Budapest, 7fok, eső (2009)
Úgy gondoltam nagyon könnyű dolgom lesz, írok egy populáris, és nagy olvasottságot garantáló lemezbemutatót a fiúk lokálpatrióta címet, és magyar nyelvű szövegeket kapott új albumáról, és nagy baj nem lehet. Hiszen a Blind Myself-et úgyis mindenki ismeri, ha másról nem is, mint a „Lost In Time” nagy port felkavart, pimasz animációs klipjéről, vagy a magyar Headbangers Ball, Amerikát-megjárt műsorvezetőjeként, hetente látható, mostanság pedig ruhamárka-kollekcióval is kacérkodó/bizniszelő Tóth Gergő énekes miatt.
Aztán persze ember tervez,...


Nagy baj nem is lett, hacsak az nem, hogy már az első pillanatban letépte az arcomat az a hangorkán, ami indítja az albumot, és amire elsőre azt hittem, hogy valami fatális véletlen folytán a hammeres Hajni egy über-true északi black metal horda CD-jét postázta:). Aztán persze megnyugodtam, már ami a nemlétező cserét illeti, viszont utána is egyre feszültebbnek éreztem magamat, mert ez a – néhol majdnem káoszban kiteljesedve örvénylő és romboló – zenei hurrikán csak nem akart csillapodni. Rájöttem, hatalmas energiamezőket szabadít fel bennem ez a brutálisan zúzó zene, de egyben egy feszültség-gócot is generál kb. a gyomorszáj környékén. Ez a kettősség végig, mind a 39 perc alatt kitartott, de az utolsó hang lecsengése után hirtelen, varázsütés-szerűen fellélegezhettem. Sőt a tudatalattim egyre ösztökélt, hogy ugye, ismét át akarom élni ezt a – teljes testet, és elmét próbára tevő – katarzist.

A muzsika ugyanis roppant vehemens, agressziót kreáló, de van benne egy olyan zabolátlan művészi hatás is, ami kissé tompítja a teljesen esztelenné váló rombolási ingert.
Édes Gergely és Horváth István gitárjaiból megállíthatatlanul, visítva kavarognak elő a vastag riffek, néha kapunk csak egy kis szusszanyásni lassulást a kiállások és az átkötő effektek formájában, de ezekben is ott vibrál valami vésztjósló reménytelenség. Bodnár Péter basszusának és Jankai Valentin dobjainak kőkemény ritmustpakoló alapozása megfelelő ezekhez a súlyos témákhoz. Az i-re a pontot (vagy inkább a kérdőjel alá a pöttyöt?) az egyetlen őstag, Gergő „megszokott”, eszement, dühöt kiadó üvöltése teszi, ami által formálódik véglegesen olyanná ez a produkció, hogy összhatását tekintve, egyenes gerinccel rakható az eddigi Blind’ diszkográfia régi albumai mellé, az újításként elővezetett magyar szövegek ellenére.


És akkor essünk túl azokon a bizonyos szövegeken: hát igen, ungarische-re váltottak a fiúk. És jelentem, egy kicsit „Pali(ká)ra” is vettek minket, de vessétek rám azt a bizonyos első követ, ez is jól áll nekik. A számcímek elrettentően kattantak, a bennük rejlő mondanivaló, és főleg a furfangos megfogalmazás egy egészségesen túlburjánzó önbizalom által feszített, és egy nagyon stabil én- és világképpel rendelkező egyén(ek) zaklatott fantáziájának néhol majdnem briliáns kinyilatkoztatása.

A hangzás és a borító messze az átlag feletti, a második korong DVD-jén pedig a 2007-es PeCsa buli, egy stúdiós werkfilm, és három régi klip is bezsákolható, egyszóval mindent összevetve patent vétel a cucc. Ja, és a Priest„Painkiller” feldolgozása – Both Miki szólójával – is betalál rendesen.

