Marblebog & Vorkuta
Wanderings (split-EP) (2008)
Mindössze 1000 példányszámban látott „napvilágot” a legújabb Vorkuta split, a Hammer of Damnation által, az brazil kiadó az underground sötét fémek mellett tettel le a voksot, és a Folterkammer Records-hoz hasonló dolgokkal és kiadványokkal foglalatoskodik viszonylag limitáltan, annyi különbséggel csak, hogy a Hammer of Damnation továbblépett és a kazettákon kívül túlnyomórészt pólókkal, és csak minimális kiadványuknál van lehetőség hanglemezre és CD-re. A sort a miskolci Marblebog kezdi meg, akiket igazából csak illendőségből mutatnék be, - hiszen akik egy kicsit is vevők a hazai black metalra, azoknak volt lehetőségük találkozni a 1998 óta aktív három nagylemezes és (fogoszkodjék meg a jónép) nyolc splittel és egy kislemezzel megáldott kísérleti black metal hordával. Zenéjükben a mélység és a halál íze mardossa egymást…Mindössze egyetlen számmal vesznek részt, ám az kellően a helyére passzítva, változatos és némileg népies hangvételbe mesél magyar nyelven a természet és az önmegtalálás illetve a már ezer oldalról körbejárt Halál rejtélyeiről. Ismertem pár korábbi anyagjukat, és bennem soha se keltettek olyan igazán mély benyomást, azonban az Uttalan Utakon nagyon meggyőző és eltalált nóta - talán az eddigi legjobb tőlük! Azonban azóta se sikerült megbarátkoznom az alapítótag; Varga Gábor hangjával, akinek rengeteg ismert és kevésbé ismert projectje mellett nem is nagyon értem, hogyan sikerül ennyi energiát és időt fektetni a Marblebog-ba, hiszen a fejlődés és változás nagyon érezhető. Színtiszta black metal fogad, kissé kántáló és erőltetett vokállal, aminek az egyetlen pozitívuma, hogy így érthető a szöveg. Ha csak a zenét nézem, és a megteremtett atmoszférát akkor határozottan 10 pont, de ha mellérakom a hörgő, tipikusan ráéneklős vokált, akkor képtelen vagyok 9-nél többet adni, még akkor is, ha pár helyen tipikusan odaillő az effajta orgánum tartomány.


A zalaegerszegi Vorkuta műveket nem fogom bemutatni, rengetegszer írtam már róluk, és hihetetlen aktivitásuk miatt tele van velük a black metallal foglalkozó portálok többsége. Megjegyzem ez a splitet egyetlen mp3 oldalon se találtam meg, pedig a 7 inches lemezen kiadta – vagy ki fogja adni az Autopsy Kitchen Records, illetve CD-n (kislemez formában – nem is lehetne másban, hiszen nem túl hosszú anyagról beszélhetünk kb. 8-10 perces mindkét oldal – kazettán hallgattam) a New Scream Industry. Na de lássuk, mit alkottak Blizzard-ék…

Kegyetlen és ördögi dallamokkal indul meg a rothadó szekér, ami aztán három fura tételre bomlik, a Prophecies-ben nyomát se találom azoknak az old school dallamoknak, amikkel Vorkutaék időről-időre meglepik a hallgatót, helyette rombolást kapunk és vérgőzös poklokat, míg a már említett 3-as bontódás fura szétfolyó hipnotikus atmoszférát ad (s valójában egyetlen dal "csupán"), amelynek megvan egyfajta képtelen miliője és misztikuma. Ilyet se nagyon hallottam még tőlük, ahogy a billentyű témák is erősen a csillagokban rejlő álmodozást hívják életre. Meglepő továbbra még a rengeteg akusztikus dallam, amelyek keserűek és komoran vonszolják magukkal a black metal tipikus szegmenseit. Nagyon jó és magával (ha lehet ilyet fogalmazni, ennyire elhidegült érzésvilág esetében) ragadó, változatos hömpölygés, amellyel a Vorkuta megint csak bizonyított, hogy a rengeteg kiadvány ellenére a minőség és megkomponáltság csak egyre fejlődik. Kicsit azonban paradox módon hat, a pokoli forróság fortyogó üstjének kezdetei és a sivár és rideg vég lezárása, a koncepciót érteni vélem, de mégis picit zavaró, így hát maximális pontszámot zalai mészárosaink se kapnak! 9,8

Mindent együttvéve az egyik legjobb hazai split, két feltörekvő és figyelemreméltó honi hordától, a kiadvány egyetlen pejoratívvitása a szegényes külsőségeket leszámítva (na de underground emberek, underground – annak éppen az ilyen minimál dolgokban van meg a varázsa, no meg a limitáltságban – avagy nagyon személyre vagy inkább hallgatói és beszerzőkörre szabott a dolog) az, hogy mindezt nem idehaza adták ki. Persze felmerül a kérdés, hogy hol van nagyobb kereslet, igény és fizetőképes tábor? Itthon vagy a nemzetközi scenében, s ahogy nálunk Rubik Jenő se vitte sokra a kockájával, úgy a valamirevaló csapataink is jobban járnak, ha a külföld ismeri meg a nevüket, külföldi kiadók által!

Marblebog_Vorkuta_Wanderings_split_EP_2008
Kiadó:
Stílus:
Hazai black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.4 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
Marblebog
1.Uttalan Utakon
Vorkuta
2.Prophecies
3.Pt. 1: War
4.Pt. 2: Cleansing
5.Pt. 3: Triumph
Írta:
haragSICK
2008. október 31., péntek, 22:00
Facebook:
haragSICK 2008. november 1., szombat, 08:22
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz ensomhet üzenetére:

Jól néz ki ez az új Marblebog logó.


Nekem a régi jobban tetszett, igaz az olyan deathcore-os volt (vagyis olyasmi tengerentúli csapatoknál látni hasonlokat), ez az új viszont kétségtelenül jobban illik hozzájuk!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
ensomhet 2008. október 31., péntek, 22:59
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2307
Jól néz ki ez az új Marblebog logó.
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render