymore
7.Millenary Venus
8.My mist
9.Behind the closed
10.Nexus
Írta:
emp
2011. augusztus 11., csütörtök, 09:12
Facebook:
Stygian Shadows 2011. augusztus 11., csütörtök, 18:04
Stygian Shadows
Csatlakozott:
2010. március 29.
Hozzászólások: 183
Válasz emp üzenetére:Nincs ezzel semmi gond szerintem. Én kiveséztem a problémás pillanatokat és megdicsértem amit meglehet. Sokkal többet nem szabad belelátni ebbe a lemezbe, mint ami benne van. Számomra a kritika és a kicsit pozitívabb 8 pont lefedi a pozitív "hozzájuk állásomat" és azt, hogy jó úton járnak. Ha a harmadik lemez is hasonló mennyiségű hibát rejt majd magában, akkor viszont kíméletlenül csökkenni fog a pont. :-)


Igen, ahogy az már sok alkalommal bebizonyosodott, a 3. lemez szokott mérvadó lenni egy banda tehetségének mértékét illetően.
emp 2011. augusztus 11., csütörtök, 16:50
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Válasz Stygian Shadows üzenetére:Ahogy jólesik, nálam ez a Slytract együttes a 6,5-7 pont kategória, tehát az erős közepes és nem több.


Nincs ezzel semmi gond szerintem. Én kiveséztem a problémás pillanatokat és megdicsértem amit meglehet. Sokkal többet nem szabad belelátni ebbe a lemezbe, mint ami benne van. Számomra a kritika és a kicsit pozitívabb 8 pont lefedi a pozitív "hozzájuk állásomat" és azt, hogy jó úton járnak. Ha a harmadik lemez is hasonló mennyiségű hibát rejt majd magában, akkor viszont kíméletlenül csökkenni fog a pont. :-)
--
"welcome my son, welcome to the machine"
Stygian Shadows 2011. augusztus 11., csütörtök, 16:40
Stygian Shadows
Csatlakozott:
2010. március 29.
Hozzászólások: 183
Válasz emp üzenetére:

nem. :-)


Ahogy jólesik, nálam ez a Slytract együttes a 6,5-7 pont kategória, tehát az erős közepes és nem több.
emp 2011. augusztus 11., csütörtök, 16:37
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
nem. :-)
--
"welcome my son, welcome to the machine"
Stygian Shadows 2011. augusztus 11., csütörtök, 16:36
Stygian Shadows
Csatlakozott:
2010. március 29.
Hozzászólások: 183
Az írásod és a pontszám között szerintem óriási különbség van, nem gondolod?
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'3v65ilb1vlnclu15fbeibp1b70','','szoveg|s:7:\"HLHEQOE\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"dax.php\";lyricsrow|i:1;','3.237.27.159','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1