Egy biztos, nagyon feladta a leckét a Blind Myself (ennyit a bevezetőben említett popularitásról), és szerintem mozgalmas „utóélete” lesz az albumnak. Megkockáztatom, hogy mind a szakma részéről, mind a közönség soraiban lesznek olyanok, akik – mivel mindenkinél másképp csapódik majd le a hatása - ádáz csatát fognak vívni a saját igazukért, hiszen a rengeteg megmondóember nagy többségét még nem vitte el Szörnyeteg Lajos, a révületben lebegőknek pedig úgyis leoperálhatatlan szürkehályog csúfoskodik a szemén.

Blind_Myself_Budapest_7fok_eso_2009
Kiadó:
Stílus:
súlyos, fricskás metalcore
Értékelés:
 
Pont
: 9.2 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Megszentségteleníthetet- lenségeskedéseitekért
2.Jó szándék kövei
3.Legyek
4.Pomogácsok
5.4. fejezet: Cezarománia
6.Nem megy a hegyhez
7.Szemgerenda
8.Fata morgana
9.Budapest, 7 fok, eső
10.Áldozatképzés
11.Painkiller
Írta:
thrashing
2009. április 3., péntek, 11:41
Facebook:
godfucked 2009. április 5., vasárnap, 23:31
godfucked
Csatlakozott:
2004. március 16.
Hozzászólások: 2759
Válasz Roller üzenetére:

A lemezre én 8 pontot adnék, szerintem csak a Heaven't érdemelné meg a 9,2-es szintet.


na akkor meg egy velemeny: szerintem egyik lemez se erdemel kozel se ennyit :-) káinon kivul soha nem tetszett toluk semmi, pedig egy idoben probalkoztam vele, hatha egy kis eroszakkal megszeretem a zenejuket. hat nem...
--
Did I see a moment with you,
In a half lit world,
I'm frightened to believe,
But I must try
Roller 2009. április 5., vasárnap, 23:23
Roller
Csatlakozott:
2009. január 26.
Hozzászólások: 6
Válasz thrashing üzenetére:

Egyébként nekem tényleg sokkal jobban tetszik, mint a korai anyagok.


Már a három új dal bemutatásának napján tudtam, hogy vízválasztó lemez lesz ez. Az ismerőseim, akik eddig nem csípték a BM muzsikáját, most azt mondják, hogy nekik bejön az anyag, viszont nem egy, a Blind zenéjéért már-már rajongó ember mondta az új albumra, hogy gyagyi, szar, stb. De! Vannak olyan személyek is, akiknek tetszik az új album, és nem a sikeres klip után kezdték el hallgatni Gergőéket. Utóbbi csoportba tartozom én is.
A lemezre én 8 pontot adnék, szerintem csak a Heaven't érdemelné meg a 9,2-es szintet.
alcapone 2009. április 3., péntek, 21:53
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
oldboy:kicsit félre értettél. Annak ellenére hogy mindnyájan ugyanannak a rocknak vagy metálnak nevezett műfajnak vagyunk a kedvelői és egy család vagyunk, engem már röhögtek ki (egyik jó haverom de nem vettem a lelkemre) a zenéim miatt (nevezetesen az Immortal cd-im miatt), arról nem is beszélve, hogy féléve rákérdeztek hogy protest the hero, parkway drive nem-e érdekel meg milyen jó zenék, én meg, hogy nem az én műfajom stb és akkor is nekem kellett volna szégyelni magam. Akkor minek szeressem ezeket a scene zenéket, meg a "rajongóikat" akik helyett majd veszek én cd-t:-(
Mért legyek kibékülve a 18 évesen core faná lett gimis elit csemetékkel, amikor azoknak a műfaj teremtő atyák nagy nevei szart sem jelentenek, az ajkaikat el hagyó "a Slayer az alap" és hasonló kifejezések pedig üresek.
A stílussal és azok műfajaival legtöbbjük tisztában sincs (mondjuk ez nem is kimittud)így az alapvető tisztelet sincs meg bennük, flegma, "kultfazon" kis pöcsök. Mondom ezeket mindaz alapján, amit az egyik "rivális" webmagazinnál eltöltött másfél év alatt tapasztaltam.
Ez nem az a trúság, ami a hammer hasábjain ment 6-7 éve körül. Ez kiábrándultság, de kinövöm. Te is elég frusztrált lennél, ha minden beszólásodnál azon kellene agyalni hogyan fogalmazd meg, hogy ne szóljon be rá valamelyik intelektuel kóros vagy ha azok pusztába kiáltott szavak lennének(pl milyen jó ez a régi sulis hc anyag).
Tényleg egy család vagyunk azokkal akiknek a zenéje a metalosokat a '70-es évek üresfejű abbásaivá degradálják, holott ez az oldal a renitensségről és kívülállóságról polgárpukkasztásról szólt mindig is.
Sick: ha az előző munkahelyeden hamarabb leszek aktív fórumozó(kb félévvel) és nemcsak látogató, akkor én is a te sorsodra jutok. Azért hagytam én is ott a posványt.
haragSICK 2009. április 3., péntek, 20:03
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz oldboy üzenetére:

