Eight Ways (2009)
Immáron 5. nagylemezéhez érkezett az 1993-ban alakult norvég csapat, mely az Eight Ways címet kapta a keresztelő során.  A lemez május 11-én látott napvilágot, én azonban csak jóval később, szeptember elején futottam vele össze. Az igazság az, hogy ez a találkozás nem volt szerelem első látásra (hallásra), kellett 2-3 alkalom mire kiteljesedett a románc, onnantól azonban töretlen a szerelem.
Akik ismernek a hangpróbáról, azok tudják, hogy élek-halok a női énekessel felálló bandákért, így aztán igyekszem minden ilyen lemezt meghallgatni. Ennek fényében azt hiszem kijelenthetem, hogy hallottam már egyet s mást, és elég nehéz meglepnie egy lemeznek.  Az, hogy ez mégsem lehetetlen feladat, arra tökéletes példa ez az album.

Nézzük hát mitől is esett le az állam. Nem nehéz kitalálni; persze, hogy a női ének hallatán. Valami hihetetlen amit Agnete M. Kirkevaag produkál a mikrofon mögött; nehéz lesz megállnom, hogy ne essek majd túlzásokba a felsőfokú jelzők használatával.


Milyen is ez az általam már eddig is agyondicsért énekhang?
Először is erőteljes. Bizony itt nyoma sincs a sok kolléganőjénél fellelhető erőtlen, elhaló, szinte a háttérbe kényszerült éneknek. Még amikor lágyan énekel is szépen, tisztán hallatszik minden szava.
Másodsorban fantasztikusan változatos. Az angyalitól kezdve a szinte tébolyultig a skála minden eleme megtalálható itt. Azt hiszem amit az emberi hangszálakból ki lehet hozni azt Agnete ki is hozza, ettől több már az anatómia törvényei szerint lehetetlen.
Harmadsorban rendkívül kifejező. Érzésekkel, érzelmekkel tölti meg a dalokat, melyek szinte életre kelnek ezáltal.

A zene nagyon nehezen szorítható skatulyák közé: az atmospheric dark metalt nagyjából elfogadhatjuk, én azonban egy kis alternative rockot is mellétennék még. Leginkább azt mondanám, hogy teljesen egyedi amit csinálnak, főleg ha az énekkel kiegészült végeredményt veszem alapul.
Az elszállósabb részeknél nekem Anneke Van Giersbergen bandája az Agua De Annique és annak Air című albuma jutott eszembe sokszor, ami nagyon jó jel, hiszen imádom azt az albumot is.
A változatosság ami Agnete énekét jellemzi szerencsére elmondható a zenéről is, végig érdekes marad, nem fullad monotonitásba, egész idő alatt nagyon jól kiszolgálja kedvenc énekesnőnket. Azért ha a stúdióban lenyisszantották volna a hangsávot a lemezről, nem valószínű, hogy sokat pörögne nálam az anyag.


A csapat dalszerzői képességét dicséri, hogy gyenge dal nem került a lemezre, mindegyik más és más, de ugyanúgy szerethető. Azért két csúcspontja mégis akad a produkciónak, az egyik az A Different Kind Of Hell, a másik pedig a Get That Monster Out Of Here.

A CD hangzása szerintem tökéletes lett, nem tapasztaltam aránytalanságot semmilyen irányban sem, ahogy szoktuk mondani minden a helyén van, minden hangszer szépen hallatszik és nem is túlpolírozott.

Végszóként annyit, hogy Agnete M. Kirkevaag a kedvenc énekesnőmmé lépett elő, az Eight Ways pedig begyűjtötte az év albuma címet. Bátran ajánlom mindenkinek a lemez meghallgatását, nem csak a „csajos” zenék kedvelőinek.

Madder_Mortem_Eight_Ways_2009
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus dark metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Formaldehyde (05:26)
2.The Little Things (05:02)
3.Armour (05:04)
4.Resolution (06:30)
5.A Different Kind Of Hell (05:21)
6.Riddle Wants To Be (04:11)
7.Where Dream And Day Collide (05:53)
8.The Flesh, The Blood And The Man (04:37)
9.Get That Monster Out Of Here (05:43)
10.Life, Lust & Liberty (04:19)
11.All I Know (03:56)
12.The Eighth Wave (09:14)
Írta:
Sheol
2009. október 6., kedd, 09:57
Facebook:
godfucked 2009. október 20., kedd, 01:22
godfucked
Csatlakozott:
2004. március 16.
Hozzászólások: 2759
így van, animalt klipp lesz, ha egyszer meglesz az interjú begépelése, akkor erről is lesz benne plusz infó bőven.
--
Did I see a moment with you,
In a half lit world,
I'm frightened to believe,
But I must try
Vortex 2009. október 19., hétfő, 23:52
Vortex
Csatlakozott:
2004. január 4.
Hozzászólások: 3
Az nekem is feltűnt, hogy a hangja nem a régi. A magasaknál, amikor úgy igazán kiereszti a torkát, már kissé fátyolos a hangja. Nem mint a Deadlandsen. Amit ott művelt, az valami hátborzongató.
Talán csak átmeneti ez a 'hang-zavar', még ha nagyon naivan hangzik is. :-]
A Desiderata albummal a mai napig nem tudtam megbarátkozni, de még egyszer(?) nekiugrok, nem adom fel olyan könnyen. Mégiscsak no.1 zenekar nálam, akkor már ez se lógjon ki a sorból. :-]

Úgy hallom, csinálnak még egy klipet az Armour mellé. Ez valamiféle animált klip lesz, a borítóhoz kapcsolódóan. Ami biztos jó lesz, de én mondjuk szívesebben néztem volna még Agnete-t ahogy énekel, mert azt is nagyon kifejezően tudja csinálni. Sajnos koncertekkel sem kényeztetnek minket, de majd talán lesz valami dvd féleség, vagy ilyes, amíg erre veti őket a sors.
phl 2009. október 9., péntek, 10:45
phl
Csatlakozott:
2009. április 2.
Hozzászólások: 123
Válasz Pistike66 üzenetére:


Szerinted.

Vagyunk páran, akiknek más a véleménye, ahogy az az album HP-s pontszámaiból is látható. :-)
De ez is egy vélemény, szerintem nem haragszik érte senki. :-)

Szerintem meg a Desiderata jobb volt, ott jobban tetszett a hangja is, olyan mintha menne tönkre. De lehet csak nem hallgattam ezt eleget még:)
Pistike66 2009. október 7., szerda, 18:09
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Válasz Morsimperator üzenetére:

Ne haragudj, de ez mind zeneileg, mind énekben katasztrofálisan rossz!

Szerinted.

Vagyunk páran, akiknek más a véleménye, ahogy az az album HP-s pontszámaiból is látható. :-)
De ez is egy vélemény, szerintem nem haragszik érte senki. :-)
Morsimperator 2009. október 7., szerda, 17:24
Morsimperator
Csatlakozott:
2008. október 5.
Hozzászólások: 86
Ne haragudj, de ez mind zeneileg, mind énekben katasztrofálisan rossz!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.053 seconds to render