Overdriven Silence (2008)
A zenekar elődje The Art of Dethronement néven 1995-ben alakult. Egy EP után a zenekar debütalbuma a The Tragedy of Man már The Dethroners néven jelent meg a Negative Art gondozásában. A lemez dalai Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját járják körül. A névváltoztatás miértjére számomra azóta sem derült fény. A második nagylemez Overdriven Silence néven jelent meg még 2008-ban, amelyet már a Hammer gondoz.

A dalokra nem térnék ki külön-külön. Az Overdriven Silence nagyon egyben van. Van itt minden, mint a búcsúban, de a középtempós nóták vannak túlsúlyban. Találni progresszív örjöngést (Down Below), földbedöngölést (Horizontal, Hiding Lurker), hosszabb lefolyású doomolást (Solace, Prayer), gyönyörű akusztikákat (Down, Freewill). A Heritage-nél az Aebsence neve ugrott be. Vannak billentyűs témák is, de nem tolakodnak, illetve hegedű és cselló is felbukkan. A Freewill-ből és a First to Fall-ból klip is megtekinthető a youtube-on.

A lemez egy lassan hömpölygő dalfolyam, mégis tele van feszültségérzéssel. A borító és a booklet is ezt szolgáltatott érzékeltetni. Hangsúlyozom, nem volt lehetőségem beleásni magam a szövegekbe, így csak a zene hangulata alapján ítélkeztem.

A szövegek mindegyike angolul íródott és két dal kivételével (First to Fall, Refurbished) Szabó Ágoston követte el őket.


Samay Balázs (basszer) és Horváth Ádám (dob) alkotta ritmusszekció remekül kiszolgálják a zenét. A két gitáros, Tomán Gábor és Székely Zsolt változatosan osztják el a gitártémákat, Szabó Ágoston orgánuma pedig belefolyik a zenébe.

A felvételek a Tungsten és a Genezáret stúdióban készültek, a mixing/mastering pedig Szolnokon Töfinél. Ennek megfelelően a lemez, szépen arányosan szól. A gitárok nagyon vaskosak, basszernek nagyon szép hangja van, a dob viszont túlságosan digitális. A lábdob még elmegy, de mindkét pergőhang, amit az albumon hallani elég pocsék, hogy a tamokról már ne is beszéljünk. Erre lehetett volna több figyelmet szentelni.

A csapat célja a magyarországi kiadás mellett a lemez külföldi terjesztése is, melyhez várja kiadók jelentkezését.

A zenekar ott lesz az augusztus 6-8-ig megrendezendő Fekete Zaj fesztiválon, olyan bandákkal együtt, mint az Isten Háta Mögött, a The Moon and the Nightspirit vagy az Agregator.

The_Dethroners_Overdriven_Silence_2008
Kiadó:
Stílus:
metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Atonement
2.Solace
3.Headcage
4.First to Fall
5.Prayer
6.Heritage
7.Horizontal
8.Down
9.Down Below
10.Hiding Lurker
11.Refurbished
12.Freewill
Írta:
Skinner\
2009. május 13., szerda, 16:22
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render