"Apa, kezdődik!"
Na már megint ezek a magasztos szavak: trúság, elkurvulás...stb.
Már anno, mikor még rendszeresen olvastam a Metal Hammert elegem lett ezekből a hülye dumákból, hogy "én kibaszott trú vagyok, mert egész nap csak antikommersz zenét hallgatok, ellentétben veled, te divathajhász köcsög".
Kb. ilyen szinten voltak az olvasói levelek a Hammerben.
Nem is vásároltam többé rendszeresen az újságot...
De úgy látom, ez a szemlélet még mindig él, amit baromira sajnálok!
Szerintem a zenei ízlése alapján megítélni/kritizálni valakit elég elsietett dolog, főleg azt tekintetbe véve, hogy végül is itt mindannyian egy rocknak, metalnak nevezett műfaj kedvelői vagyunk.
Az hogy ezen belül kinek melyik alműfaj, stílus jön be szerintem teljesen másodlagos.
Ha meg valaki azt állítja, hogy kizárólag antikommersz zenéket hallgat, egyszerűen nem hiszem el!
És mi értelme van az igaz rocker és divatrocker megkülönböztetésnek?
Mert szerintem semmi.
De hogy a Blind Myselfről is mondjak már valamit: igaz, hogy ezt az új lemezüket még nem hallottam, de az eddigi albumaikkal jól elvagyok.
De valószínűleg én a "false" tábort erősítem, mert nekem a Worst-Case Scenario a kedvencem a bandától.
Sajnálom ,ez van! (6)Te valamit nagyon félreértettél, senki sem beszélt trúságról, az a black metál éteri szava, a Blind Myself-nek sem régen, sem most vajmi kevés köze van az említett műfajhoz. De a jóhoz volt... természetesen a jó vagy szép, megítélése egyénfüggő, ebből ered, hogy neked ált olyan lemezek tetszenek, amik nekem ált nem, de nincs ezzel semmi gond. Úgymond ezért színes a világ és nem vitatkozom veled azon, tehát hogy neked vagy nekem mi tetszik.
De szerintem sem én, sem az előttem szólók nem arról értekeztek, hogy neked mi a jó, hanem hogy nekik. S jogosan várják el egyesek, hogy egy csapat, mely mélységet hozott létre, aztán idővel ne a felszínnel álljon elő, mert az eladhatóbb. A hammert én sem veszem, de nagyon tudlak sajnálni, amiért a Worst-Case Scenario a favoritod, nem azért mert annyira nagyon rossz lemezek, hanem mert későn érkeztél, mint a részeg vőlegény.
Ha itt a nagy trúságról lett volna szó, akkor nem levágos, hogy a Blind demókról beszélnénk? Tudod az az elitizmus, az pedig csak egészséges elvárás, hogy egy olyan csapat mélységet rakjon le, amelyik a Neurosis világát másolta sikeresen és őszintének tűnően. És ne gyere ezzel a világ rockerei boruljatok össze, mind egy tőből fakadóan létezünk szöveggel, mert akkor kérek állíts szembe egy 14 emost meg egy 40 éves grindcore fant... egy család?
