Eppur Si Muove (2004)
Húsz másik albummal jött, de már első hallgatáskor messze kiemelkedett az összes közül változatosságával; azzal, hogy a végtelenségig fenntartja az érdeklődést önmaga iránt. Ez az érzés azonban nem fajul patetikussá, az ötven perc mindegyike merő élvezet és meglepetés. Ezernyi dolog találkozik itt és folytatja együtt az útját. Mindenféle nyelv (angol, német, olasz), énekstílus (operai férfi/női, hörgés, károgás, kántálás) és hangulat találkozik egymással. A stílusát sem lehet ilyetén korlátok közé szorítani, talán a gothic kifejezés illene rá, de azon táborból kikerülő bandákra gondolva rá kell jönni, hogy a Haggard sokkal több náluk. Egyszerre vannak jelen emelkedett szimfonikus, nyers darálós és szomorkás akusztikus részletek, mindezek számonként is gyakorta cserélődnek, és nem csupán témák halmozásáról van szó. Azóta kb. ezerszer hallgattam a lemezt és nem tudok betelni vele. A hangzás fenomenális, a számtalan hangszer szinte életre kel még mezei hangrendszerben is. A női ének különösen gyönyörű, és ugyan még nem néztem az infókat a weboldalon hogy ki mit gondol, de biztos, hogy százszor lekörözi mai divatos gothic metal énekesnőket egytől egyig. A férfi énekhang is szép és változatos, látszik, hogy mindez nem csak azért van, hogy egy tehetségtelen énekest elfedjen, hanem úgy ahogy van művészet. Ahogy mondtam, mindegyik szám hatalmas, de nekem a személyes kedvencem a hetedik The Observer című, ami rövidségével, nyerseségével kiemelkedik a többi közül. Végre egy német banda, ami a legjobbak között van.

Ha nem lenne rengeteg albumom, köztük Satyricon - Nemesis Divina, vagy Immortal - At the Hearth of Winter, akkor azt mondanám mind közül ez a legjobb.

Egyébként a korábbi Haggarok csupán zsengék, a színvonaluk messze elmarad a jelen írás tárgyától. Csalódás ért velük, de rá kellett jöjjek, azok az albumok csupán azért kellettek, hogy elvezessék a zenekart az Eppur Si Muove mesterművéhez. Kíváncsian várom a folytatást.
Haggard_Eppur_Si_Muove_2004
Stílus:
Gothic
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
Dalok:
1.All´Inizio E La Morte
2.Menuetto In Fa-Minore
3.Per Aspera Ad Astra
4.Of A Might Divine
5.Gavotta In Si-Minore
6.Herr Mannelig (long version)
7.The Observer
8.Eppur Si Muove
9.Largetto / Epilogo Adagio
10.Herr Mannelig (short version)
Írta:
Ezt a cikket Aske néven írta valaki a régmúltban, ha tudod ki az, jelezd!
2005. november 4., péntek
Facebook:
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.007 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'iaar3cqmoegikseao356ds67o0','','szoveg|s:7:\"VVYALAF\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"dax.php\";lyricsrow|i:1;','3.239.58.199','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1