Entity (2011)
Három év telt el a kansasi Origin legutóbbi lemezének megjelenése óta, de ez az időszak nem volt éppenséggel eseménytelen. Az Antithesis piacra dobása után mind James Lee énekes, mind Jeremy Turner gitáros (aki a Cannibal Corpse-ban is játszott) kiszállt a bandából. Egy időre a főként kisebb underground zenekarokban érdekelt, de a Faceless-t is kisegítő Mica „Maniak” Meneke vette a kezébe a mikrofont (vele láttam a bandát a tavalyi Thrash And Burn turné bécsi állomásán), de a helyén ma már Jason Keyser található, aki a Mucopus és a Skinless soraiból kell ismert legyen. Az Entity-n viszont még nem szerepel, a teljes lemezt trióban vették fel, tehát Paul Ryan gitáros, Mike Flores basszer (mindketten énekelnek is), valamint John Longstreth dobos, másodgitáros pedig azóta sem csatlakozott hozzájuk.


 
A banda fő jellemvonásai az ötödik nagylemezen sem változtak; továbbra is fénysebességű, nagyon technikás death metalt játszanak, ahogy azt megszokhattuk tőlük. John olyan gyorsasággal és precizitással dobol, mint egy gép, Paul és Mike pedig a technikailag kikezdhetetlen hangszerkezelésből tart alapos bemutatót. Az Antithesis kicsit töményebb, hosszabb (átlagban három-négy perces) dalai után ismét hallható pár rövidebb, másfél-kétperces aprítás, illetve azzal a művel összehasonlítva Paul Ryan gitártémái egy fokkal könnyebben ülnek most a hallgató fülébe. Nem mintha az Antithesisszel bármi baj lett volna, de az Entity egyszerűen „fogósabb” lemez lett nála (persze csakis Origin-mércével mérve). Első hallgatása is memorizálódnak róla riffek, harmóniák, arpeggio-k; nem azt a tömény, letaglózó hatást váltja ki a hallgatóból, mintha épp most hajtott volna át rajt egy úthenger. A kezdő Expulsion of Fury gitártémái például rögtön megmaradnak az emberben, legyenek bármennyire is kifacsarva; és a szám utolsó egy percéből áradó baljós hangulat is felettébb meggyőző. A legjobbak viszont azok a dalok, ahol a banda tömény esszenciája zúdul a hallgatóra, azaz villámgyors dobok, beteges riffek és technikás arpeggio-k, valamint fogós harmóniák; nevesítve a Swarm / Saligia kettős (bár ettől a szinttől a könyörtelen Banishing Illusion sem sokkal marad el).
A másfél perces Purgatory, a záró Evolution of Extinction, vagy a Fornever az Informis Infinitas…, illetve az első lemez híveinek kedvez tömény darálásával; a Conceiving Death a szólója és a harmóniák; a Committed pedig a sípoló üveghangok miatt emlékezetes. A Descent egy rövidke átkötő, nem tudom, van-e valami köze a hasonló című horrorfilmhez, mindenesetre hangulatilag beleillik az összképbe, és a legjobbkor engedi lélegzethez jutni a hallgatót. A Consequence of Solution hét percével a korong leghosszabbja, melyet a negyedik perc környékén kicsit furán tör meg egy dallamos szóló - eleinte szoknom kellett, de végül megbékéltem vele.

Mindössze 36 perc a korong, ami épp elég egy ilyen töménységű zenéből. Paul továbbra is félelmetes gitártémákat hoz, és az intenzitás is letaglózó. További előny a lemez kristálytiszta megszólalása is, már csak az a kérdés, hogy fogják mindezt élőben visszaadni? Eddig három alkalommal láttam őket, s egyszer sem hozták maradéktalanul azt a monumentális, letaglózó hatást, amire otthon hallgatva képesek. Ettől függetlenül az Entity egy remek technikás death metal lemez, mely összetettsége ellenére is meglepően fogósra sikerült. (A cd digipack változata making-of DVD résszel és egy bónusz számmal (You Fail!) felturbózva jelent meg, gyűjtőknek érdemes ezt a változatot keresni).
Origin_Entity_2011
Kiadó:
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Expulsion of Fury (02:50)
2.Purgatory (01:25)
3.Conceiving Death (04:00)
4.Swarm (02:15)
5.Saligia (06:52)
6.The Descent (01:31)
7.Fornever (02:09)
8.Committed (01:56)
9.Banishing Illusion (01:41)
10.Consequence of Solution (07:09)
11.Evolution of Extinction (04:43)
Írta:
butch
2011. június 25., szombat, 17:09
Facebook:
zeba 2011. június 26., vasárnap, 21:05
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Számomra az eddigi legjobb. ;-)
--

butch 2011. június 26., vasárnap, 15:08
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Jó lemez lett, az biztos, sokszor előkerül még! :-)
zeba 2011. június 25., szombat, 19:43
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
Pont erről a lemezről akartam írni. :'(
De így is jó, nagyon jó! (yes) :-)
--

Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'3k150pbf75e9ne6cahog1f3ob2','','szoveg|s:7:\"KLRATLV\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:10:\"rendet.php\";lyricsrow|i:1;','3.235.227.117','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1