Kurvára nem!
Mindenki azt hallgatja ami neki tetszik, és ha ezt őszintén teszi és boldog azzal, amit hallgat, mert kifejezi az adott hangulatát, az adott napon, időszakban, akkor ennyi a story. Logikus, hogy a mai tinik a mai zenéken nőnek fel, de senki se várja el, hogy az idősebb korosztály ezt meg is zabálja, csak azért, mert most ez a jó, vagy trendi. Nagyon régen voltál te ált és középsulis, nekem úgy tűnik bezárt, saját nyelvét levágó boy... az a fránya főiskola elfelejtetett mindent.
Korántsem vagyok true, ha nézted a profilom, akad ott olyan banda, ami kellően maistream, és olyan is, ami nem is metál. Nem a műfajért, hanem önmagamért hallgatok zenét, és a Blind egy ideje már csalódás, tehát ne magyarázzad meg, hogy mááá pedig nem az.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
oldboy 2009. április 3., péntek, 19:04
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
"Apa, kezdődik!"
Na már megint ezek a magasztos szavak: trúság, elkurvulás...stb.
Már anno, mikor még rendszeresen olvastam a Metal Hammert elegem lett ezekből a hülye dumákból, hogy "én kibaszott trú vagyok, mert egész nap csak antikommersz zenét hallgatok, ellentétben veled, te divathajhász köcsög".
Kb. ilyen szinten voltak az olvasói levelek a Hammerben.
Nem is vásároltam többé rendszeresen az újságot...
De úgy látom, ez a szemlélet még mindig él, amit baromira sajnálok!
Szerintem a zenei ízlése alapján megítélni/kritizálni valakit elég elsietett dolog, főleg azt tekintetbe véve, hogy végül is itt mindannyian egy rocknak, metalnak nevezett műfaj kedvelői vagyunk.
Az hogy ezen belül kinek melyik alműfaj, stílus jön be szerintem teljesen másodlagos.
Ha meg valaki azt állítja, hogy kizárólag antikommersz zenéket hallgat, egyszerűen nem hiszem el!
És mi értelme van az igaz rocker és divatrocker megkülönböztetésnek?
Mert szerintem semmi.
De hogy a Blind Myselfről is mondjak már valamit: igaz, hogy ezt az új lemezüket még nem hallottam, de az eddigi albumaikkal jól elvagyok.
De valószínűleg én a "false" tábort erősítem, mert nekem a Worst-Case Scenario a kedvencem a bandától.
Sajnálom ,ez van! (6)
alcapone 2009. április 3., péntek, 16:27
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Válasz thrashing üzenetére:

