Sequel (2010)
Az Autumn Twilight pályafutásást 2000-es megalakulásuk óta nyomon követem. Indulásukkor női énekkel és szintivel megtámogatott gothic metalt játszottak, majd folyamatos tagcserék következtek, s albumról albumra megfontoltan haladva eljutottak a dark/gothic rockig. A zenekar jelenlegi tagságát az alapító énekes/gitáros/dalszerző Kiss Péter, a szintén alapító Csekk Tamás basszusgitáros, a Holt Költők Társasága-ból ismerős Mándli István gitáros és a Land of Charon-ban is szerepelt Farkas János dobos alkotja. Talán ez egy olyan formáció, mely mostmár huzamosabb ideig együtt tud maradni.


Az ismeretető tárgyát képező Sequel a zenekar harmadik nagylemeze, melyre azt szokták mondani, hogy fontos jelentőséggel bír. A cím (fejlemény, folytatás, következmény) utalhat arra, hogy az eddigi alkotásokból most jutottak el oda, amit igazán magukénak éreznek. A legelső, ami szembetűnik, az a borító. Ezzel nem vagyok kibékülve, nem tetszik. Maga az évgyűrűkbe ágyazott logó jó, de a többi részén lehetett volna még javítani bőven, én egész másmilyet képzeltem volna el hozzá. Ennél persze fontosabb a zene, azzal viszont nincs probléma. A Sequel 11 dalt tartalmaz közel 45 percben, közülük három (Believe in Faith, Dreamessence, Hopes & Doubts) már ismerős lehet a lemezt megelőző Believe in Faith EP-ről, valamint szokásukhoz híven két rövidebb, instumentális tétel is készült (Flow és Amen). A hangzás teljesen jó, Jaya Hari das remek munkát végzett az Audoplanetben, szellős, légies, szépen effektezett gitárok, kivehető basszus, olyan, ahogy egy elektronikamentes, gitárokra épülő dark/goth lemeznek szólnia kell. Szokás hasonlítani a zenekarokat más, stílusukban ismert előadókhoz, szerencsére itt nem tudom azt mondani, hogy pont olyan, mint xy, megvan a saját hangjuk, stílusuk. A dalokat tekintve a középtempó az uralkodó, de lassabb tételek is előfordulnak, valamint a lemezt záró Amen-ben még duplázós téma is van. Érdemes a dalokat odafigyelve hallgatni, mert sok finomság bújik meg bennük, érződik, hogy nem tegnap fogtak először hangszert a kezükbe, értelmesen elhelyezett szólókkal is találhozhat a hallgató. A dalok, témájukat tekintve az álmokkal, élettel, reménnyel, hittel és emberi érzésekkel foglalkoznak, az egésznek van egyfajta transzcendens töltete. Nem csak azért vannak a szövegek, hogy mégis legyen valami, hanem mondanivalóval bírnak, ez pedig becsülendő. (Gondolom a mélyebb filozófiai ismeretekkel rendelkezők számára többet is mondanak, úgy tudom az ilyen jellegű utalásoktól eddig sem voltak mentesek.) Lehet furcsán hangzik, de számomra egy kellemes tavaszi naphoz épp úgy társ lehet a lemez, mint egy borús őszihez. Elég sokat hallgattam már a lemezt, mindegyik tétellel megbarátkoztam, de a kedvencem mindenképp a Dreamessence.

Ez a fajta zene nem számít ma divatosnak (nem tudom valaha az volt-e), így csak azok csinálják, akik elkötelezett hívei ennek a stílusnak (alig van Magyarországon zenekar, aki műveli...). Ezért is, s a zene minősége miatt is érdemes őket meghallgatni, aki nyitottak a lágyabb, hangulatos zenék iránt, azok számára kellemes hallgatnivaló lesz a Sequel.

(A lemez teljes egészében letölthető a banda honlapján.)
Autumn_Twilight_Sequel_2010
Kiadó:
Szerzői kiadás -
Stílus:
dark/gothic rock
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Believe in Faith (5:09)
2.Sequel (4:13)
3.Alcyone (4:09)
4.Dreamessence (4:03)
5.Hopes & Doubts (4:21)
6.Evestrum (5:20)
7.Flow (1:26)
8.Ananda (3:54)
9.The Pain of Oblivion (5:02)
10.Tribulation & Rapture (4:11)
11.Amen (2:46)
Írta:
ensomhet
2010. április 5., hétfő, 17:56
Facebook:
renato 2010. április 8., csütörtök, 15:06
renato
Csatlakozott:
2008. december 4.
Hozzászólások: 125
annyiban igazatok van hogy az albumot hülyeség volt leosztályoznom. aláírom de ettől független, a többit tartom. a szubkultot különben sem a f*szok "tartják" össze, hanem a rendes, segítőkész, normális, közösségi emberek. szóval én ebből nem kérek. nah de elég volt ennyi. bye
renato 2010. április 8., csütörtök, 15:03
renato
Csatlakozott:
2008. december 4.
Hozzászólások: 125
Válasz kalap üzenetére:

Aha, tehát azért ne töltsem le a zenekar által ingyenesen felajánlott lemezt, mert összebalhéztál az egyik taggal. És ennek mégis mi köze van a zenéhez? Ha emberi szimpátia alapján hallgatnék zenét, nem sok időmet venné el az biztos. Ha barátra van szükségem, máshol keresem.
Amúgy is sokkal szimpatikusabbak, mint te ezzel a szemétkedő, aljas kis kommenteddel, úgyhogy köszi az ajánlást, mindjárt szedem is le.


lol :-) ti tudjátok, én nem azt mondtam, hogy szimpátia alapján hallgatok zenét, mivel az előadok 99,9%-át nem ismerem.
DE! (nagy különbség ugye, hogy) ha valaki ilyen geci módon reagál arra, ha én egy normális (de erős és jogos!) kritikát fogalmazok meg velük szemben, sőt segítő szándékom is megfogalmazom ebben, akkor így lehurrognak, pofáznak, hülyének néznek és akármi.

jah és igen, nagyon kemények vagytok, hogy nem befolyásol benneteket az, amit írok, ezúton gratulálok, hogy erre hegyezitek ki a postotok élét. nem is gondoltam volna... lol... :-D

mellesleg a szemét nem én voltam hanem ő. de nyilván nézőpont kérdése. ki a nagyobb geci? aki a geciket "támogatja", vagy az, aki ha már felismert (vagy ki) valamit, valakit, akkor inkább azokat részesíti előnyben akikkel vagy semmi baja, vagy totál "közömbös" emberileg feléjük.

tőlem hallhassátok. nekem van jobb dolgom. részvétem. (mellesleg ismerem a zenekar munkásságát nagyjából,) a sztori nélkül is hidegen hagyna, de ezzel az öntelt parasztgeci hozzáállással meg a többi médiatartalom minőségével nem sikerült meggyőzniük. jó ez a marketing nah.
kalap 2010. április 8., csütörtök, 10:32
kalap
Csatlakozott:
2009. április 17.
Hozzászólások: 248
Aha, tehát azért ne töltsem le a zenekar által ingyenesen felajánlott lemezt, mert összebalhéztál az egyik taggal. És ennek mégis mi köze van a zenéhez? Ha emberi szimpátia alapján hallgatnék zenét, nem sok időmet venné el az biztos. Ha barátra van szükségem, máshol keresem.
Amúgy is sokkal szimpatikusabbak, mint te ezzel a szemétkedő, aljas kis kommenteddel, úgyhogy köszi az ajánlást, mindjárt szedem is le.
MotherRoad 2010. április 6., kedd, 15:24
MotherRoad
Csatlakozott:
2006. november 13.
Hozzászólások: 1920
Máris kedvet kaptam a letöltéséhez. ^^
--
Hülye, aki nem normális!
renato 2010. április 5., hétfő, 21:51
renato
Csatlakozott:
2008. december 4.
Hozzászólások: 125
hehe, nekem volt egy kis összetűzésem elvileg a banda egyik tagjával a zajlikon.
leírtam nekik kicsit keményen, de közérthetően és világosan, hogy elég fos a boritó és a weblap, valamint, hogy ez nem tesz jót nekik, meg tényleg nagyon gáz, ilyet rég nem láttam már.
erre odaáig jutottam nagyjából, hogy felajánlottam a segítségem (totál ingyen). erre a pasi (mert egy napig nem jelentkeztem a fórumban és nem irtam, hogy állok rendelkezésére elkezdett leugatni, horadni, hogy csak a szám nagy, meg ilyenek.)
aztán meg a nagy szakértő elkezdett okoskodni, hogy én bizony akkor sem értek hozzá, meg milyen fos már a weblapom meg ilyesmi.
indokokat nem mondott (hozzáteszem az oldalamon http://symbolic.hu kinn van hogy beta vezrio. náluk nem volt.) és különben is ég és föld a kettő, meg én ezt is tanultam, majdcsak jobban értek hozzá.

aztán jött olyan hülyeségekkel, hogy én amúgy sem lennék megfelelő, mert semmi rálátásom a szubkultra meg ilyenek. mondom anyád. elkezdi semmi közöm hozzájuk.

jah és mellesleg a pofátlanság netovábbja, hogy miután visszairtam a fórumba, hogy élek azért és ha vártál volna a baszogatással talán segitettem is volna, még ő nézett szerintem köcsögnek.

jah igen. felhúzom magam az ilyen viselkedésen és igen, használok néha durvább szavakat, de ez közel sem olyan sértő mint amikor hülyének néznek engem, és még meg is próbálnak mások előtt lejáratni, holott engem csak a jó (épitő jellegő) kritikai szándék vezérelt.

a banda albumát ezúton is kéretik ne töltsétek le. ne vegyétek meg. ne szeressétek és semmi ilyesmi. nagy rakás nulla az egész a hapsival együtt.

ui: aki ne hiszi, az olvasson utána...

big 0/10.

ui: amúgy ez tök jó példa arra, hogy bizony szűkebb "szubkultnak" tartott körökben is mennyi gyökér lehet. hát igen. nagy az isten állatkertje.. és néha nyitva hagyja még a kapukat is.
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.055 seconds to render