Gap Var Ginnunga (2009)
A Wardruna nevet viselő folk/ambient zenei formáció 2003-ban kapott életet a kultikusnak számító Bergen városában. A projekt életre hívói sem kevésbé emblematikus figurái a norvég színtérnek, mint maga a város, ugyanis Kvitfarn (ex-Gorgoroth többek közt) és Gaahl is a Wardruna sorait erősítik. Két további zenész a komponálásból, három pedig az élő fellépések alkalmával veszi ki a részét a zenélésből.

Szóval lassan 7 éve van közöttünk a Wardruna, ennek ellenére lemezzel (Gap Var Ginnunga) csak idén rukkoltak ki a skandináv muzsikusok, amely egyébként egy trilógia első részeként aposztrofálható. A projekt eszmei részét a természet iránti alázat, északi kultúra, valamint a norvég pogány -és rúnakultusz hatja át. Könnyedén kitalálható, hogy ennek muzikális része egy elvont, ám varázslatos világon keresztül interpretálódik, a korong hallgatása közben a természeti elemek afféle izzó szimbólumokként elevenednek meg lelki szemeink előtt. Az sem okozhat meglepetést, hogy a változatos ambient és népzenei elegy igényel különféle szokatlan hangszereket, ilyen például a hegedűhöz hasonló hardingfele, amely Norvégiában a 17. században nyert anyagi formát, vagy a doromb, szájharmonika és különböző bőrrel bevont dobok. A dalokból egyébként a modern kor technikája is kiszűrődik, ugyanis jókora mennyiségű pszichedelikus hatású sampler is járul hozzájuk néhány esetben, amelyek még tovább fokozzák a mélyreható hangulatot. Egyedül a játékidő terjengős hosszát tudnám felróni negatívumként, ugyanis bőven elég lenne fél óra az ilyesfajta zenéből, pláne, ha trilógiát terveznek Gaahlék.

Csodálatos spirituális utazásban lehet részünk a koronggal való találkozásunk során. Elsősorban az elvontabb, skandináv népzenei elemeket is felvonultató ambient zeneiséggel rokonszenvező rétegnek ajánlanám!


Wardruna_Gap_Var_Ginnunga_2009
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Folk / ambient
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ár Var Alda
2.Hagal
3.Bjarkan
4.Løyndomsriss
5.Heimta Thurs
6.Thurs
7.Jara
8.Laukr
9.Kauna
10.Algir - Stien Klarnar
11.Algir - Tognatale
12.Dagr
Írta:
Infam
2009. szeptember 21., hétfő, 15:49
Facebook:
Infam 2009. szeptember 21., hétfő, 18:48
Infam
Csatlakozott:
2006. szeptember 24.
Hozzászólások: 128
Nem szoktam igazán ilyenekre reagálni, de most kivételt tennék:

A bizonyos kiragadott mondatot, amint azt a mondatzáró írásjel hiánya is jelzi, nem teljes egészében idézted, szerintem az utolsó tagmondat jelentős módosító hatással bír. Igen jól ismerem a cikkírót, tehát hidd el, jogerős az a bizonyos visszadobott labda. ^^

A te meglátásaid a te saját véleményed tükrözik, ezáltal a beállítottságod, értékrended, esetlegesen elfogultságod. Az általad leírtakkal én is vitába tudnék szállni, de nem tisztem hitvitákba bocsátkozni jelen helyütt.
--
"Please don't turn down the light,
I always wanted to see
Your body in the night.
- You're sexy on your knees!"
Ragnarr 2009. szeptember 21., hétfő, 17:22
Ragnarr
Csatlakozott:
2008. szeptember 8.
Hozzászólások: 2345
Üdv!

Az alábbi szövegrésszel, miszerint...

"Egyedül a játékidő terjengős hosszát tudnám felróni negatívumként, ugyanis bőven elég lenne fél óra az ilyesfajta zenéből"

Egyáltalán nem értek egyet, ugyanis Kvitrafn szándékosan olyan zenét csinált, amiben elmélyedhet, átlényegülhet a hallgató, magába szívhatja észak ősi rítusainak szellemét, mi több akár meditáció közben is hallgathassa, a rúnákra összpontosítva, vagy egyszerűen csak relaxálva.
Erre pedig közel sem elég fél óra, sőt egy óra sem.Ez pont az a műfaj - ha lehet a sámánzenét műfajnak mondani - ami elbírja a nagyon hosszú játékidőt.
Így nézve szerintem még túl rövidek is a számok, dalonként dupla ennyi perc meg se kottyanna...
--

MotherRoad 2009. szeptember 21., hétfő, 16:23
MotherRoad
Csatlakozott:
2006. november 13.
Hozzászólások: 1920
Roppant hangulatos, jól sikerült alkotás.
--
Get Stoned!!!
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'aapi0qfkq7gn4dlf67679eofv5','','szoveg|s:7:\"KCYVOST\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:13:\"current93.php\";lyricsrow|i:1;','44.192.65.228','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1