alcapone: Én, mint "fiatalabb generáció", csak 13 évvel vagyok idősebb nálad az adatlapod alapján. Azt viszont bevallom töredelmesen, hogy eddig nem nagyon keltem-feküdtem csak a Blind-dal...
emp: tudom, ezt már "megkaptam" a Pigs Might Fly cikknél is...:)

Szóval hozzám került ez a BMS lemez...

Pont nem rád gondoltam, mert látom hogy öregrocker vagy és meg is adom a tiszteletet, főleg hogy értesz a fogalmazáshoz. hanem ennek a zenének az elsődleges célközönségére, a hc tinikre.
akiknek minden mindegy csak úgyszójon, mint a kedvenc metalcore bandájuk a tengerentúlról és trendi legyen, mert így kisebb az esély hogy kinevetik, mintha pl Manowart hallgatna. Jó ez a zenekarnak is, mert trendi zenére többet isznak a fiatalok koncerten és talán jóval több cd-t eladnak, mint mondjuk a Roncsipar:-) persze mindez egyenlő több ke$$.
Ezzel se lenne gond, mert majd az én gyerekem inkább ilyet hallgasson, mint szögelős zenét, arról nem is beszélve hogy manapság a profit maximalizálás mindenki célja(érthető okokból). De.. ezzel egyúttal el is takarják a 15-16 évesek szemét sokkal jobb őszintébb dolgok elől. tehát nem az egyéniség dominál, hanem az, hogy a haver, meg az ő haverja mit hallgat és mit kell nekem ahhoz, hogy ne válljak nevetségessé. Ezért nem szeressük azt itt sokan, hogya metált -jelenesetben a metalcore által- "popularizálták".
Igen nagyon trú vagyok, és magamnak hallgatom a zenét, nem pedig azért mert az most menő. Ezért kattogunk annyit a hasonló cikkeknél. Nekem pl egyre nehezebb elviselni, hogy ami egykoron szent és sérthetetlen volt sőt tabu és közutálat tárgya az most elsatnyulva és kurvulva ott van mindenki orra előtt.
haragSICK 2009. április 3., péntek, 16:03
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Critical_Message üzenetére:

Súlyos fricskás fosicore.

Azért én érzem, hogy azért ennyi pont ez a kritikában mert hazai termék.


Én is így érzem, bár ez már azért nemzetközi csapat ám rendesen. Gergő kivételével pedig azt hiszem az egész banda lecserélődött, tehát az a névváltás dolog, amit alcapone pedzegetett, nem is annyira irreális gondolat, lett volna... ha a Blind Myself nem ég be a betegebb és modernebb súlytásokat kedvelő színesfémkereskedők agyába...

thrashing: nem hinném, hogy kor kérdése lenne a core ilyen téren, s nem hiszem hogy szürkehályog lenne azok szeme előtt, akiknek fáj hogy elkurvult egy jó csapat. A Szörnyeteg Lajost speciál nem ismerem, de ha létezik is, akkor a pénzembere, és éppen az ő orientáltsága vitte a Vak Önmagamat oda, ahol aztán valóban vak, a rengeteg reflektorfénytől...

A sikernek ára van, nem zenélni felejtettek el, hanem azt hogy honnan jöttek, számtalan ilyen maistream csapatot tudnánk említeni az Ektomorf-tól a Tankcsapdán át egészen a Subscribe-ig...

A szövegek egyszerűen szörnyűek, valóban az elbaszott IHM köszön vissza, akik már akkora művészek, hogy a saját seggükbe merítkeznek (ez kb. olyan fondorlatú gerincesség volt jelentéstartalom terén, mint drága Palinkánk nyomorék firkálmányai). Lehet értékelni ezt az új anyagot, s bár a te kritikád a te álláspontod, azért nyugodtan mondjuk ki, ez elég messze hasadt a 9.5-től, illetve ami fáj, hogy a Blind nem metalcore-t játszott, vagy ha a korai Neurosis predikálta lemezek annak tekinthetőek, a maguk mélységeivel, akkor ez egy nagyon felületes, acsarkodó és dühöngeni vágyó punk-rock hadjárat. Sajnálom! Sajnálom a bandát, azokat akiknek a régi dolgaikat nem isnmerve istenítik majd ezt... s téged is sajnállak, hogy megtudott nyerni a dolog, tényleg!

Bár a kérdés magától értetődő? Miért nem 10 pont? ...ha már 1x ennyire jó? :}
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Critical_Message 2009. április 3., péntek, 15:26
Critical_Message
Csatlakozott:
2008. augusztus 14.
Hozzászólások: 137
Súlyos fricskás fosicore.

Azért én érzem, hogy azért ennyi pont ez a kritikában mert hazai termék.
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'tcrru8u33k0e6cgt4n2k1m2ge7','','szoveg|s:7:\"JCNDFYF\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:11:\"bobgore.php\";lyricsrow|i:1;','3.229.142.91','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1