Servile Insurrection (2008)
A kaliforniai Severed Savior 2003-ban jelentkezett debütáló lemezével, a Brutality Is Law-val, egy precízen aprító, bestiális death metal koronggal, mely, bár nem mutatott fel földet rengető újdonságokat, kétségtelen brutalitásával, töménységével tudott kellemes pillanatokat szerezni azoknak, akik hozzám hasonlóan kedvelik a Unique Leaderes bandák világát. A folytatás megszületéséig aztán elég sokat kellett várni, s egy kiadóváltás mellett tagcserék is bonyolították a dolgokat. Az első lemezhez képest csak a basszusgitáros Murray Fitzpatrick (lásd még az amcsi Gorgasmot) és Troy Fullerton dobos maradt a felállásban; Jared Deaver helyére visszatért az a Mike Gilbert, aki a banda legelső demóján játszott, és emellett a grindcore fanatikusok előtt bizonyára nem ismeretlen Vulgar Pigeons soraiban is megfordult; míg a mikrofont az Odious Mortem / Carnivorous tag Anthony Trapani vette át Dusty Boisjolie-től.
A változások azonban nem csak a felállást, hanem a zenét is érintették, így a Servile Insurrectiont hallva meglepődhet az, aki a debüt nyílegyenes folytatását várta. A banda elmozdult egy technikásabb, ugyanakkor helyenként a dallamokat sem nélkülöző irányba. Az egyvégtében ledarált Brutality...-hez képest a dalszerkezetek nem olyan szimplák, több a tempó-, és témavariálás bennük, amitől változatosabb és izgalmasabb lett a zene. A sebesség terén szélesedett a repertoár; már nemcsak a féktelen, mindvégig gyors őrlés a jellemző; le-, és kiállások, lassabb, málhás tempók, pihentető témázások ugyancsak felbukkannak. A gitárok pedig amellett, hogy technikásabbak lettek, egyben dallamokat is többet adagolnak. A debütáláson erre csak a lemez végére feltett hangulatos / akusztikus Death is Just the Beginning képében akadt példa, most viszont rövidke jazzes szöszölések (halld: Fuck The Humans) és a dalokba szervesen épülő melódiák is feltűnnek itt-ott (pl. a szaggatott riffekkel nyitó Question, a címadó, vagy a rövid akusztikus közjáték, az Intervallo del Tradimento), így egy modernebb, igazán mai, de amúgy ízig-vérig death metal lemez lett a végeredmény.
Hogy jobban szemléltessem a változások jellegét, megemlíteném a szintén kaliforniai, s zenéjét tekintve is közel álló Decrepit Birth nevét, akik ugyancsak egy darálósabb lemezzel jelentkeztek 2003-ban …And Time Begins címmel, majd miután - minő véletlen - Odious Mortem tagokkal kiegészülve összeállt az új felállásuk, kijött a Diminishing Between Worlds, egy az elődjénél jóval dallamosabb, technikásabb album. Ehhez hasonló a helyzet itt is, bár a Severed Savior tegyük hozzá, jóval kevesebbet veszített a nyers brutalitásából, és a stílusbeli változás sem akkora mértékű náluk, így az Acts of Sedition, a Fecalphiliac, vagy a Rewards of Cruelty hallatán a bemutatkozó lemez hívei is elégedettek lehetnek. Illetve azok, akik kedvelik a Suffocation, a Cynic, az Odious Mortem, vagy épp Decrepit Birth lemezeket, mert tegyük hozzá, ezek lenyomatai valahol mind érezhetők.

Néhány dal (az említett Fuck The Humans, a Fecalphiliac ill. a Deadspeak) ismerős lehet azoknak, akik a banda teljes munkásságával tisztában vannak, ezek ugyanis a demóról és a 2001-es kislemezükről kerültek fel ide, némi fazonigazításon átesve. De emellett akadnak még érdekességek; a Spoils of Warban olyan virgázós mészárlás megy, amitől a Beneath The Massacre rajongók is örömkönnyeket hullathatnának, a Hemorrhagic Gastroenteritis primitív döngölős témával indít, majd gyors és precíz riff-áradattá bontakozik ki, egyébként pedig egy instrumentális darab, míg a záró Servile Insurrection az elegáns dallamos díszítések, és a megcsavart témák miatt érdemes a kiemelésre. Azt mondanom se kell, a hangzás professzionális, súlyos és tiszta, és a borító is mutatós (kár, hogy a promó csak egy sima Cd műanyagtasakban, minden egyéb nélkül). Aki egy kreatív, súlyos, de változatos és izgalmas death metal albumra vágyik, nem nagyon lőhet mellé ezzel a koronggal, aki pedig a sallangmentes tömény brutalitást preferálja, az első lemezüket keresse. Nem fogja megbánni.

Severed_Savior_Servile_Insurrection_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Technikás death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Question (04:43)
2.Inverted And Inserted (04:11)
3.Rewards of Cruelty (03:12)
4.Fuck The Humans (03:24)
5.Hemorrhagic Gastroenteritis (00:57)
6.Intervallo del Tradimento (00:50)
7.Acts of Sedition (04:05)
8.Fecalphiliac (03:04)
9.Spoils of War (03:34)
10.Deadspeak (03:32)
11.Servile Insurrection (03:14)
Írta:
butch
2009. augusztus 26., szerda, 09:32
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render