The Last Gasp (2007)
Az oaklandi Impaled neve a súlyosabb és belezősebb death metal berkek előtt nem ismeretlen, a csapat 97 óta lépked a vérben és emberi hús-martalékban. Egy újabb csapat, melyre hatással volt a korai Carcass, mind zeneileg, mind szövegek, mind külsőségek koncepciójának tekintetében. Kritikánk tárgya a negyedik nagylemez a sorban, a borító megint csak sokkoló (Ross Sewage meló - basszerosé) és tökéletesen kifejezi azt az ízlésficammal megfejelt halál és csont fém burjánzást, mely a korongon is megerősít a betegesség és a csúf elmúlás roncsolt matériájában. Személy szerint a 2005-ös és beszédes című Death After Life sokkal jobban tetszik, mint művészeti alkotás, de ez már csak az én lelkivilágom determinációja. Az Impaled valójában a lassan oszlásnak indult Exhumed reinkarnációja, zeneileg dallamosabb, ám korántsem lépi át a Ghoul crossover téziseit és nagyon tág határait, melyet megint csak ugyan ezen tagok művelnek, s szerény véleményem szerint a death-thrash-grind scene egyik legviccesebb és kiemelkedőbb projectje! Visszatérve az új Impaled belsőségre; egyértelműen hallatszik a Ghoul féle világ, a szólókban, a vokálokban és magában az egészében, de nem annyira bátrak, nincs meg az a kísérletezés és szabadság-töltet, kötik magukat a kitaposott úthoz, s talán nem is véletlenül van ez így, hiszen a nincs szükség egy újabb Ghoul-ra, mikor van nekünk még Fondlecorpse-unk és Frightmare-ünk, és Cannabis Corpse-unk…


Ettől függetlenül korántsem állítható, hogy a The Last Gasp (Az elveszett lélegzet, haha) egy hibrid death metal korong, s nem deathgrind – amivel kezdtek és amire rásegített a közös split a Cephalic Carnage vagy éppen a Engorged (ami vicces egy dolog lett, hiszen ugyanaz a Sean McGrath hörög benne, aki az Impaled-ben is osztja a vérgőzös, hulla szag marta igét…). Az új lemez mindenképpen egyfajta dallamosabb és közérthetőbb, tele fura (Ghoul által is már jól ismert) megoldásokkal, beszédekkel, dallamos szólókkal, s korántsem a sebesség adja a brutalitást, hanem az emészthető összkép. Néhol szinte már bay area thrash húzások bukkannak fel, van ahol egész blackes, máshol pedig éppen punkos sok a kórussal (megint csak tarajos témák, HC-s, de leginkább crossover thrash-es), s igazából ezen nem túl sokat bír tematizálni az erőszakos és fortyogó vokál.
Aki a korai Impaled csontfűrészeihez szokott hozzá, annak komoly csalódás lesz az új, mely kompromisszumokkal megterhelve szakad bele a jelenbe. Az orvos-metal és szakambulanciás hetilap, sebészeti végtag visszaillesztő csoport a maga nemében jól teljesít, bár szinte már minden riff és téma le lett fogva illetve a Ghoul erős projectje mellett nem értem mi szükség volt az új lemezre… Nincs valójában ezzel semmi gond, nem áll nekik rosszul ez a riff gazdag technikázás a dallamok és hangulatok szárnyain, de korántsem a legjobban sikerült anyagjuk, nem abszolúte szükségtelen, s ha valahol leértékelve látod, nyugodt szívvel vedd meg, jó kis mészárszék és bonctani magánintézet, de műfaj és kortársai közül nem emelkedik ki, max. a kompromisszumainak ennyire radikális felvállalásával, mely nem egyértelműen elkurvulás, inkább csak felesleges dallamosodás.


Az igazán nagy baj a The Last Gasp címre keresztelt közel 40 perces testbontással, hogy próbál szabadnak lenni, ám kötik az Impaled kezdeteinek határai, és ezt érezni is rajta, míg mondjuk a Ghoul szárnyal… és ott éppen ez a beleszarós szabadság adja azt a képet, amitől az oly annyira jó, az új Impaled pedig annyira középszerű!

Impaled_The_Last_Gasp_2007
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Orvosi death metál
Értékelés:
 
Pont
: 8.7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.G.O.R.E.
2.Sickness Is Health
3.The Visible Man
4.You Are The Dead
5.All Gut, No Glory
6.Up The Dose
7.Torture Of Duty
8.Masters Of Ordure
9.Right To Die
10.Dawn Of The Dread
11.The Last Gasp
Írta:
haragSICK
2008. augusztus 9., szombat, 09:17
Facebook:
alcapone 2008. augusztus 10., vasárnap, 20:40
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
"Azért nem csak mainstream dolgokról írnak ott.."

Mármint a nuskullon? Ez nem is számít annyira annak tükrében, hogy az utóbbi hetekben is (mint jó néhány korábbi alkalommal) igencsak elharapóztakott a dolgok (magyarán arról szól az egész oldal, hogy néhány hülyegyerek állandóan fikázza egymást tönkre téve a kultúrált fórum látogatók szórakozását).
Hogy ott szarnak a death/black/old school thrash metalra az alap, pláne hogy ott mindenki beteg (metalcore-os hahaha...). Akad egy szerkesztő aki ért a death metalhoz, egy másik meg aki vegyesen mindenhez oszt annyi. Ott a "régi vágású" metal bandák nevei csak nagyon keveseknek jelentenek is valamit. Kezdő metalosoknak ajánlott tehát gyerekeknek.
Arról nem is beszélve, hogy ott régebbi anyagokról nem is írnak...kivéve mikor még SICK is oda publikált(a Rebel Extravaganza kritikáért pedig maximum tisztelet).
shematics 2008. augusztus 10., vasárnap, 18:26
shematics
Csatlakozott:
2008. június 27.
Hozzászólások: 5
Azért nem csak mainstream dolgokról írnak ott..
egyébként ez az Impaled lemez (sem )nem rossz.
haragSICK 2008. augusztus 9., szombat, 16:48
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Szerintem a County Medical Examiners durván korai Carcass ötlet-lopás, max jobben megkonstruált. Nekem spec a The Last Gasp borítója tetszik, de korántsem a legművészibb, vagy jobb, amit eme műfajből ezidáig vélni láttam.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
emp 2008. augusztus 9., szombat, 16:44
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Ez ismét egy jó példa a teljesen felesleges, polgárpukkasztó, magán egy centivel sem túlmutató borítóra. Összehasonlíthatatlan pl. a County Medical Examiners "orvosi" borítójával, ami tényleg egy érdekes, művészi kép...
--
Vigyázzatok, 30 felett mindenki gyanús!
haragSICK 2008. augusztus 9., szombat, 12:17
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Igen, ezekszerint vágod, hogy kiálltam a borító mellett, és hogy Omerta féle minősítés mennyire szánalmasra sikeredett. Nekem személyszerint 100x jobban tetszik, mint a Septicopyemia - Hungry Asses [EP]-jé. Ez legalább egy abszurd művészi kép, még ha botrányos és sokkoló is akar lenni, mondjuk maga a nuskull is botrányos lesz, ha majd lehanyatlik hazánkban is a metalcore trend. Utána mit csinál? Csak mert nagyon maistream orientált az oldal...
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
alcapone 2008. augusztus 9., szombat, 10:41
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Nuskull botrány borító haha...
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.057 seconds to render