Real Lies
Tenorman (2009)
A szegedi Real Lies zenekarra úgy bukkantam rá, hogy az újra mozgolódó Flop zenekarral adtak közös bulit, melynek beharangozásakor eljutottam a MySpace-ükre. Az ott hallható dalok kedvet csináltak, hogy a weblapjukról letöltsem a Tenorman címet kapott EP-t. Aztán meg is kaptam a srácoktól a lemezt, így már fizikai valójában megtapasztalva oszthatom meg a véleményem a produktumukról.

Adott egy négytagú zenekar, a hagyományos dob-basszus- 2 gitár, ének felállásban. A dalszerzés, hangszeres tudás rendben. Egyéni hangvétel is OK (bár azért bizaonyos stílusok jeles képviselőinek hatása érezhető). A zenében olyan stílusokat vélek felfedezni, mint a grunge, a stoner (ezekkel engem már megnyertek maguknak), hard rock, stb. Ha már mindenképp kategorizálni kell, akkor a széleskörűen értelmezett modern rock címkénél nem igen találhatnék jobbat. A szövegek magyar nyelven íródtak, mindegyikbe sikerült jól megjegyezhető dallamokat tenni, ráadásul el is lehet ezeken rágódni az értelmezés során. 


A Kamionpuszi lüktető basszusa miatt tetszik igazán, a végére meg egy Morello-rokon (RATM, Audioslave) gitárkínzás került.
A kettes Mechanikus keringő nekem kissé az Alice in Chains-t idézi. Kellemesen, kissé melankólikus gitártémával indul, majd egy olyan témába kezdenek, amilyet például a Pearl Jam-től is szívesen vennék.
Az Új hús talán a leginkább grunge, ellentétben a két előbbi tétellel, ahol azért bőven akadt más is a hatások között. A Holdlemente sodró riffjei a dal második felére pedig inkább lelassulnak, s de a húzása megmarad a zenének. A legvégére pedig csak lassulnak, lassulnak, míg a nyugis éjszakai Tücskölésbe váltunk. Majd levezetésként egy akusztikus Zárszóval ér véget a bő 25 perces anyag.

A gitáros-énekes Váczi Balázs ugyan nem egy hangszálakrobata, de kellemes az orgánuma és jól is használja az adottságait. Ahol kell karcosabban, rekesztve ereszti ki a hangját, de képes a finom dallamok előadására is. Balázs a szövegek felelőse is, ebben a szintén szegedi egykori Nyers zenekar szövegírójának, Czutor Zolinak (ma Belmondo) munkásságával érzek némi párhuzamot.

Nagyon jók a dalszerkezetek, egyfelől tartják a hagyományos verze-refrén-verze felépítést, jól felépített és jól elhelyezett ötletes szólókkal kiegészítve. Azonban sok helyütt jön egy-egy váratlan, meglepő, de igazából nagyon is odaillő gitár, dob vagy basszustéma, ami ad egy csavart az egésznek, s teszi még emlékezetesebbé az adott nótát.
Ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy a két gitáros (Szabó Attila a másik) mellett a basszer Nagy Gergelynek és Papdi Csaba dobosnak is nagy érdemei vannak abban, hogy a dalok így megszólalnak. Külön nem is emelnék talán ki senkit sem a zenekarból.

Ami nem tetszett, az az Intermezzo című, szerintem teljesen felesleges tétel. Szerintük nem és meg is van a miértje. A tücsökzenét meg kicsit rövidebbre vettem volna, bár volt már olyan, hogy szinte fel sem tűnt, hogy bő két percen át hallható a dalok között.

A csapat valamennyi tagjának gratuláció jár, csakúgy mint Vári Gábor hangmérnöknek. Az Ep telten, arányosan szól, a házi felvétel ellenére. Ha ezt a soundot koncerten is hozzák garantált a másnapi nyakfájást az olyan bólogatásra ingerlő dalok után, mint a Kamionpussz vagy a Mecha waltzer. Remélem sikerül majd élőben is összefutni a srácokkal!

A lemez dizájnja ötletekkel teli. Nem mondom, hogy ezek korszakalkotók, de a dalokhoz ezzel is sikerül némi pluszt adni.

Összességében úgy érzem ez egy stílusát már megtalált zenekar munkája, akik előtt akár szélesebb körű ismertség kapui is megnyílhatnak.  Remélhetőleg sikerül valamikor a közeli jövőben egy teljes albumnyi dallal előrukkolniuk. Én mindenesetre szívesen venném.
Real_Lies_Tenorman_2009
Kiadó:
Stílus:
Modern rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.kamionpuszi
2.mechanikus keringő
3.új hús
4.intermezzo
5.holdlemente
6.tücskölés
7.zárszó
Írta:
9000Sanyi
2009. április 1., szerda, 23:52
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render