Cleaning a cave (2010)
"Gyengülök, kúszok
Mégis halhatatlan vagyok..."
/Karst - Kettős/



A miskolci Karst így nem sokat mond szerintem senkinek, de ha azt csicsergem, hogy a Karst a Nebulosus Fatum folytatása - hajdanán én is írtam róluk még a Bükkerdő kislemezükkel kapcsán – akkor már esélyesebben jut eszébe a sötétebb és elborultabb zenék kedvelőinek. Nos, a srácok váltottak és 2009 június 13. óta ezen a néven futnak (ekkoriban volt is egy demójuk), a helyzet túl sokat nem változott, hiszen a Karst is black metal jellegű képződmény – magyarul annyit tesz: karszt, ami ugyebár a mészkőnek a szénsavas víz oldó hatására kialakuló lepusztulási formája – talán éppen ezért van a tokban némi karszt is – amely valljuk meg őszintén jól illik a koncepcióhoz és a kaotikus booklethez. Ha valaki most azt hiszi, hogy a Cleaning a cave egy könyörtelen fekete halmaz, az nagyot téved, ugyanis sokkal több annál…



A kezdő Kettős egy kis felvezetés után elsőre a Helmet-et aztán a funky csapatokat juttatta eszembe, majd megkezdődik a cséphadaró művek szélsebes vágtája. Lényegében a Karst zeneisége számomra legközelebb egy puritánabb Eucharist és Dissection berkeibe enged betekinteni, amiben alternatív és post-rock jellegű témák keverednek a már imént is említett szegmensekkel – amely abból ered elsősorban, hogy semmilyen effektet sem használnak. A végeredmény érdekes, hallgatható és ügyes, melyben még a szövegek egy nagy része is érthető magyarul, de! Érdemes lenne több hangsúlyt adni az instrumentális részekre, s csak oda beiktatni az éneket, ahol az kiegészíti a zenét, továbbá előnyös lenne még jobban kidolgozni ezeket a post-rock féle dolgokat, hiszen a végeredmény nem csak itthon, de a nemzetközi scene tekintetében is könnyen keverhetné meg az állóvizet. Ha példának veszem a norvég Fleurety zeneiségét, s az ő kísérleteiket az avantgárd mogalmak és önmegvalósítás girbe-gúrba utjait, akkor a Karst-nak is lenne minderre esélye és lehetősége. Az egész lemez letölthető a honlapjukról illetve limitáltan meg is jelent kézzelfoghatóan is, szóval akár rendelhető is.


Az anyag amúgy így is jó, ütős, dallamos és kellemes és értékes részekkel van tele, a szövegek is ütősek, hazai csapat - s csak nagyon csekély részben van jelen az angol. Azt gondolom az általam felvázolt dolgok megvalósításával még jobb és egyedibb képet kapnánk. Hihetetlenül jók a ritmusok és a vastag basszus, amely mindent elvisz, az ének és a szóló csak kiegészítő elem, innen is jutottak eszembe a post-rock témák - nekem rengetegszer villant be a francia Microfilm nevű formáció, csak ők filmbevágásokkal is kiegészítik varázslatos képkockáik, s egy olyan súlyos és magával ragadó örvényt hoznak létre, amit jó érzés lenne idehaza is hallani némi blackkel ötvözve. Csak hogy értsétek – kedves olvasó, nézelődő, Karst - erről beszélek, annak ellenére is, hogy tudom, egy teljesen más irányba fogtok orientálódni:




Karst_Cleaning_a_cave_2010
Kiadó:
Stílus:
Post-rock jellegű hazai fekete…
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Kettős 3:36
2.Oltalmazó (4:44)
3.Beteg (3:19)
4.Megbomlott (3:44)
5.Halandó 4:21
6.Közös (5:14)
7.Etlen (4:48)
8.Sóvár (5:20)
9.Bead a part (4:27)
10.Jövő (5:33)
Írta:
haragSICK
2011. február 25., péntek, 17:33
Facebook:
Perszepeta 2011. június 18., szombat, 23:31
Perszepeta
Csatlakozott:
2010. szeptember 28.
Hozzászólások: 1308
Nekem tetszik, bár csak 1 számba hallgattam bele. Pótolni fogom! (meg lehet "kell" is, ha bekerül Hangpróbára :-)
Baaron 2011. május 4., szerda, 19:22
Baaron
Csatlakozott:
2011. február 4.
Hozzászólások: 276
igen nagy lett ez a lemez! \m/
--
Fő a lényeg!
phl 2011. március 6., vasárnap, 22:18
phl
Csatlakozott:
2009. április 2.
Hozzászólások: 123
Válasz goathorn üzenetére:

Ebben dobol Wargh? (hrhr)

szerintem igen. Te melyikben?
goathorn 2011. március 5., szombat, 23:15
goathorn
Csatlakozott:
2010. december 18.
Hozzászólások: 186
Ebben dobol Wargh? (hrhr)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render