Dioramic
Technicolor (2010)
Itt ez az elsőlemezes csapat Dél-Németországból. Trióban zenélnek, s mind a gitáros Arkadi Zaslavski, mind pedig a basszer Jochen Müller vokalizál is. A kiadó szerint art-core-ban utaznak, amelyben a romantikus, dallamos elemek és a jól megtekert blast-beatek erőteljes fúziója érvényesül. Vagy valami ilyesmi.



 
 A zenekar viszont azt állítja, hogy távol állnak mindenféle skatulyától, amibe bele lehetne Őket zárni, ha a gyanútlan zenehallgató, netán firkász ilyenre vetemedne. Azért mégis meg kell próbáljam leírni, milyen zenét is rejt a Technicolor címre keresztelt, szűk ötven perces, tizenegy tételből álló debütalbum.
 
Szándékosan nem írtam dalokat, ugyanis véleményem szerint, sikerült átesniük a ló túloldalára ezzel a nagy "majd mi megmutatjuk, hogy nem tudtok beskatulyázni bennünket" hozzáállással. Ez - mármint az újító szándék, az egyediségre, egyéniségre törekvés - természetesen mindenképp becsülendő. Viszont itt nagyobb részt nem hallok mást, mint témahalmozást, ráadásul olyan formában, amit innen-onnan már ismerhetünk. Ez sem lenne még baj, hisz láttunk már olyat, hogy egy banda panelekből építkezve alkotott olyat, ami akár az elődök becsületére is vált volna. Itt azonban véleményem szerint nem erről van szó.


 
De nézzük meg aprólékosabban milyen (stílus)elemek sejlenek fel a Dioramic zenéjében.
Elsősorban a kiadós promószövegben már említett "romantikus dallamok" azok, amik ilyen screamo jelleget kölcsönöznek a nótáknak. Nálunk a Shell Beach lemezén hallottam hasonló megoldásokat. De ugyanígy említhetem a "jól megtekert blast-beateket", (hogy mennyire jól megtekertek azon lehetne vitatkozni) amik meg a durvább, már-már thrash/death jellegű zenekaroknál is előfordulhatnának. És ezek egy számon belül is előfodulnak, akár többször is váltakozva. De ilyet is hallhattunk már, szóval ettől még nem lesznek ott a keményzenei műfaj halhatatlanjai között. S ezt ugyanígy nem indokolja az sem, hogy ketten is vokalizálnak a csapatban. Hogy ki felelős a tiszta énekért illetve ki hörög/üvölt/visít/stb. az nem derül ki, csak azt tudom, hogy ez sem nevezhető egyedinek még véletlenül sem.
Az persze tény, hogy a tiszta énekhang kellemes, de sajna számomra ettől még nem tetszik jobban, mivel a megjegyezhető témákat nagyítóval sem nagyon találok. És ez baj! A durva "ének" meg attól még, hogy változatos, szintén kevés az üdvösséghez szerintem (illetve nálam).

 

De hogy ne csak a negatívumokról ejtsek szót, nézzünk néhány dalt konkrétan is. A The Antagonist az, amit először értékelhető(bb)nek találtam. Ez mondhatni slágeres is, persze nem fogja senki az utcán ezt fütyörészni.
A The Lone Gunman inkább afféle átkötő, mégis olyan hangulata van, hogy nálam esélyes a lemez csúcspontja címre. Másfél perc magányosság.
Kiemelendőnek tartom még a Roses & Echoes végén azt a lassú őrlést, ami amellett, hogy szintén hangulatos lezárása a számnak, bólogatásra is késztet.
És akkor a végére hagyták azt a tételt, ami a lemez szerintem legsikerültebbje. A Debris a maga nyolc és fél percével számomra a Neurosist idézi, s emiatt hajlandó vagyok elsiklani a korábbi témahalmozás felett.

Amit a csapatnak mindenképp pozitívumként "rovok" fel, az a remek megszólalás. S azt is el kell ismerni, hogy, amit kitaláltak azt el is tudják játszani. Komplex témáikból mások több lemezt is megírtak volna, s talán Nekik is inkább ebbe az irányba kellene haladniuk.
A lemez külalakjáról a frontborítón kívül nem tudok nyilatkozni, lévén a digitális korszakban már csak letölthető formátumban érkezett a promo, az viszont érdekes munka.
Dioramic_Technicolor_2010
Kiadó:
Stílus:
art-core (?)
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ghosts In The Machine
2.Black Screen Goodbye
3.The Antagonist
4.Eluding The Focus
5.Arms Of Poseidon
6.The Lone Gunman
7.Lost In Error
8.Lukewarm Remains
9.Doom
10.Roses & Echoes
11.Debris
Írta:
9000Sanyi
2010. február 9., kedd, 22:18
Facebook:
9000Sanyi 2010. február 11., csütörtök, 16:27
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Válasz emp üzenetére:

PFÚÚÚJJJJ! Te milyen szégyentelen barlangi troll vagy, Sanyi, hogy letöltött anyagról írsz kritikát! Hát az eszem megáll! Hisz az nem is zene!!! (üdvözöllek a klubban) (hrhr)


Már elnézést kérek, DE ezt a kiadó bocsájtotta így a rendelkezésünkre!
(Értsd, promo lemezt nem küldtek, már csak ilyen formában jutottam hozzá, LEGÁLISAN(!!!), különben valami "vízjeles" mp3...)
Üdv a digitális korszakban!

Válasz emp üzenetére:

Hisz az nem is zene!!! (üdvözöllek a klubban) (hrhr)

Különben nem vagyok finnyás, de az szerintem sem az... (whistle)
--
9000Sanyi
emp 2010. február 11., csütörtök, 14:30
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
PFÚÚÚJJJJ! Te milyen szégyentelen barlangi troll vagy, Sanyi, hogy letöltött anyagról írsz kritikát! Hát az eszem megáll! Hisz az nem is zene!!! (üdvözöllek a klubban) (hrhr)
Kovi Markovics 2010. február 10., szerda, 20:54
Kovi Markovics
Csatlakozott:
2009. október 24.
Hozzászólások: 195
Hááát, nem nagyon jött át a zene. Tipikus kezdö zenekar gyermekbetegség, hogy egyszerre túl sokat akarnak mutatni. Következő lemezük biztosan kiforrotabb, jobb lesz, mert azért van ebben fantázia. \m/
--
-Isten hogy teremtette meg a cigányt?
-???
-Hopp, odaégett...
hammerengő 2010. február 10., szerda, 00:33
hammerengő
Csatlakozott:
2009. március 23.
Hozzászólások: 223
Hát fingom sincs mi a véleményem a zenéjükről! O.o
Témahalmozás, és agyalás ezerrel, mégis hallgatható!
Elsőre biztos nem jön le, nehezen emészthető!
A lemezüket tuti nem veszem meg, de érdekességnek jó volt! Háttérzenének tökéletes, de lehet,hogy más alkalommal, tök más lenne a véleményem!
Egyszerűen tanácstalan vagyok! (ufo)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render