The First Dark Chapter (Misanthropic Elevation) (2007)
A nem túl fantázia dús nevű és lógójú Stillness Blade 2002-ben alakult Lecceben, a mindössze három tagot számláló death metal horda egyetlen nevesebb tagja Antonio Donadeo - dobok, aki több nagyobb projectben is részt vett, pl. turnén a Vital Remains-t segítette ki. Éppen ezért állok egy kicsit értetetlenül, hogy a The First Dark Chapter című debüt korong miért ennyire pici kiadó égisze alatt látott napvilágot, ugyanis a hangzás és a külsőségek is hagynak maguk után kívánni valót (írott CD, egylapos borító – de egy szót se szólok, az Obskure Sombre Records iszonyatosan underground és kis költségvetésű), a tudás viszont igazán korrekt, a nóták felépítése változatos és ötletes.


A CD tíz dalt tartalmaz és két klipet, sajnos a videókat nem tudtam megnézni, hiszen nagyon rossz minőségű lemezre lett írva, és a grabbelés is csak több nekifutásra sikerült. Igazán kár értük, ismétlem önmagam, mert profi hangzással, külalakkal és egy kicsit nagyobb kiadóval – mely képes korrekten promótálni és marketingelni az olasz hordát – nagyon is helye lenne a nemzetközi scenében!!!
A Stillness Blade muzsikája alapvetően death metal, abból is a komplexebb féle, mely tartalmaz old school thrash és black témákat is, a középtempó ugyanúgy részvevője a versenynek, mint a brutális sebesség, vagy az akusztikus pszichózis részek, vagy néhol a doomos cammogás. Több olasz web’zine és magazin is szinte maximális pontszámmal illette a produkciót, és azt gondolom nem is egyszerűen a hazai csapatok támogatása áll a háttérben, hanem a profizmus, ami elszabadul ebben a 35 percben. Hatások gyanánt rengeteg bandát lehetne felsorolni a thrash szférától egészen a black metalig és a dallamos death gyilkosokig, azonban a hangzás rengeteget vesz el, azzal hogy az erőteljes lüktetés egyszerűen csapkodássá lesz, mely által olyan érzést kelt, mint ha egy komolyabb próbatermi felvételt hallgatnék. Max Schito (gitár és ének) nagy Dissection fan, ami a produkcióban is lenyomatát hagyja, de csak úgy hasamra csapva firkanthatok neveket, mint Sinister, Behemoth, Necrophobic, Rotting Christ, Banished, Suffocation, Morbid Angel, Capharnaum, Epidemic (nem a magyar, hanem az amerikai thrash/ death legenda!), Delirium X Tremens, Deicide… és a meglepő, hogy a nevek ellenére elvétve gyönyörű dallamok kerekedik ki, melyeket aztán újra magukkal ragadnak a gyűlölet rideg hullámai.

Fogalmam sincs ki a felelős a gyönyörű billentyűkért, de hihetetlenül szépen megkomponáltak, összekötve és lezárva a dalokat, akár mint valami romantikus horror filmben – nem csöpögős gothic! – ám igazából ez sem sokat javít a helyzeten, annak ellenére sem, hogy a magukban a nótákban is itt-ott szerep kap. Ami még érdekes, hogy éppen ezek a misztikus atmoszféráknak és szívverésnek, ajtócsapódásnak, nyikorgásnak, stb-nek köszönhetően, mintha egy történetet akarnának elmesélni olasz barátaink, ami sikerül is a brutalitás ellenére. Nagy kár értük, reménykedem (nagyon-nagyon őszintén), hogy ez a komplex játék újra feljátszásra kerül valamikor, más külsőségek, terjesztés, de a legfontosabb: jobb hangzással-hangzásban és nem tűnnek el a süllyesztőben!. Senkinek se mondom, hogy próbálkozzék a megvétellel, hiszen az Obskure Sombre Records oldala is félig-meddig működik csak (ennyit a rendelésről) és a Stillness Blade-é is olyan, amit 10 perc alatt lehet összedobni… a letöltés meg ugyebár illegális, így tehát a történet itt ér véget, én pedig maximális pontszámmal egy kicsit sajnálkozva és nagy bizalmat szavazva nekik pontot teszek kritikám végére…

Stillness_Blade_The_First_Dark_Chapter_Misanthropic_Elevation_2007
Kiadó:
Stílus:
Komplex death metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Borzalmas
Dalok:
1.The Awakening Towards Death
2.Sleep Of The Vile
3.The Cold Dagger's Blade
4.Tomb Of Soul
5.The Half-Redemption
6.The Stake Of Sorrow
7.The Messenger Of Lost Hate
8.Misanthropic Elevation
9.The Deceptive Quiet
10.Stock Of Vegeance (Sign of the next massacre)
Írta:
haragSICK
2008. október 16., csütörtök, 18:23
Facebook:
Stillness Blade interjú
Interjú, haragSICK @ 2009. március 17., kedd, 11:07
Vital Remains - Evil - Death - Live DVD (2007)
Kritika, Infam @ 2007. december 28., péntek
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render