To Mourn Is A Virtue (2011)
A norvég Funeral legénysége visszatekintett, és legfőképpen a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy érezte, érdemesnek tartja megjelentetni a Tragedies és az In Fields Of Pestilent Grief lemezek között rögzített, de ki nem adott (vagy csak demó formájában megjelent) dalait, mielőtt azok végleg a feledés homályába merülnének - a zenekar rajongóinak legnagyobb örömére, avagy gyászára.
Itt van tehát a "hiányzó láncszem" gyönyörű digibook formában, 999 példányra limitálva.

A To Mourn Is A Virtue dalait még 1996-ban rögzítette a zenekar Mags vezényletével az angol Academy Studioban, ahol többek között a My Dying Bride és az Anathema gárdája is megfordult akkoriban – öreg rókák biztosan emlékeznek...
Lényeg a lényeg: felvették a kilenc instrumentális dalt - éppen énekes/énekesnő hiányában -, aztán ez a matéria az idő múlásával a fiók mélyén csendben hevert a feltámadás reményében. Igaz, publikáltak róla ezt-azt (például a Wrapped All In Woe és a Your Pain Is Mine című szereményeket a szintén To Mourn Is a Virtue című demón Sara E. énekével), de semmi több.

Az eredeti hangsávok megtartásával Frode F., Øystein R. és Sara E. énekelte fel a dalokat – melyek közül véleményem szerint Frode nagyszerű orgánuma illik leginkább a zene hangulatához -, majd kapott a lemez egy remastert. Ez hát a To Mourn Is A Virtue.

Egy nagyon letisztult hangzású anyagról van szó. Ne számítson senki a From These Wounds vagy az As The Light Does The Shadow-n hallható reszelő gitárokra, bömbölő basszusra, de 15 év távlatából ez persze nem is várható.
Zeneileg leginkább az In Fields Of Pestilent Grief és a Tragedies világát idézi számomra ez a kordokumentum. Többszöri hallgatás után szoktam meg ugyan, sőt szerettem meg ezt a dalcsokrot: olyan emlékeket, hangulatokat idézett fel bennem, mint amit például a My Dying Bride Turn Loose The Swans megismerése közben éreztem kölyökkoromban. Szellős, gótikus témák sorjáznak itt, amik véleményem szerint ma is megállják a helyüket.

Nyilvánvaló, hogy kellett a minőség javítása, hallható is a különbség, de bárhogy is nézzük, mégiscsak egy másfél évtizedes anyagról van szó. A lemez értékelésénél ezt tartottam elsődleges szempontnak.

A frontborítón William-Adolphe Bouguereau francia festő The First Mourning című gyönyörű festménye díszeleg, ami már vizuálisan is magávalragadó élményt nyújt. (Érdekességképpen: a Burzum legutóbbi Fallen című lemezén is a művész egyik festménye látható, de felhasználta a festő egy másik alkotását az apocalyptic folkban utazó svéd illetőségű nihilista Ordo Rosarius Equilibrio csoport is – csak amikről tudok...)

El kellett telnie néhány napnak, amíg teljesen rá tudtam hangolódni a To Mourn Is The Virtue dalaira, s végül kellemes bajtársiasság alakult ki köztünk.

Számomra gyászt csupán elvétve, de könnyed melankóliát mindenképpen közvetít a lemez. Funeral rajongóknak egyértelműen kötelező ez az anyag, de mindenképpen ajánlott a ’90-es évek doom zenéit kedvelő emberek számára is.


 
Funeral_To_Mourn_Is_A_Virtue_2011
Kiadó:
Stílus:
Funeral doom
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Hunger (09:00)
2.God? (06:50)
3.Your Pain Is Mine (07:47)
4.The Rest… (05:26)
5.Dancing In A Liquid Veil (09:27)
6.How Death May Linger (09:21)
7.Father (07:32)
8.Blood From The Soil (08:05)
9.Wrapped All In Woe (05:44)
Írta:
zeba
2011. július 14., csütörtök, 06:29
Facebook:
boymester 2011. augusztus 1., hétfő, 11:23
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Robert Lowe énekesként szerepelt a banda 2008-as albumán, egy szám erejéig, szerintem ez a szám egész pályafutásuk során az, ami nem ugyanolyan, mint akármelyik többi. A Funeral hangulatos, egyedinek mondható doom zenét produkál hosszú ideje és amiért nem mennek vele semmire az az, hogy egy album végighallgatása még a doom rajongóknak is nehezére esik a rettentő unalom miatt. Míg ez a Reverend Bizarre esetében feelinggel, hangulattal társult, itt nincs más a hosszú dalokban, csak méla unalom. Melankólikus hangulata is azért támad tőle az embernek, mert leginkább falnak rohanna, mire vége a következő és következő teljesen egyforma számnak... A 2008-as As The Light Does The Shadow album ehhez képest megváltás...számomra 5/10
--
Doom Forever
http://www.youtube.com/watch?v=y-kFv_3dgd4&feature=related
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'nkqcn0ob0o903o7vnhif48jmo5','','szoveg|s:7:\"BZUADDG\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"dax.php\";lyricsrow|i:1;','3.236.218.88','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1