Benea Reach
Alleviat (2008)
Nem, nem a Laibach militarista tagjai köszönnek vissza a lenti fotón, hanem a norvég Benea Reach kevert brigádja. Az is téved, aki netán ipari zenére vagy black metalra asszociálna, hiszen az oszlói csapat a progresszív sújtások és jelenek felől érkezett, pontosabban a technikás death metal ad itt randevút egy iszonyatosan kísérleti és megdöbbentő metalcore-nak, a végeredmény pedig több, mint művészi… azt hiszem egyesek szerint éppen ez az artcore. A srácok amúgy 2003-ban hívták életre a formációt, s egy évvel rá már is megjelent a Pandemonium című demójuk, melyről két dal a 2006-os Monument Bineothan-ra is rákerült, tavaly februárban, pedig megjelent a kritikánk tárgya (tudom kissé megkésve írom róla a tudni valókat, de higgyétek el, nem rajtam múlott – nem rég kaptam képhez).


50 perc keveredés és bontás 11 gerincbe vágott oldalassal a mészárszékről… bár a dolog azért annyira nem véres, hiszen rengeteg hangulatos téma kerül elő, s ilyen téren megemlíthető Christer Espevoll neve, aki a hat húroson teljesít itt is korrekten, s hajdanán a szintén norvég Extol-ban is bizonyított. Na de miből is áll össze a Benea Reach zeneisége – merül fel a kedves olvasóban ugyebár! Nos a drága jó beteg főorvos a következő diagnózist állapította meg; erős Meshuggah fertőzés Cult of Luna és Neurosis burjánzással, megjelent a Mastodon és Isis szerű ciszta és a gennyes váladék nem más, mint a The Dillinger Escape Plan kísérletei és sampleres billentyű bogarai illetve az alapvetően post-HC szegmensek minden komolyabb zsigere, nem is beszélve a Pelican féle súlyos elszállásokról. Természetesen a páciens menthetetlen, hiszen a jelen húsevő baktériumát is magában hordozza, de kellően erős és változatos az organikus szervezete, hogy ne zabája fel a divat és legyen önmaga ürítése…
A váltások kiszámíthatatlanok, a beteg nem tudni mikor álmodik és mikor éber, mikor tért vissza a kómából és mikor süpped bele vissza újra, azt sem tudhatjuk, hogy az álom idea képek pucér muffos lányainak nyaldosása, vagy az élve eltemetés, fulladás diskurzusa. Aberrált és elvont zene, művészet és hasadás, művészkedés és repedés, tényjátszás és őszinteség, halál és újjászületés, horizont és halmaz. A death-black HC és matekos számítások ipari tézisei éppen úgy a jelen lét körforgása az Alleviat című masszában, mint az alternatív bólogatás (már-már post-rock és filmzene + dallamos és meghökkentő vokálok) és a hadakozó vérözön a soha sem létezett hegyek lábánál…


Ha a metalcore képes lenne ebben a formában létbizonyságot szerezni és a betegségek és identitás kérdését nem abban keresné-lelné és találná, amiben a mai csapatok többsége, akkor talán az egyediség és művészet kérdése is más perspektívákba landolhatna, sztrájktól mentes Ferihegyen és működő apparátussal-szakszervezettel. Bár Benea Reach lényegében egy progresszív építkezés a death-black és a metalcore gyökereiből, ennek ellenére én megengedem magamnak azt a nem túl korrekt húzást, hogy „post-metalcore”-nak tituláljam. Erős és izmos anyag, tele remek ötletekkel, melyektől a befogadói halmaz széles köröket metszhet ki a metal rajongók vegyes scenéjéből!


Benea_Reach_Alleviat_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Post-metalcore avagy artcore rothadás
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Awakening (3:40)
2.New Waters (3:25)
3.Lionize (6:21)
4.Sentiment (3:20)
5.Reason (5:56)
6.Legacy (3:43)
7.Rejuvenate (4:37)
8.Illume (3:54)
9.Zenith (4:29)
10.Unconditional (4:33)
11.Dominion (6:24)
Írta:
haragSICK
2009. március 29., vasárnap, 16:58
Facebook:
oldboy 2009. március 30., hétfő, 19:51
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Szerintem a Textures: Silhouettes albumával rokon ez az anyag.
Ahogy a női éneket beépítették 1-2 nótába az mindenképp példa értékű.
pl. Reason
A csajszinak egyébként marha jó hangja van olyan Anneke meets Björk féle finomság!

(yes)
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'qhojep02bqq7qrsa6al2jh09c1','','szoveg|s:7:\"VNRMVII\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"dax.php\";lyricsrow|i:1;','3.235.78.122','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1